Újabb sztrájk jöhet a Volánnál, több mint 5000 sofőr támogatná

Közzétéve ekkor: 2024 január 13. 12:11

Készülnek a mozdonyvezetők is.

Az összes Volánbusz-sofőr közel fele, 49 százalék nyilatkozott úgy eddig, hajlandó lenne ismét sztrájkolni január 28-29-én, ha nem teljesülnek bérkövetelései – írja a Népszava. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) erről szóló nyilatkozatát már több mint 5100-an írták alá, de ahhoz, hogy valóban beszüntessék a munkát, további 900 aláírásra van szükség a jövő hét keddre tervezett bértárgyalásig.

Az egyeztetések tavaly óta húzódnak, ezért is sztrájkoltak a sofőrök már decemberben is. Nem hivatalos értesülések alapján a munkáltató MÁV-Volán csoport eleinte 6-8 százalékos béremelést tervezett, ez azóta 10-12 százalékosra nőtt. A SZAKSZ ezzel szemben 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak, de az elnök Dobi István kijelentette, hogy 20 százalék alá semmiképpen nem mennek. A területért felelős Lázár János közlekedési miniszter korábban ezt az igényt irreálisnak nevezte, a bíróság által jogszerűnek ítélt sztrájk jogszerűségét pedig vitatta.

Bár a decemberi sztrájkban végül a dolgozók mindössze 14 százaléka vett részt, ez elég volt ahhoz, hogy kétségbe ejtse az utasokat.

Időközben a Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette, hogy legalább 18 százalékos emelést követelnek, sikertelen lesz bértárgylás esetén pedig ők is felkészülnek a sztrájkra, mert még ezzel a szinttel is csak a három évvel ezelőtti, 2020-as szintre állna vissza a mozdonyvezetők bérének vásárlóértéke – írja a Népszava.

hvg.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés