Új képviselő-testület van, együttműködés, béke nincs

Közzétéve ekkor: 2019 november 6. 9:36

Pásztor Gábor

Tegnap, november 5-én sor került Törökszentmiklós újonnan megválasztott képviselő-testületének első ülésére. Az un. alakuló ülésen a polgármester illetményének megszavazása mellett csupa olyan előterjesztések szerepeltek, amelyek elfogadásához a szembenálló képviselőcsoportok együttműködésére lett volna szükség. Ez csak a tervezett rendeletek kisebb részében sikeredett, mert a választásokról ugyan már csak múlt időben beszélhetünk, de úgy tűnik, az egyik fél részéről a háború koránt sem ért véget

A polgármesteri javadalmazás megszavazása sikeresen megtörtént, de a későbbiek tükrében valószínűsíthető, hogy csupán azért, mert az gyakorlatilag formalitás volt. Ezt a vonatkozó törvény mérlegelési lehetőséget nem adva, pontosan, összegszerűen meghatározza. A 10 000-30 000 fő lakosságszámú településeken ez egy államtitkári fizetés 70%-a, ami Markót Imre esetében havi 698.019 Ft illetményt és 104.703 Ft költségtérítési összeget jelent.

***

Mint ismert, a képviselő-testületbe 5 Fidesz-KDNP /Budai Ferenc, Fehér Petra, Hendrik Zoltán, Kovács László, Ladár György/ és öt Otthonunk Szentmiklós Egyesület (OSZE) (Bihari József, Kiss Márk, Ónodi Erzsébet, Polgár András, Révi Attila) jutott be a választói szavazatok alapján. A mérleg nyelvét Markót Imre  személye jelenti, aki az OSZE színeiben nyerte meg a polgármesteri választást.

A két frakció közötti arány tehát pillanatnyilag 6:5 az OSZE javára, de ez ma nem volt elégséges. A napirenden szereplő Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosításához, az alpolgármesterek személyének elfogadásához,  az önkormányzati  bizottságok felállításához ugyanis minősített többség, azaz 7 szavazat kellett volna. A fent említett arány miatt a  7 igen szavazatot önmagában egyik fél sem tudja produkálni, tehát a döntéshez az ellenfelek közül legalább egy képviselőnek a fent említett fontos rendeleteket meg kellett volna szavaznia. Nos, ez nem ment, mert mint kiderült, a békekötés a felek között nem jött létre.

Pedig az előzmények alapján – a hírek szerint a két fél között kompromisszum is született – a józan ember azt gondolhatta volna, megszületik az együttműködés. Miként Markót Imre polgármester azt előterjesztésében megfogalmazta, figyelembe véve a választás szoros eredményét, az önkormányzat nagy és állandó konfliktusoktól mentes működését, s az általa képviselt megbékélési szándékot, két társadalmi megbízású alpolgármester megválasztását javasolta: a Fidesz-KDNP részéről Budai Ferencet, általános helyetteseként pedig az OSZE részéről az eddigi alpolgármestert, Révi Attilát.

Az előterjesztésben megfogalmazottakat a testületi ülés előtt jóval bővebben leírta Facebook-oldalán is:

 „A kampány időszakában  többször elmondtam, hogy az önkormányzati munkában, ott, ahol egy település jelenéről, jövőjéről hoz döntést a helyi lakosság által megválasztott képviselők közössége, nincs helye a pártpolitikai csatározásoknak, nincs helye a parttalan egymásnak feszülésnek.

A kampány során a képviselő-testületbe bejutott mindkét erő hangsúlyozta, hogy egyaránt Törökszentmiklósért, az itt élők boldogulásáért, jövőjéért kíván majd dolgozni.

Épp ezért az elkövetkező öt év önkormányzati munkájához egy olyan képviselő-testületi struktúrát javaslok, ami a fentieken alapul, azaz a törökszentmiklósi választópolgárok választási akaratát figyelembe véve, a megbékélés jegyében, a kölcsönös és közös képviselői munkát is lehetővé teszi. A szakbizottságok elnökségét és erőviszonyait bizottságonként a két oldal között javaslom megosztani és mindkét oldalról egy-egy alpolgármestert javaslok megválasztatni. A két alpolgármesteres struktúrának, amely az erőviszonyokat is tükrözi, a 2006. előtti önkormányzati ciklusokban hagyománya volt Törökszentmiklóson.”

Ahhoz, hogy a kettős alpolgármesteri jelölésre sor kerülhessen, az SZMSZ módosítására lett volna szükség, mivel az eddigi csak egy ilyen tisztség betöltését tette lehetővé. Az SZMSZ módosításához viszont a már említett minősített többségre lett volna szükség, ami azonban nem jött létre. Hiába szavazták meg azt az OSZE képviselői, az öt fideszes képviselő ellene szavazott, így döntés nem születhetett.

A miértre ott és akkor a kívülálló nem találhatott ésszerű magyarázatot, de az ülés után Budai Ferenc Facebook-oldalán megjelent egy kommentár, ami megadta a magyarázatot. Ez a következő volt:

„Az alakuló ülésen a Fidesz-frakció nem támogatta Markót Imre polgármester azon javaslatát, hogy Révi Attila alpolgármestere legyen Törökszentmiklósnak. Számunkra fontos, hogy a városnak olyan vezetése legyen, amely az itt élők érdekeit, a város fejlődését tartja szem előtt, nem pedig a kormány megbuktatásán fáradozik.

A jövőben is csak olyan javaslatokat fogunk támogatni, amelyek Törökszentmiklós fejlődését, élhetőségnek javítását szolgálják. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megháláljuk a belénk vetett bizalmat, mert Nekünk továbbra is Önök és Törökszentmiklós az első!

Véleményünk ugyan van, de mivel nem publicisztikáról  (blogról) van szó, azt megtartjuk magunknak. Az viszont a szövegből kiderül, hogy a Fidesz-frakció inkább beáldozta saját alpolgármesteri tisztségét, semmint elfogadja Révi Attilát, aki a kormány megbuktatásán fáradozik. S az is, hogy mindezt azért, mert a Fidesznek Törökszentmiklós az első. Igaz, hogy a városnak nincs alpolgármestere, nem hogy kettő, egy se, akadályoztatás esetén nincs, aki a polgármestert bármilyen fontos tárgyaláskor helyettesítse. Ráadásul az önkormányzat alpolgármester nélküli működése a második eredménytelen testületi ülés után törvénytelen is lesz, de akkor is. Mert Révi Attilát természetszerűen egyedüli polgármesternek nem szavazták meg.

Miután nem lett alpolgármester, a juttatásaikról sem volt mit tárgyalni.

***

Megmaradtak a korábbi képviselő-testületi bizottságok, de elnökeikről, tagjaikról nem minden esetben született döntés.

A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnökévé Kiss Márkot megválasztották, tagjai Fehér Petra, Kovács László, Ónodi Erzsébet és Polgár András lettek.

Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke Bihari József lett, tagjai Fehér Petra, Kiss Márk, Ladár György és Ónodi Erzsébet lettek.

A Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke Kovács László, tagjai Bihari József, Hendrik Zoltán, Ladár György és Polgár András lettek volna, de sem az elnököt, sem a tagokat nem szavazta meg a képviselő-testület.

***

Nem módosította a képviselő-testület  a képviselők tiszteletdíjáról, juttatásairól szóló rendeletet sem, bár ezek 2011 óta változatlanok, és jócskán elmaradnak a hasonló gazdasági adottságú és lakossági létszámú, összetételű települések képviselőinek díjazásától. A 4 fideszes ellenszavazat, ill. egy tartózkodás miatt ebben a kérdésben sem jött létre a minősített többség. A téma az utóbbi két évben nem először került elő, de a döntés mindig elhalasztódott. Hogy most a szerénység vagy a csakazértse álláspont motíválta az ellenszavazókat, nyitott kérdés maradt.

Szemtől Szembe


Megosztás

2 hozzászólás

 • Városlakó says:

  Különleges érdeklődéssel és figyelemmel vártam, majd követtem az új összetételű képviselő testület alakuló ülését, mely számomra
  óriási csalódással végződött… A Fidesz frakció tagjai gyakorlatilag blokkolták a napirendi pontok megtárgyalását és elfogadását. Önök
  már is elfelejtették a választási szlogenjüket ? „Nekünk Önök és Törökszentmiklós az első!” Tették ezt azok után, hogy a városi legenda szerint (…) előzetesen mindenben egyeztettek és megegyeztek ! Talán időközben megérkezett a „felsőbb utasítás” vagy „parancs” ? Mire
  gondoljunk a kevésbé jellemes visszakozó után ? Ezek után számunkra az a nagy kérdés, hogy mi lesz a jövőbeni folytatás ? Blokkolni
  kívánják a Testületi munkát,- vagy a lakosság által egyértelműen, és meggyőző fölénnyel megválasztott polgármester urat ? Uraim és
  Hölgyem ! Fidesz frakció ! Ébresztő ! Mi fejlődést, a városi feladatok folyamatos elvégzését és főként békét akarunk ennek a jobb sorsra
  érdemes városnak. Bízom benne, hogy a kicsinyes politikai csatározás után hallgatnak a lelkiismeretükre is, ami ezt a fontos közéleti
  munkájukat elfogadhatóbbá és eredményesebbé fogja tenni.

 • Pintér Lajos says:

  Amennyiben a Testület valamennyi tagja a választók érdekeit tartotta volna elsődlegesnek, akkor az ismertetett pontokba a megegyezés megszületik. Ez az állapot hátráltatja a tényleges tennivalókat amit a város szenved meg. Ha ezekben az egyszerű kérdesekben nem tudnak megegyezni mi lesz később. Azt pedig, hogy Révi Attilát kormánybuktató szándéka miatt nem választották meg, nem értem. A szavazók, a körzet és ezzel együtt a város fele elfogadta Attila személyét, a pártkatonák ezzel a tettükkel a város felét utasították vissza illetve el úgy, hogy hangsúlyozzák számukra a teljes város az első. Amennyiben így lenne, akkor tiszteletbe tartanák a másként gondolkodókat is, a város másik felét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés