Új intézmény a családok és gyermekek segítésére

Közzétéve ekkor: 2016 február 16. 15:50

csaladA törökszentmiklósi képviselő-testület tavaly novemberben egy új intézmény, a Törökszentmiklósi Család-és Gyermekjóléti Központ létrehozásáról hozott határozatot. Ennek részletes szakmai programja és működési szabályzata mostanra készült el, amelyet február 15-i ülésükön  a képviselők egyhangúlag elfogadtak.. Bár, miként a neve is jelzi, az intézmény városi jellegű, szakmai segítséget nyújt a járás településein – Tiszatenyő, Tiszapüspöki, Örményes, Kuncsorba, Kengyel és Fegyvernek – működő  család-és gyermekjóléti szolgálatoknak is.

A központ létrehozásának szükségességét a program bevezetőjeként szolgáló helyzetelemzés tükrözi. Ez abból a tényből indul ki, hogy a város lakosainak száma lassan, de folyamatosan csökken, és a KSH adatai szerint a lakosság kor szerinti megoszlása elöregedő településre utal: a hatvan év felettiek száma növekszik, a 18 év alattiak száma csökken.

De nem mindenütt van ez így. Törökszentmiklós területén földrajzilag és a lakónépesség arányát tekintve is egyre nagyobb jelentőségű a szegregátumnak nevezett terület, ahol a népszámlálás adatai szerint 2001-ben a lakosság 4,9 %-a élt, 2011 –re  viszont ez az arány 8,7 %-ra emelkedett. A szegregátumon belül pedig természetszerűen növekedik a gyermekkorú lakosok száma is.

A törökszentmiklósi járás önkormányzatainak egyre nagyobb kihívást jelent a  generációkon belüli és generációk közötti depriváltság, a jövedelemtől, munkalehetőségtől, lakhatástól, tudástól, fogyasztási cikkektől való megfosztottság. Az ilyen megfosztott csoportok tagjaira statisztikailag is jellemző a deviancia, a társadalmi normáktól való eltérő magatartás magasabb aránya, ami a mindennapokban megnehezíti a velük való együttélést. Nő a gyermek-és fiatalkorúak veszélyeztetettsége, ami nem csupán a család anyagi helyzetéből, hanem más káros hatásokból, a családban meglévő veszélyeztető tényezőkből is adódhat. Mivel a  fiatalkori veszélyeztetettség és a későbbi gyakori bűnelkövetés pedig egyenes irányú  összefüggést mutat, nem véletlen, hogy az utóbbi időben folyamatosan növekszik a gyermek-és fiatalkorú elkövetők száma.

Mindez és a nehéz gazdasági helyzet nagy kihívást jelent a gyermekvédelmi rendszerek számára, elengedhetetlen azok erősítése, fokozottabb szerepvállalása. Ennek elsősorban a családok szociális, lelki életének, gyermeknevelési teljesítőképességének  megelőző szemléletű gondozásában kell megmutatkoznia. Hogy mindez eredménnyel járhasson,  a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatoknak partneri kapcsolatban kell állniuk az érdekelt önkormányzatokkal, a különböző intézményekkel, egyházzal és egyéb szervezetekkel, az un. (probléma) jelzőrendszer minden aktuális képviselőjével. Aktívan együtt kell működnie pszichológussal, jogásszal, gyermekorvossal, védőnővel.

A fentiekből adódnak az új intézmény céljai és feladatai. Az új család-és gyermekjóléti központ összekapcsolja, összefoglalja a már korábban ellátott gyermekvédelmi és családvédelmi feladatokat, azokat kiegészíti, új elemekkel bővíti. Elsődleges és legfontosabb feladata a megelőzés, illetve a megelőzést elősegítő új módszerek kidolgozása és működtetése. Munkájának kiemelt területe a legkiszolgáltatottabbak,  a gyermekek védelme, veszélyeztetettségük megelőzése, elhárítása, aminek alapvető eleme a gyermekvédelmi jelzőrendszer kiépítése, a készenléti ügyelet és a telefonos segítőmunka.

A központ működésének alapelve a személyes kapcsolatok kialakítása, aminek legfőbb elérési eszköze a családlátogatás,  nyilvános rendezvények (pl. gyermek táncverseny, egészségügyi szűrések, családi nap) szervezése. A családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást önként igénybe vevők esetében az első találkozás az intézményben történik, a problémák feltárása után kerül sor a további együttműködés formájának, helyszínének (intézmény, ügyfél lakása, egyéb) megbeszélésére. Krízishelyzet, bántalmazás, életveszély jelzésekor a családgondozó haladéktalanul felkeresi a bajban lévő személyt,  s a helyszíni tapasztalatok alapján intézkedik. Egyéb jelzéseket követően felajánlja segítségét a probléma kezelésére. Az együttműködésre kötelezettek esetében az első személyes találkozás színhelye az intézmény.

Speciális szolgáltatásai közé tartozik az utcai, szociális munka: az iskolai és óvodai szünetekben és azon kívül is az utcákon tartózkodó gyermekek életének figyelemmel kísérése, a kórházi szociális munka, jogi segítségnyújtás, pszichológiai tanácsadás, családterápia, ellátásokhoz való hozzájutás segítése.

Az intézmény az EGYMI épületében működik, működésének rendje és az állandó telefonszámai  megtalálhatók lesznek a járás intézményeiben (gyámhivatal, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, nevelési-oktatási intézmények), és tájékoztatást kapnak ezekről a járásban működő, több munkavállalót foglalkoztató vállalkozások is.

Pásztor

 


Megosztás

1 hozzászólás

  • Babinszki Márta says:

    Szeretném megtalálni a családsegítő központ elérhetőségét. A cikk szépen leírja, hogy a telefonszám hol lesz megtalálható. A felsoroltak közül egyik sem tudott felvilágosítással szolgálni. Mindenki csak azt tudja, hogy az EGYMI ÍV. emeletén van. Ez kevés! Hol a telefonszám??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés