Transparency: Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

Közzétéve ekkor: 2023 január 31. 14:59

Batka Zoltán

Az eddigi sereghajtó Bulgáriát is sikerült megelőzni.

Egy évtized kellett hozzá, de végül 2022-re sikerült: a Transparency International (TI) berlini központjának felmérései szerint Magyarország lett immáron az Európai Unió legkorruptabb országa. A TI most kiadott éves korrupció érzékelési indexe szerint tavalyelőtthöz képest egy hellyel romlott Magyarország megítélése, így az eddigi sereghajtó Bulgáriát is sikerült megelőzni korrupcióban.

Világviszonylatban a magyar korrupció holtversenyben áll Kuvait-tal, Burkina Faso-val, Trinidad Tobagóval.

Természetesen, mint arra Polt Péter volt fideszes képviselőjelölt és legfőbb ügyész is rendszeresen felhívja a figyelmet a korrupció érzékelési index (CPI) nem a tényleges, bizonyított korrupciós ügyeket számszerűsítő index, hanem egy olyan nemzetközileg használt mérőszám, amit szakértői vélemények és kutatások alapján állítanak össze. A TI viszont arra figyelmeztet: a korrupció különböző országokban tapasztalható általános szintjét szigorú tapasztalati tények, mint például a megvesztegetések összege vagy a vádemelések, illetve bírósági ügyek száma alapján nehéz értékelni. Azok inkább azt jelzik, milyen minőségű munkát végez az ügyészség, a bíróság.

Fotó: Huszár Dávid | Forrás: Népszava

A CPI-t legalább három forrásból, legalább 13, különböző kutatás alapján állítják össze, amelyeket jellemzően olyan, megbízhatónak ítélt nemzetközi intézmények állítanak össze, mint például a Világbank, vagy a World Economic Forum.

A TI 1995-ben indította el a CPI felmérését, majd 2012-től úgy módosította a módszertant, hogy az egyes országok eredményei összehasonlíthatóak lettek.

Így vált a CPI alapján egyértelművé, hogy milyen radikális, gyors változás zajlott le Magyarországon az utóbbi egy évtizedben: relatív EU középső szintről jutott el mára az EU legkorruptabb országáig. 

Így a nemzetközi szervezet 0-100 ig osztályozza az országokat, ahol a 0 rendkívüli mértékű korrupciót jelent, míg a 100 rendkívül alacsonyat. (A legmagasabb pontszámot Dánia éri el, 90-et, míg a legalacsonyabbat Szomália, 12-őt.)

2012-ben még 100 pontból 55 pontot ért el Magyarország korrupciós érzékelési indexe. Ezzel még akkor jó pár régiós ország mögöttünk volt, így Románia, Bulgária, Csehország, Litvánia, Olaszország. (Erről bővebben itt található egy interaktív grafikon.)

A nagy zuhanás 2014 körül következett be, akkor hirtelen jókorát esett a Magyar korrupció észlelési index (emlékeztetőül: akkortájt volt, hogy Simicska Lajos szakított Orbán Viktorral, majd varázsütésre ezt követően gyorsult fel a Mészáros Lőrinc és holdudvarának juttatott közbeszerzések üteme.) Innen már nem volt sokkal lejjebb: az elkövetkező években jobbára Románia és Bulgária volt csak mögöttünk, ám 2022-re immáron sikerült Bulgáriát is megelőzni. Az európai kontinensen immáron csak a balkánon, így Koszovóban, Szerbiában, Boszniában, Albániában, illetve Belaruszban, Ukrajnában rosszabb a korrupciós helyzet, mint Magyarországon. Megjegyzendő, hogy még ezek az országok is aránylag tisztának tűnnek a kormány által körülrajongott Oroszországhoz képest, ahol 28-on áll a korrupciós érzékelési index, azaz igen magas a korrupció.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés