Törökszentmiklósnak továbbra sincs alpolgármestere

Közzétéve ekkor: 2019 november 29. 14:30

Pásztor

Bizonyára akadtak, akik kíváncsian várták a tegnapi, alakuló utáni, második testületi ülést. A kérdés az volt, hogy a választások során a polgármesteri tisztséget elbukó s egyelőre kisebbségbe szoruló Fidesz-frakció a későbbiekben a mindenbe belekötő, az előbbre jutást dacból csak azért is minden áron akadályozni szándékozó szerepet kíván a város képviselő-testületében betölteni, vagy tartja magát a kampány során folyamatosan hangoztatott „Nekünk Törökszentmiklós az első” szlogenhez.

Bizton most sem lehet egyiket sem állítani, hiszen eleve volt egy hiányzójuk, s józan ésszel felmérhették, fölösleges a leszavazással próbálkozniuk, hiszen a napirendek megszavazásához egy kivételével nem kellett minősített, azaz hét igen szavazatos többség. Az OSZE (Otthonunk Szentmiklós Egyesület) képviselői hatan voltak, ők négyen, tehát előbbiek mindent megszavazhattak. A fentebb felmerült kérdés január 19. után dől majd el igazán, az 1. számú egyéni választókerületben szavazategyenlőség miatt megismételt választás lezárultával. Ha a Fidesz jelöltje jut be a képviselő-testületbe, s abban szavazategyenlőség, patthelyzet alakul ki,  a felek egyezkedésre kényszerülnek.

Ha azonban az OSZE jelöltje győz, ez nem lesz kérdés, mert többségben maradnak, sőt minősített többséget szereznek. Akkor dől el az alpolgármester személye körüli harc is, ami most megint függőben maradt. Ez várható is volt az előzmények tükrében. Most tekintsünk el attól,   ki, mit állított korábban, ki mondott igazat, ki nem, a tény az, hogy arcvesztés nélkül egyik fél sem visszakozhatott. Az alakuló ülésen a Fidesz inkább lemondott egy ilyen posztról, azért, hogy Markót Imre  jelöltje, Révi Attila se tölthesse be azt. Ezért nem szavazta meg az SZMSZ (Szervezeti Működési Szabályzat) módosítását sem, ami lehetővé tette volna két alpolgármester működését.

Így Markót Imre csak egy helyettest jelölhetett, s természetesen saját emberét, Révi Attilát jelölte. S természetes az is, hogy ha korábban a Fidesz vezéráldozatot hozott, most is kitartott korábbi döntése mellett, s nemmel szavazott. Törökszentmiklósnak tehát továbbra sincs alpolgármestere, amivel a város törvényt szeg, ami retorziókat von maga után. Csakhogy a jog végrehajtatásának malmai lassan őrölnek, s lehet, mire a retorziókra kerülne a sor, már túljutottunk január 19-én. Akkor pedig teljesen új helyzet áll elő.

Az előre elkönyvelhető eredményű szavazást követően zökkenőmentesen zajlott a testületi ülés. A képviselők megszavazták a testület harmadik bizottságát, a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottságot. Elnöke Kovács László lett, tagjai: Hendrik Zoltán, Ladár György, Polgár András és Bihari József.

Ellenszavazat nélkül elfogadták a bizottságok nem képviselő tagjait, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságba Dr. Pataki Tibort és Serfőző Istvánt, a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottságba Budai Ferencnét és Mészáros Zoltánnét,  az Oktatási és Kulturális Bizottságba Dr. Bischofné Németh Katalint és Kovács Tibort.

Néhány kérdés tisztázása után akadálymentesen átment a Kommunális Kft. hó eltakarítási és akadálymentesítési terve, az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodási szabályairól szóló rendelet módosítása, elfogadták a képviselők a város környezetvédelméről szóló tájékoztatót.

Kérdések merültek fel, de vita nem volt két, komoly anyagi vonzatú napirendi ponttal sem. Az egyik a CIB Bankkal korábban kötött folyószámla hitelkeret megújításáról szólt. Ez az esetleges likviditási problémák megoldására adott lehetőséget, illetve váratlan események kivédésére jelentett egyfajta biztonságot, de felvételére az elmúlt évek során soha nem került sor. Ez a szerződés idén december 30-án lejár, s hogy ez a biztonság megmaradjon, a képviselő-testület  megszavazta egy új, 300 millió forintra vonatkozó hitelkeret megkötését.

Rábólintottak a honatyák egy fejlesztési célú hitel keretszerződés módosítására is. A 400 milliós hitelkeret a közvilágítás korszerűsítésének lebonyolításához, finanszírozásához szükséges, s 2020. március 16-án jár le. Mivel azonban a korszerűsítés kivitelezésére a közbeszerzési eljárásban nem sikerült vállalkozót találni, újat kell kiírni. Ez viszont a fenti határideig időhiány miatt nem történhet meg, ezért a bankkal való szerződést módosítani kell, a lejárás időpontját későbbre kell tolni.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés