Tízszer annyi fertőzött lehet, mint amennyit a hivatalos adatok közölnek

Közzétéve ekkor: 2020 április 4. 11:03

Pásztor Gábor

„Felesleges letesztelni az egész országot, egy olyan információt kapunk, ami nincs hatással a járvány kezelésére.

– mondta a közelmúltban Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az nem derült ki, milyen információra gondolt, pedig érdemes volna tudni. Érdemes volna, mert az eddigi ismeretek szerint a tesztelésnek igenis van hatása a járvány kezelésére. A kijelentés azért is érdekes, mert Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense, tagja annak az a tudományos munkacsoportnak, mely segít a miniszterelnöknek döntései meghozatalában, pont az ellenkezőjét gondolja.

A kutató az Indexnek adott interjújában azt hangsúlyozta, sokkal többet kellene tesztelni. Ha ugyanis keveset  tesztelnek,  a kimutatott fertőzések száma is alacsonyabb lesz. Márpedig itthon még a fertőzöttekkel egy háztartásban élőket sem tesztelik automatikusan. Szerinte legalább tízzel kell megszorozni a hivatalos adatokat, hogy megközelítőleg megkapjuk, hány embert fertőzött már meg ténylegesen a koronavírus itthon.

Ezt látszik igazolni koronavirus.gov.hu oldalon olvasható azon megállapítás is, hogy a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.  A kulcsszó a fertőzhetnek. Mert nemcsak fertőzhetnek, fertőznek is, ami számtalan példa igazolja. Izlandon, ahol már a lakosság több mint 5 százalékát tesztelték, megállapították, hogy a vírus csak az esetek 50 százalékában okoz tüneteket. Ez alátámasztotta azt a korábbi elképzelést, mely szerint a panaszmentes személyek nagyban hozzájárulhatnak a kórokozó terjedéséhez.

 Nem véletlen, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz,  WHO (Egészségügyi Világszervezet) főigazgatója több alkalommal megüzente az országoknak:

„teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek minden gyanús esetet”

Hangsúlyozta: „Nem lehet bekötött szemmel harcolni egy tűz ellen, nem állíthatjuk meg a járványt, ha nem tudjuk, kik fertőzöttek”. Alighanem igaza van.

Tegnap érkezett a hír, öt, idősotthonban élő embert fertőzött meg a koronavírus, és további 13 lakó mutat a betegségre utaló tüneteket. Pedig bizonyítottan fertőzöttel nem érintkeztek, még csak elképzelés sincs, hogyan kapták el a vírust. Nyilván olyan valakitől, aki abszolút tünetmentes volt, akiről fel sem, merült, hogy hordozó lehet.

Karácsony Gergely arról  beszélt, hogy az idősotthonokban lakók gyakran kerülnek kórházba, és sokszor úgy küldik őket vissza az otthonokba, hogy nem végeznek rajtuk koronavírustesztet. Ezért arra kéri a kormányt, hogy a kórházakból csak negatív teszttel kerüljenek vissza az otthonokba az idős betegek, hogy ezzel védjék a lakók és a dolgozók egészségét.

Tucatnál is több magyar úszó,  edző koronavírustesztje lett pozitív – mondta az InforRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Miután visszatértek a külföldi edzőtáborból, nem egyből vonultak karanténba azok a magyar úszók, akikről a héten kiderült, hogy elkapták a koronavírus-fertőzést. Bár március 13-án érkeztek haza, csak 11 nappal később, 24-én végezték el rajtuk az első teszteket. Közben vajon hány emberrel találkozhattak, hánynak adták át a vírust? Nyomon követhetetlen, a következmények csak a későbbiekben mutatkozhatnak meg.

Több olyan történet kering, amikor orvosok úgy gondolták, hogy valakit tesztelni kellett volna, hogy fertőzött-e, a vizsgálatot mégsem végezték el rajta. Olyan is előfordult, hogy egy beteg rokonait utasították el, hiába kérték, teszteljék őket. Az sem egyszer fordult elő az elmondások szerint, hogy vírus-gyanús eseteket vittek be a Szent Lászlóba, de ott nem tesztelték őket.

Magyarországon csak abban az esetben végzik el a tesztet, ha a tesztre jelentkezőnek vannak tünetei, azaz magas láza van,  akut légúti fertőzésben szenved vagy tüdőgyulladása van, és igazolhatóan közvetlen kapcsolatban volt pozitívra tesztelt beteggel; vagy olyan országból érkezett, ahol különösen sok igazolt megbetegedés van már. Ha ezek a körülmények nem teljesülnek, akkor kórházak vagy orvosok kérésére sem végzik el a tesztet.

Visszatérve Müller Cecília kijelentésére, arra, hogy milyen információra gondolt. A valóságra, a fertőzöttség valós mértékére? Ami riasztóbb lehet, mint a sminkelt adatok? Kár titkolni, mert nem az a mérvadó. Hanem a halálozások aránya.

Magyarországon ez hivatalosan 4,7%.  A világon  3,37%. A környező országok közül az utánunk következő Romániában 4,1, Csehországban 3,3, Bulgáriában 2,8, Szerbiában 2,6, Szlovéniában 2,3, Szlovákiában 2,2, Lengyelországban 2,1, Ausztriában 1,4, Horvátországban 0,7%.

Szemtől Szembe


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés