Tízezrével vesztik olvasóikat a fideszes médiaholdinghoz került megyei lapok

Közzétéve ekkor: 2019 február 12. 17:41

A terjesztői adatok alapján csak tavaly az olvasók 10-20 százaléka pártolt el a Fidesz-közelivé lett regionális újságoktól.

Hiába kerültek közvetlen kormányzati befolyás alá, a trend egyértelmű, megállíthatatlanul zuhan a megyei napilapok példányszáma – írja a Nyugat.hu. Százezreket érnek el ezek a lapok, így bőven van jelentősége, hogy gyakorlatilag az összes az új Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) birtokában van. Ám hiába, hogy – például a kormányzati hirdetéseknek hála – számolatlanul ömlik a pénz a KESMA-lapokhoz, azok minőségéről sokat elmond, hogy még a váratlanul lemondó kuratóriumi elnök, Varga István is valahogy úgy beszélt róluk: “ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más”.

A számok önmagukért beszélnek.

A közelmúltban jelent meg a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MATESZ) év végi gyorsjelentése. Ebből kiderül, hogy a megyei napilapok továbbra is lejtmenetben vannak, a példányszámok átlagban 10 százalék körül csökkent az elmúlt évben. De vannak olyanok, ahol ez a szám a duplája körül mozog. A digitálisan értékesített és nyomtatott példányok adatait összesítve a Nyugat.hu azt írja, például 

  • Fejér megyében a regionális lap csak tavaly az olvasói 20 százalékát vesztette el, nagyjából 5000 embert.

  • A második legrosszabb a helyzet a Dunaújvárosi Hírlapnál: 18 százalékot vesztettek, már csak 3499 olvasójuk maradt.

  • 17 százalékot, legalább 4500 olvasót vesztett a veszprémi Napló, ezzel a harmadikak.

Az összehasonlításban szereplő többi lap 9-15 százalékát bukta el az olvasóinak. Az átlag 12,3 százalékos visszaesés. Hogy mennyi ebből az olyan olvasó, aki tiltakozásként nem veszik a lapot, azt persze nem lehet megmondani.


Megosztás

1 hozzászólás

  • félöjozsef@gmail.com says:

    Olvashatatlan pl.A kisalföld tömény kormány propaganda és kormány hirdetés.a u.n. pártállami időkben ennek töredéke volt.csak azért járatom mert hetente két,három magazin jellegü kiadványt jelentet meg,közte egy húszoldalas rejtvény ujságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés