TÉRKŐ ÉS KERÉKPÁRTÁROLÓ! Ó…!

Közzétéve ekkor: 2018 július 15. 16:48

Sebők Emília

Elárasztja az országot a térkő! Térkő-ország lettünk! Sokan már egyenesen eluralkodó „térkő mániá”-ról beszélnek. Nem csoda, hiszen minden lehetséges, de sajnos lehetetlen helyet, közterületet is térkővel burkolnak városok, községek. Hogy ez kinek tetszik, kinek nem, az ízlés dolga. Az viszont a szakemberek dolga lenne, hogy hozzáértéssel döntsenek a térkövezésről, és csak oda tetessék ezt a burkolóanyagot, ahová az alkalmas! Mert nem mindenhová az! És ha felelősen a térkővel burkolást választják, akkor hozzáértő emberekre kellene bízni annak lerakását! Városunkban is nagyon úgy tűnik, esetenként hiányoznak ezek a feltételek! Aztán meg előállnak az akár balesetveszélyes helyzetek, amelyek elhárítása egyre csak várat magára!

A széteső térkőburkolat

Az egyik feltűnő romlást ott mutatja a térkőburkolat, ahol lépcsőnek alkalmazták. Például a katolikus templom melletti lejárón. Alig két éve talán, hogy elkészült, és most mégis így néznek ki a lépcsőfokok:

A képek a 2018. július 10-ei állapotot szemléltetik (A szerző felvételei)

De hogy a térkő-lépcső kényes dolog, az másutt is megmutatkozik! A sportpályán láthatóan már javítgatták a kidűlő fokokat, ám ez nem jelentett megoldást:

Lépcső a sportpályán – leomolva, toldozva-foldozva, javítgatva (A szerző felvétele 2018. 07. 14-én)

A másik alkalmazási mód városunkban, ahol már a rövid idejű használat is durva következményre vezet, amikor a térkővel gépjárművek közlekedésére szolgáló úttestet burkolnak. A járművek pedig a súlyukkal, mozgásukkal egyszerűen szétzilálják a köveket: az egyik le-, a másik felnyomódik, a fugarésből kiverődik a tömítőanyag, a kövek mocorognak a kerekek alatt. De legalább esőben, amikor a kövek közötti kiüresedett rések vízzel telnek meg, vicces kluttyogó hangot hallatnak, ha rámegy a fellazult részre az autó! J Legalábbis ezt mesélik, akik rendszeresen használják az Ipolyi Arnold Kulturális Központ mögötti utat, amely a Szemere Bertalan útra visz be. Pedig ott, az elmondások szerint, egyszer már újrarakták a burkolatot, a kilazult köveket. De most is így néz ki az úttest egy darabja:

A szerző felvétele a dátummal jelzett időpontban.

Ideje lenne talán harmadszorra is nekifutni ezen a néhány négyzetméteren az újbóli térkő-lerakásnak, hátha akkor már strapabíróra és egyenletesre sikerül. Mielőtt még valamilyen kárt tesznek járműben, emberben a kimozgósodott, élt képező kövek! Vagy valaki csak úgy rossz tréfából kivesz egyet…
És közben a helyi szakértő illetékeseknek újra kellene gondolniuk, hogy lépcső-kiépítésre és nehéz járművek alá úttestburkolásra valóban a térkő-e a legjobb megoldás. Vagy ha amellett döntenek, nem olyan szakemberekre kellene-e bízni a lerakást, akik értenek is ehhez. Mert úgy tűnik, azt már megtanulták sokan, hogy a térkő miért jó, melyek az előnyös tulajdonságai, de azt még nem, hogy mégsem jó mindenhová, és hogy az alkalmazása csak akkor lesz sikeres, ha a hozzá való technológiát alkalmazzák és betartják. Közmunkásokkal végeztetni ilyen munkát nem feltétlenül vezet tartós burkolatot eredményező kivitelezésre!
És ha már a Kulturális Központ mögött járunk, vessünk egy pillantást az immár térkővel lerakott (mi mással?  ) kerékpártárolóra:

Kerékpártároló! Ó…!

Első alkalommal valamikor 2015 végén(!) tettem szóvá nyilvánosan, hogy nem elegendő annyi kerékpárlerakó-hely, mint amennyi van az Ipolyi Arnold Kulturális Központ mögötti parkolónál. Hétköznapokon kora reggel ugyanis sokan, akik a közeli buszmegállóból mennek Szolnokra, ott teszik le a kerékpárjukat. Így a Kulturális Központ később érkező látogatói már csak falhoz, fához, közlekedési táblához helyezhetik el a biciklijüket. 2016 februárjában már fényképesen illusztrált összeállítást küldtem erről a város vezetőinek is. És tudom, mások is kifogásolták, hogy akik a könyvtárba, vagy például előadásokra mennek, azok nehezen találnak helyet a kerékpártárolókban. Ráadásul, a kevés kerékpár elhelyezésére szolgáló alkalmatosság ki volt téve az úttest melletti földes részre, az őszi esőben tocsoghattunk a sárban.
Reménykeltő volt, hogy a város 2017. évi költségvetésében, 2 millió forinttal szerepelt a Kulturális Központnál a „Kerékpártárolók telepítése, zöldfelület rendezése” című beruházás kiadási előirányzata. De nem történt tavaly ez ügyben semmi! Az idén viszont elkezdődött a munka! A térkövezés! Tartott is a pöszmögés több hétig! Hogy itt esetleg igaz lesz-e a „jó munkának idő kell” mondás, az majd kiderül. A fent bemutatott térkövezési minőség nem sok bizodalomra ad okot!

Új térkő-burkolat, régi lerakók (A szerző felvétele)

De egyelőre, és már ennek is pár hete, ott van a megnövelt, szépen le-térkő-burkolt terület, és rajta csak a régi kerékpárlerakók! A sárban, porban toporgást kiküszöbölték úgymond, de a tároló kapacitáshiányát nem! Ezért mégis van, akinek csak a nomád körülmény marad a kerékpár elhelyezésére. Vajon miért nem sikerült még egyetlen új alkalmatosságot sem odatelepíteni, és ezzel bővíteni a befogadóképességet? Biztosan van erre a bosszantó miklósi abszurdra valami „magyarázat”, ám azzal nem sokra megyünk. Jó szándékkal elkövetett félig jó, félig rossz eredményt láthatunk itt egyelőre! Mert az ne tévesszen meg senkit, hogy itt most a képen vannak üres helyek a tárolókban! Ezek is tele lehettek, amikor újabb látogatók érkeztek, ezért van továbbra is a közlekedési tábla, a fatörzs, a paddeszka használatban kerékpárlerakásra.

A sportpályát kivéve, ahol tegnap este jártunk, valamennyi itt megemlített problémás térkő-helyszínt megnéztem ma is, és ugyanolyanok, mint a képeken! Javítás egyik helyen sem történt az elmúlt napokban!

Szemtől szembe

 


Megosztás

4 hozzászólás

 • Sebők Emília says:

  Közlekedési mérnök barátunk csak most tudott véleményt írni a fentiekre. Íme:

  “Egyetértek Veled a térkövekről.
  Sok helyen teljesen alkalmatlan. Ilyenek az említett lépcsők, de a lejtős járdák is.
  A könnyű javítás csak álom. Ha egy összefüggő nagy felületű térburkolatból javítani kell
  1 m2-t, nem oldható meg tökéletesen, de még az eredeti színvonalán sem.
  Rendkívül fontos az egyenletes alátömörítés. Ez csak géppel oldható meg, de a széleknél
  nem lehetséges.

  Jó a cikk, alkalmazása előtt gondolkodni kell! Azután választani.
  Nem lehet teljesen elvetni a monolit betont, és az öntött aszfaltot sem.
  Hengerelt aszfaltokból már látványos színes burkolatok is készülnek.”

 • Névtelen says:

  kÖSZÖNÖM SZÉPEN !

  sZIA!!

 • Sándor says:

  A térkő amennyiben megfelelő tecnológiával kerül lerakásra esztétikus,időálló, könnyen javítható,amire a ķözmüvek miatt gyakran van szükség. Ha visszagondolunk a különböző közmű javítások utáni helyreállításokra – beton foltok, különböző szintű aszfalt csíkokra- talán a térķő még mindíg jobb. Természetesen a térkővel lerakott felületek karbantartása is lényeges !

  • Sebők Emília says:

   Kedves Sándor! Igaz, ezzel az indoklással Én is találkoztam, miszerint a térkő feltétlen előnye, hogy pl. közműépítéskor-javításkor könnyebb bontani és visszarakni. El is fogadom ezt! Azt csak kiegészítésként jegyzem meg, hogy ami városunkban ilyen ügyekben történt, az azért nem volt egészen normális…!
   Kérdés pedig, hogy az egyik bemutatott részen, a Kulturális Központ mögötti úttesten valóban volt-e ilyen indok ennek a burkolástípusnak a választására. OK, ha volt, de akkor sincs felmentés az alól, hogy megfelelő módon, minőségben kell a közút burkolását elvégezni! És itt még messze nincs szó a karbantartásról, hanem csak az eredeti munka milyenségéről.
   Azt pedig még mindig úgy látom, hogy lépcsők kiépítésére a térkő nem alkalmas! És van még más is, de arról majd egy következő cikkemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés