Tényleg jót tesz a kormány a tanárokkal, ha kihúzza alóluk a védőhálót?

Közzétéve ekkor: 2019 november 20. 9:46

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosítási javaslata nyomán kikerülnek a szakképzésben dolgozó tanárok a közalkalmazotti törvény hatálya alól. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint bizonytalanságba taszítják a pedagógusokat.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke úgy véli, 

“A módosítás után a szakképzésben dolgozó pedagógusokat sokkal könnyebben és sokkal olcsóbban ki lehet majd rúgni: a közalkalmazottaknak 4-8 hónapnyi végkielégítés jár, míg azoknak, akik a versenyszférában dolgoznak, 1-3 hónapnyi.

A fejlett országok tanárai nagyjából a diplomás átlagfizetés 80-90 százalékáért dolgoznak, a magyar pedagógusok viszont átlagosan 38 százalékkal kevesebbért, mint a hasonló végzettséggel a munkaerőpiacon boldoguló munkavállalók. Ezt a jelentős lemaradást  eddig úgy-ahogy kiegyenlítette az a plusz biztonság, amit a hosszabb felmondási idő jelent. Illetve az, hogy egy közalkalmazott munkaviszonyának megszüntetését csak nagyon alapos indoklás után lehet kezdeményezni.

Tovább a 24.hu-ra


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés