Tényleg fogalma nincs a kormányzatnak, hogy a börtönökből szélnek eresztett

Közzétéve ekkor: 2023 június 15. 13:40

embercsempészek elhagyják-e az országot

Reintegrációs őrizetnek nevezi a kormány, de a gyakorlatban se reintegráció, se őrizet nincs, embercsempészek százait simán csak szabadon engedik a börtönökből. Ráadásul már a második kormánytag kénytelen beismerni, hogy fogalmuk sincs arról, a szélnek eresztett bűnözők tényleg elhagyják-e az országot, ahogy arra szépen megkérik őket.

Bár a belügyi miniszterhelyettese, Rétvári Bence egy amúgy oda nem illő információval igyekezett szépíteni a helyzetet, valójában ő is kénytelen volt elismerni egy ellenzéki kérdésre válaszolva, hogy a kormánynak fogalma sincs, elhagyják-e az országot a kiengedett embercsempészek. Ugyanezt ismerte el korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez azért érdekes, mert

  • a kontrolláltság látszatát keltve reintegrációs őrizetnek nevezik az embercsempészekkel szembeni intézkedést, de se reintegrációról, se őrizetről nincs szó, egyszerűen csak kiengedik őket a börtönből,

  • illetve megkérik őket, hagyják el Magyarországot, de a határig sem viszik el őket, formális kiadatás nincs, az adott másik ország társszerveinek bevonása sincs, csak bíznak benne, hogy tényleg elmennek.

Az egyik fontos kérdés tehát az, hogy ha már semmilyen módon nem ellenőrzik/követik a szabadon engedett embercsempészek sorsát, mi a biztosíték arra, hogy ők valóban elhagyják-e Magyarországot. Nem kevés elítéltről van szó ráadásul, hanem több százról. Ezért is tudakolta Pintér Sándor belügyminisztertől a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésében nemrég:

„Mivel tudja igazolni, hogy a 606 szabadon engedett külföldi embercsempész 72 órán belül elhagyta Magyarország területét?”

Ahogy arról ugyanis a hvg360-on már írtunk, szinte az amnesztiával felérő lehetőséget kapnak a magyar kormánytól a Magyarországon embercsempészet miatt elítélt külföldiek, köztük olyanok, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai: szabadon távozhatnak a börtönökből, a magyar állam pusztán annyit kér tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el az országot.

Tény, hogy az amúgy is túlzsúfolt börtönökben sok a külföldi embercsempész: a fogvatartottak több mint 13 százalékát külföldiek teszik ki, majdnem 2600 emberről van szó. Közülük a 24.hu-nak adott hivatalos tájékoztatás szerint május végére már 606 embercsempészt elengedtek, további 202-t pedig még el fognak engedni a jövőben, mert 808-an érintettjei a kormányzati döntésnek.

Vadai aggályaira, hogy miként igazolható, hogy a szabadon engedett embercsempészek tényleg elhagyják az országot, Rétvári Bence miniszterhelyettes azt írta: “Az ellenőrzések hatékony végrehajtása érdekében az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztálya informatikai fejlesztést hajtott végre, amelynek segítségével

„a közterületen szolgálatot ellátó állomány részére biztosított a reintegrációs őrizetbe helyezett elítéltek Nova.mobil alkalmazásban történő lekérdezése.”

E hivatalos tájékoztatás megnyugtatónak tűnik ugyan, de valójában semmit nem jelent és nem válasz a kérdésre. Annyit tesz ugyanis, hogy a rendőrségnél eddig is, évek óta használt Nova.mobil alkalmazást a járőrök korábbinál talán nagyobb része számára tették elérhetővé, ám ebben a rendőr csak azt tudja ellenőrizni, hogy ki van reintegrációs őrizetben.

Ez akkor lehet hasznos, ha tényleges reintegrációs őrizetről beszélünk. Ilyenkor az elítélt lehetőséget kap arra, hogy a büntetése utolsó szakaszát az általa megjelölt ingatlanban – praktikusan az otthonában – tölthesse ki, de közben a lábára elektronikus távfelügyeleti eszközt, lábbilincset kap, ezen keresztül ellenőrzik a hatóságok, hogy tényleg otthon marad-e.

Csakhogy a szabadon engedett külföldi embercsempészekre nem kerül fel elektronikus lábbilincs, és mivel elvileg három napon belül távoznak az országból, lakhelyet sem jelölnek ki neki. Bár vállalják, hogy elhagyják az országot, ez a gyakorlatilag csak rajtuk múlik.

„És persze azzal a kockázattal számolniuk kell, hogy ha a 72 óra leteltével belefutnak egy rendőri igazoltatásba, és kiderül, hogy nem hagyták el Magyarországot, akkor visszaviszik őket a börtönbe – legfeljebb ilyenkor, egy igazoltatásnál lehet hasznos a Rétvári által említett Nova.mobil alkalmazás.

Vagyis Rétvári semmivel nem tudott megnyugtatóbbat mondani a témában, mint amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban már többször előadott a kormányinfókon: eszerint a kormány bízik abban, hogy a börtönbe visszakerülés réme elég elrettentő hatással bír ahhoz, hogy a kiengedett embercsempészek elhagyják az országot.

(Nyitóképünk illusztráció – embercsempészekkel szemben intézkednek a rendőrök)

hvg.hu

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés