Teljes bukás a kormány bölcsődeprogramja

Közzétéve ekkor: 2019 február 11. 14:25

  TÓTH CSABA TIBOR

Totálisan megbukott a bölcsődei szolgáltatásokat és férőhelyeket is bővíteni szándékozó, 2015-ös kormányzati ígéret. Erre Szél Bernadett ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. Szél kiemelte, ez már abból is látszik, hogy

a kormány által három éve ígért 12 ezer új férőhelyből eddig kevesebb mint ezer valósult meg, és a kormány most a férőhely-bővítésre vonatkozó, eredetileg 2018 december 31-es határidőt is 2020 december 31-re módosította.

Szél azt is aláhúzta, mindez a „Családok Éve” programmal is beharangozott költségvetési évben történik, a töredelmes vallomást pedig a kormány egy frissen benyújtott törvénytervezetben, szinte elrejtve hozta nyilvánosságra.

De nemcsak a bölcsődei, az óvodai ellátás is az összeomlás szélén áll. A Szülői Hang civil szervezet által most közölt adatokból kiderült: egyes helyeken felütötte a fejét a képzett óvópedagógusok hiánya is, az óvodákban szakmájukban dolgozók általában idősebbek, és egy-egy nyugdíjazás után egyre több helyen fordul elő, hogy az óvópedagógus pótlása sem sikerült az intézményeknek.

A maga részéről Szél Bernadett azt is kifejtette, mire lenne szerinte szükség ahhoz, hogy a helyzet belátható időn belül javuljon – legalább a bölcsődékben:

1) A kisgyermekes családoknak valódi segítségre van szükségük, hogy a munkába való visszatérés valódi lehetőség legyen a nőknek. Ehhez több támogatás kell az önkormányzatoknak a bölcsődék fenntartására és 2) rendesen megfizetett bölcsődei dolgozók. Ez lenne a munka, nem az álkonzultáció! Attól ugyanis egy családnak sem lesz könnyebb és egy gyermeknek sem lesz jobb — tetteket várna az ember a kormánytól, nem pótcselekvéseket.

Mérce

 

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés