Tájékoztató a rendőrkapitányság 2017. évi tevékenységéről

Közzétéve ekkor: 2018 június 1. 10:30

Dr. Téglás Zoltán rendőrkapitány és Dr. Urbán Zoltán László megyei rendőrfőkapitány

Dr. Téglás Zoltán ezredes, a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője írásos beszámolót készített a képviselő-testület számára a kapitányság 2017. évi tevékenységéről. A teljes anyagot annak terjedelme miatt nem közölhetjük, de kiemeltük belőle a szerintünk  lényeges, közérdeklődésre számot tartó részeket, az általunk lényegesnek tartott adatokat. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a kapitányság illetékességi területe Törökszentmiklóson kívül kiterjed Fegyvernekre, Kengyelre, Kuncsorbára, Örményesre,  Tiszapüspökire,  Tiszatenyőre is.

A számok azt mutatják, hogy Törökszentmiklóson s főleg a kapitányság illetékességi területén jelentősen csökkent az előző évhez képest a bűncselekmények  száma. Ez azért is érdekes, mert tavalyhoz képest mérséklődött a közterületen való rendőri jelenlét, s csökkent  az ott eltöltött idő is. Míg tavalyelőtt 7584 fő 82216 órát töltött közterületre vezényelve, tavaly ez a létszám 6440 főre csökkent, a letöltött idő pedig 65636 órára apadt.

Az ellentmondás valószínűleg azzal magyarázható, hogy a rendőrség a korábbinál szorosabb együttműködést alakított ki a helyi polgárőr egyesületekkel, közterület-felügyelőkkel, halőrökkel, vadőrökkel. Az eddiginél összehangoltabb szolgálatszervezés következtében szélesedett és erősödött a közterületi jelenlét

Külön kiemelendő a kiemelten kezelt bűncselekmények számának pozitív változása, a testi sértések, garázdaság harmadával, közel felével való visszaesése,  de a lopásokra vonatkozóan is számottevő javulás mutatható ki. A kábítószerrel való visszaélés az egyedüli terület – bár kis számokról van szó- ahol az arányok kimutathatóan romlottak, de ez országos jelenség.

A bűnügyi és rendészeti adatok, rendőri tapasztalatok alapján több éve érzékelhető, hogy kapitányság illetékességi területén is megjelentek az un. „dizájner drogok”, amelyek fogyasztása – természetesen nem kizárólagosan – a fiatalabb korosztályra és a szociálisan hátrányosabb helyzetben lévő lakosságra jellemző. A megelőzés érdekében a rendőrség, több alkalommal szakembereket bevonva, felvilágosító munkát végzett az oktatási intézményekben, főleg a középiskolákban rendhagyó osztályfőnöki órákat szervezett. A hátrányos helyzetű lakosság figyelmét a kisebbségi önkormányzatok közreműködésével igyekezett felhívni az általában ismeretlen összetételű kábító hatású anyagok veszélyeire.

A bűnüldözési munka eredményessége összességében eredményesebbnek mondható az előző évhez képest.  A legnagyobb mértékű pozitív változás talán éppen a fentiekkel magyarázhatóan a kábítószerrel való visszaélés területén könyvelhető el, ugyanakkor a lakásbetörések és a kiskorúak veszélyeztetése vonatkozásában nem javulnak a mutatók. Annak ellenére sem, hogy a beszámoló szerint mindkét területen komoly erőfeszítések történnek.

Figyelmet fordít a rendőrség az iskoláskorúak áldozattá válásának megelőzésére. Sikerrel működik az „Iskola rendőre” program, melynek keretében elsősorban a közlekedés veszélyeire hívják fel a programban résztvevő rendőrök a gyermekek figyelmét, de bűncselekmények témában – lopás, rablás, zsarolás, stb. – is tartanak foglalkozásokat, melyek során kitérnek az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeire is.

Az illetékességi területen megjelenő írott és elektronikus sajtóban folyamatosan tájékoztatja a rendőrség az időskorú lakosságot a területen megjelenő bűncselekményekről, azok megelőzésének lehetőségeiről, és az áldozatoknak adható segítségnyújtásról. Több alkalommal bűnmegelőzési előadást tartott a négy nyugdíjas klubban.

Röviden foglalkozik a beszámoló a migráció kérdésével is. A kapitányság határszakasszal nem rendelkezik, így az illetékességi területen határforgalom ellenőrzési és közvetlen határőrizeti feladatokat nem lát el. Migrációval kapcsolatos bűncselekmények (beutazási és tartózkodási tilalom megsértése, jogellenes belföldi tartózkodás, embercsempészés, emberkereskedelem, okirattal való visszaélés) nem váltak ismertté.

Nőtt a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma, ezen belül pedig sajnálatos módon nagyobb arányban a súlyos sérüléses baleseteké s több lett a halálos eseteké is.

Törökszentmiklóson régóta  működik a Városi Baleset-megelőzési Bizottság, amely 2017-ben éves munkaterv alapján 16 taggal folytatta tevékenységét. A bizottság előtérbe helyezi a balesetek megelőzése érdekében folytatott munkát, pedagógusok bevonásával történő nevelőmunkával, az iskolák környéki rendőri jelenlét biztosításával igyekszik javítani a gyermekek közlekedésbiztonságát. Elsősorban általános iskolák számára előadásokat, játékos vetélkedőket, versenyeket tart, az Iskola Rendőre Program keretében 13 iskolarendőr vesz részt a bizottság által szervezett kampányokban, a reggeli forgalom segítésében.

A rendőrkapitányság a közbiztonság erősítéséhez igyekszik minél több szervezetet bevonni. Illetékességi területén együttműködik az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, polgárőr egyesületekkel, sokat tesz a lakosság szubjektív biztonságérzetének növeléséért. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ötfokú skálán 2017-ben 4,5 pontot ért el, a városi önkormányzat pedig egy kérdőíves felmérés alapján 4,13 pontra értékelte tevékenységét. Mindezek és a megismert adatok alapján, bár tenni-és javítanivaló van még, a rendőrkapitányság tevékenysége  – bár a szubjektív benyomások alapján többen vitatni fogják ezt – jónak, egyes területeken jelesnek értékelhető.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés