Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 október 17. 14:30

Pásztor Gábor

Elkészült a rekortánpálya

A képviselő-testület két éve úgy határozott, hogy a Vásárhelyi Pál utcai sportpályát (Vásárhelyi Pál út-Hock János út keresztező-désénél) felújítja. Ennek érde-kében az önkormányzat támoga-tási kérelmet nyújtott be  a Magyar Labdarúgó Szövetség pályaépítési programjára.  Az elbírálás pozitív lett, s az MLSZ pályaépítési programja keretében közösségi használatú, rekortán burkolatú pálya épült a Vásárhelyi Pál és Hock János utca sarkán lévő lepukkant focipálya helyén.

Az önkormányzat augusztusban adta át a munkaterületet a kivite-lezőnek, aki az ütemesen haladó munkákkal szeptember 30-ra végzett, így egy 20×40 m-es rekortán pálya átadásra került. A létesítmény nem csak labdarúgásra alkalmas, keresztben két kosárpálya is lett kialakítva.

A tulajdonos az önkormányzat marad, a komplexum mindenki által használható lesz, s várhatóan az iskolák is igénybe veszik testnevelés órákon. A lakosok már a pálya körüli terület rendezésére előtt használatba is vették.

 

Költözhet a kutyamenhely

Az október 15-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen határozat született arról, hogy az önkormányzat felajánlja a Befogad-lak Török-szentmiklósi Állatvédő Alapítványnak a 46-os főút közelébeni, aszfaltúton jól megközelíthető  a Béla király út és Radnóti utca sarkán lévő, közel 2000 m2 területű bekerítetlen ingatlant megvételre.

2017 januárjában az önkormányzat  egyszer már felajánlotta a város tulajdonában lévő beépítetlen, közművesítés, víz és áram nélküli telket, amelyet teljes egészében, még a város csatornázásakor odakerült hatalmas megsüppedt, megülepedett földhegyek borították. /s borítanak ma is/ Télen, ha van hó, jótékonyan eltakarja az odahordott szemétdombokat, az embermagasságot is meghaladó gazt. Csak a terep rendezése, a földhegyek elhordása komoly anyagi-és erőráfordítást igényelt volna, ami után az eredmény egy üres földterület.

Akkor az alapítványnak sem anyagi, sem emberi erőforrása nem volt arra, hogy felépítsen az üres telken egy olyan korszerű menhelyet, amely a jelenlegi jogsza-bályoknak megfelel. Megfogalmazódott, hogy az önkormányzat a telekado-mányozással semmit nem segít, hiszen az alapítvány önerőből nem tud mit kezdeni vele. Ezért a képviselők nem vállalták fel a döntés ódiumát, a napirendi pontról határozat nem született.

Azóta megváltozott a helyzet. Mint Kovács Klaudia, a Befogad-lak Egyesület elnöke a Facebook-oldalán megírta,

„aktuális lett az új telephely létesítése, mivel hosszú távon nem maradhatunk a mostani helyünkön.

A német társszervezetünk már sikeresen összegyűjtött egy induló tőkét, amit kizárólag az új telephelyre lehet költeni.”

Meg is kért mindenkithogy „aki nekünk való tanyáról, eladó ipari,mezőgazdasági ingatlanról tud, nagyon közel a városhoz, jelezze nekünk.”

Nem volt szükség a „mindenkire”, mert az önkormányzat 900.000 Ft vételár ellenében ismét felajánlotta a már egyszer felkínált telket, amin az egyesület immár megfelelő anyagi háttérrel saját elképzelésű menhelyet tud létrehozni. Az elnöknő szerint a telek alapnak mindenképpen jó lesz. Rengeteg munka vár rájuk, minimum másfél-két év, mire költözni tudnak. De van cél, van miért dolgozni.

 

Jó ütemben halad a közvilágítás korszerűsítése

Sikeres közbeszerzési eljárás után szeptemberben elkezdődött a város közvilágítási hálózatának korszerűsítése. A  lámpatestek korszerű LED technológiával biztosítják a város közvilágítását, a réginél jelentősebb energia megtakarítást, olcsóbb, üzembiz-tosabb szolgáltatást biztosítanak. A korszerűsítés Törökszentmiklós teljes közvilágítási hálózatát érinti.

A legtöbb  cserére már sor került a Kossuth téren, a Herman Ottó utcai parkban és a lakótelepeken, a kisebb teljesítményű lámpák felszerelése is elkezdődött el a város északi és déli részén,  Ó-ballán, Surjányban, Szakállason a legtöbb lámpa le lett már cserélve.

A tervezés során nagy hangsúlyt kaptak a gyalogátkelőhelyek és a közintézmények előtti szakaszok megvilágítása. Ezeken a helyeken a lámpák színhőmérséklete magasabb lesz, mint a többi helyen . Ez azt jelenti, hogy a közúton az új közvilágítás hideg fehér fényű, míg a gyalogátkelőhelyek felett, a kereszteződéseknél, és közintézményeknél egy melegebb „sárgásabb” fehér fényű lámpa kerül majd kihelyezésre..

Az építés jó ütemben halad. A kicserélni, illetve felszerelni tervezett 3752 lámpatestből és fényforrásból az első hónapban több mint 1500 darab került felszerelésre, kicserélésre. Ha a vállalkozó tudja tartani ezt a tempót, akkor a vállalt határidő előtt, november közepére elkészülhet a korszerűsítés.

A lámpákat nappal szerelik.  Az új lámpák beüzemelését követően a kivitelező és a műszaki ellenőr is visszaellenőrzi a szerelést, de a lakosságtól is kapunk segítséget, telefonon bejelentik a hibákat. Így sokkal hamarabb fel lehet térképezni a problémás helyeket, amelyet a szerelők a következő napon ki is javítanak. A korszerűsítés több utcában, parkban, városrészben már megvalósult, a  lakossági visszajelzések pozitívak.

 

Kiállítás a helytörténeti gyűjteményben

Október 25-én, csütörtökön   Földrejtette kincsek címmel kiállítás nyílt a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteményben.  A tárlat  a Damjanich János Múzeum nagy sikerű időszaki kiállításának keretében a Tisza-vidéki bronzkori leletegyüttest mutatta be, amelyen Jász-Nagykun-Szolnok megye ritka késő bronzkori kincset tekinthetők meg.

A teljes anyag Szolnok mellett a Kisvárda, Nyíregyháza és Deb-recen múzeumaiból származik, felöleli az Alföld jelentős gyűjteményeit. Legfontosabb megyei leletei a közelmúltban előkerült két kisebb török-szentmiklósi kincsegyüttes, a kunmadarasi szovjet katonai reptérről a nyolcvanas években beszolgáltatott kincs, valamint a fegyverneki bronz raktárlelet.

A kiállítást Dr. Tárnoki Judit régész nyitotta meg, aki elmondta, hogy a kiváló színvonalú, bőséges leletanyag azt mutatja, hogy itt akkor egy magaskultúra létezett. Nem csak  ékszereket, díszfegyvereket készítettek bronzból, hanem a hétköznapok tárgyait, baltákat, vésőket, sarlókat, fűrészeket is.

A késő bronzkorból már százával kerülnek elő lenyűgöző együtte-sek, de  a Kárpát-medencei késő bronzkori fémművesség egyik központja Erdélyben volt, mert itt voltak a nyersanyag-lelőhelyek, bányák. Ennek peremén, a Felső-Tisza-vidéken volt az a műhely, melynek készítményei a mai Kelet-Magyarország területén bukkannak elő. Mivel megyénk mindkét központtól messze esett, ezért – sajnos – nálunk nagyon kevés a bronzlelet, még tucatnyi sincs.

Ennek ellenére az elmúlt években sok fontos lelet került be a Damjanich Múzeumba, egyrészt leletbejelentések nyomán, amikor földmunka fordított ki a földből páratlan leletet, vagy épp a múzeum által irányított fémkeresések során. Fémkeresés eredménye a törökszentmiklósi baltalelet is.

A tárlaton nem csupán a kincsleletek; fegyverek, ékszerek, használati edények, stb. tekinthetők meg, színes és áttekinthető tablók segítségével képet kap a látogató arról is, hogyan éltek, milyen öltözékben jártak elődeink, megismerkedhet a  fémművesség, a mesterek, a mezőgazdaság és kézművesség tárgyaival is.

A kiállítás 2020. december 15-ig tekinthető meg.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés