Szakértők a debreceni akkugyárról: „Végig nem gondolt ostobaság,

Közzétéve ekkor: 2023 február 22. 10:56

amit legfeljebb a megalománia magyarázhat”

Adottságok, azaz energia, víz és munkaerő nélkül akkumulátorgyárakat építeni éppen olyan, mint az 1950-es években Magyarországon magyar narancsot termelni.

Szakemberek beszélgettek a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár megvalósíthatóságáról, s ennek kapcsán arról: megéri-e Magyarországnak, ha megvalósul az Orbán-kormányzat terve, hogy az országból világvezető akkumulátorgyár-telepet csinál – írja a Debreciner oldal, amely a beszélgetésről tudósított.

CamousCult pódiumbeszélgetést a debreceni akkumulátorgyárról Farkas Zoltán, a HVG munkatársa moderálta és Győrffy Dóra közgazdász, Holoda Attila energetikai szakértő és Surányi György egyetemi tanár fejtette ki nézeteit a témáról.

Győrffy Dóra annyit árult el egy közelgő részletes tanulmány kapcsán, hogy Debrecenben a tervezett gyár sok földet, sok energiát, sok alacsonyan képzett munkást és sok vizet igényel, márpedig ezekből kizárólag a sok föld áll rendelkezésre, a többi nem. Győrffy Dóra szerint nincs más magyarázat az akkugyár létrejöttére, csak az inkompetencia, vagyis a hozzá nem értés, valamint a megalománia. Adottságok, azaz energia, víz és munkaerő nélkül akkumulátorgyárakat építeni éppen olyan – fűzte hozzá –, mint az 1950-es években Magyarországon magyar narancsot termelni. 

Ehhez kapcsolódva Holoda Attila energetikai szakértő azt a kérdést tette fel, mivel Debrecen környékén se közel, se távol nincsenek megfelelően nagy teljesítményű erőművek, vajon hogyan és mekkora költséggel fogják a gyár működéséhez szükséges energiát a létesítménybe szállítani? 

Surányi György professzor közölte: a gyárnak nemcsak hatalmas energiaigénye lesz, de óriási munkaerőigénye is, holott Magyarországon munkaerőhiány van, a demográfiai adatok pedig azt jelzik, hogy a következő évtizedekben nem is igen lesz nálunk munkaerőfölösleg.

hvg.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés