Stranddíjak, táborok, civil-és sportszervezetek támogatása

Közzétéve ekkor: 2020 március 27. 8:59

Pásztor

Ez évben is tovább csökkent a város költségvetése, az eredetileg elképzelt beruházások és felújítások egy részéről fedezet híján le kellett mondani. Arra azonban ügyeltek a költségvetés megalkotói és az arról döntő képviselők, hogy az anyagi gondokat a civil szervezetek, sportegyesületek, intézmények különösebben ne érezzék meg.

Mint minden, a strandfürdő működtetési költségei is növekedtek. Ezek, valamint a növekvő bérköltségek fedezetének megteremtése s a szolgáltatások színvonalának fenntartása érdekében  az önkormányzat szükségesnek látta néhány díjtétel emelését. A 2020. évi díjtételek a következők:

/A  május 1-jei nyitásra a koronavírus-helyzet miatt feltételezhetően nem kerül sor./

Az önkormányzat idei költségvetésében 4 millió forintot különített el a civil szervezetek támogatására. A  beérkezési határidőig 23 szervezet – 17 egyesület és 6 alapítvány – nyújtott be pályázatot, amelyek a kiírásban meghatározott tartalmi és formai szempontoknak megfeleltek.

A pályázó szervezetek szolgáltatásaikat a város lakossága, ill. a szervezet által képviselt társadalmi csoport részére kívánják biztosítani. 2 szervezet 40 vagy annál magasabb százalékban biztosít saját forrást, egyébként a  pályázati önrész vállalás átlaga 20%  körüli. Az  összességében 8.276.212 Ft-ot kitevő igény jócskán meghaladta az e célra elkülönített 4.000.000 forintot, ezért kisebb-nagyobb eltéréssel a pályázók a kértnél kevesebbet kaptak.

A Re Bene Gesta Egyesület kivételével, amely nem programok megvalósításához, hanem a szokásos kalendáriuma kiadásához kér támogatást, az önkormányzat a támogatásban részesített civil szervezetekkel felfüggeszti a szerződéskötést a koronavírus járvány fenyegetettség miatt a veszélyhelyzet megszüntetéséig. A veszélyhelyzet megszűnését követően az érintett civil szervezeteknek nyilatkozniuk kell arra vonatkozóan, hogy a pályázatban vállalt programjukat az elszámolási időszakban, a tervezett időben vagy attól eltérő időben meg tudják-e valósítani. Azokkal, amelyek a nyilatkozatukban vállalják a tervezett program megvalósítását, a nyilatkozattételt követő 15 napon belül szerződéskötésre kerül sor. Azokkal, amelyek a veszélyhelyzet megszűnését követően úgy nyilatkoznak, hogy a tervezett programjukat a támogatási időszakon belül nem tudják megvalósítani, a polgármester nem köt szerződést.

Támogatta a képviselőtestület a nyári táborokat és sporttáborokat is. Előbbire 8 szervezet 24 pályázatot nyújtott be. Mivel az igények meghaladták a szétosztható összeget, szelektálni kellett. Előnyt élveztek azok a táborok, amelyeknél a szervezők a táborozóktól anyagi támogatást nem kértek, amelyeket több intézmény, szervezet összefogásával szerveztek, s amelyek helyben, ill. a környéken biztosítanak helyet.

Hasonlóan a civil szervezetekhez, a nyári táborok esetében is csak a veszélyhelyzet megszűntével, nyilatkozatot követően kerülhet szerződéskötésre sor. Amennyiben a tábor létszáma 10 %-ot meghaladó mértékben kevesebb a pályázatban szereplő létszámnál, a hiányzó létszámra vetített támogatási összeget a támogatott szervezetnek vissza kell fizetnie.

A spottáboroknál nem volt ilyen gond. Két egyesület, illetve klub adott be négy pályázatot, mind a négy kapott is támogatást, ha nem is annyit, amennyit szeretett volna. A veszélyhelyzetre és a táborozók lemorzsolódására ugyanazok vonatkoznak, mint a nyár táborokra.

Ez évben tizenhárom sportszervezet igényelt egyesületi támogatást.  2020. évre igényelt támogatás összege  26.655.00 Ft volt, a kiosztotté pedig kereken 20.5000.000 forint. Új pályázóként jelentkezett az R-06  Törökszentmiklósi Postagalambsport Egyesület, amely 2018-ban ünnepelte 70. évfordulóját. A támogatást versenyeken való induláshoz kérték. A  Székács Kézilabda Egyesületnek az eredetileg javasolt négymillió forint helyett képviselői módosító javaslatra 4.500.000 Ft-ot szavazott meg a testület.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés