Spórolnak a maszkokkal az Országos Onkológiai Intézetben is

Közzétéve ekkor: 2020 március 25. 16:50

Körlevelet küldött a főigazgató arról, ki és milyen esetben viselhet maszkot az intézményben.

Szigorú szabályokhoz köti a részecskeszűrővel ellátott FFP2 és FFP3 típusú maszkok, de a sebészi maszkok használatát is a főigazgató az Országos Onkológiai Intézetben. Polgár Csaba levelében – amely a 444.hu-hoz is eljutott – azt írja: ambuláns ellátásban vagy a fekvőbetegosztályokon

“alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg.

A körlevél szerint sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve gyanús, hogy koronavírussal fertőzött.Az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viseljenek maszkot, amikor mellkasi tünetekkel küzdő (köhögés, köpetürítés) beteget látnak el, vagy olyan beavatkozást végeznek, ahol váladékkal érintkezhetnek. Ha a páciens feltételezhetően koronavírusos, a dolgozóknak FFP2-3-as maszkot szükséges felvenniük.

Az operációkor használt sebészi maszkok elzártan tartott készletéhez csak a főműtősnőnek és a helyettesének van hozzáférése, ők osztják ki minden reggel azokat. A dolgozóknak két műtét között tilos “ledobniuk” a maszkokat, cserélni pedig csak akkor lehet, ha beszennyeződött, elszakadt.

Tételesen el kell számolni az ügyeletben elhasznált maszkokkal is, ilyen eszközt pedig az intézmény területéről kivinni szigorúan tilos.

A főigazgató a szakértői ajánlásokra, valamint arra hivatkozott a korlátozások ismertetésekor, hogy a használat “fölöslegesen csökkenti a készleteket”, amelyekre nagy szükség lesz, ha rosszabbodik a járvány.

A 444.hu emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése szerint az országban akkor 1,5 millió sebészi és 129 ezer FFP2-3 maszk volt.

hvg


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés