Schiffer András: Orbán jobban tenné, ha befogná a száját,

Közzétéve ekkor: 2020 január 14. 13:02

ahelyett, hogy bírói ítéleteket kritizál

Kardos Ernő

Ha Orbán Viktor valóban meg kívánná hiúsítani a bírói ítélet érvényre jutását, akkor az ügyészségnek kezdeményeznie kell a miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését. A bíróság ítélete ugyanis mindenki számára kötelező, még a kormányfőre is. Ha ezt Orbán nem tartaná be, akkor hivatali visszaélést követ el – nyilatkozta Schiffer András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az egykori politikus szerint, a kormányfő a gyöngyöspatai cigányok ügyében született ítéletet bíráló szavai alkalmasak rasszista indulatok szítására is. Korábban Fleck Zoltán jogszociológus azt nyilatkozta a Hírklikknek, hogy a bírák megfélemlítése a Fidesz politikai stratégiájának része.

„Orbán nem uszíthat bírói ítéletekkel szemben, mert erre a miniszterelnöknek nincs joga!”– nyilatkozta Schiffer András ügyvéd. Az egykori politikus úgy látja, hogy ha Orbán Viktor mégis hangulatot, és társadalmi feszültséget kelt a gyöngyöspatai romáknak megítélt százmilliós kártérítés ügyében, vagy a csődbűntett alól felmentett szegedi Szeviép esetében, akkor a miniszterelnök rombolja a jogállamot.

Ha a miniszterelnöknek és az igazságügyi miniszternek nem tetszik, hogy a győri gyerekgyilkosság tettese szabadlábon védekezhet, akkor Orbán Viktor kétharmados parlamenti többségével képes olyan törvényt hozni, amely ezt előírja. De arra még a végrehajtó hatalom fejének, Orbánnak sincs joga konkrét bírói döntéseket bírálni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Magyarország miniszterelnöke tehetetlen, ha egy neki nem tetsző ítélettel találkozik. Ha a mindenkori kormányfő elfogadhatatlannak tart egy bíró ítéletet, akkor jogában áll – a rendelkezésére álló parlamenti kétharmaddal – új jogszabályt hozni, aminek betartása már kötelező a bíróságokra. Arra azonban még Orbán Viktornak sincs joga, hogy például az igazságügy minisztert a strasbourgi bíróság döntésének be nem tartására utasítsa.

Emlékezetes, hogy a rossz magyar börtönviszonyok miatt, az emberi jogi bíróság jelentős összegű kártérítés kifizetésre kötelezte a magyar államot. Az ítélet után azonban Orbán – saját állítása szerint – utasította az igazságügyi minisztert, hogy ne tartsa be a döntést. Erre nincs joga a miniszterelnöknek, legfeljebb arra, hogy a normák megváltoztatását nemzetközi tárgyaláson kezdeményezze a kormány. Ellenkező esetben, vége van a magyar jogállamnak. Ahogy abban az esetben is, ha Márki-Zay mozgalma listázza azokat a bírákat, akik állítólagos koncepciós ítéleteket hoznak.

Az egykori politikus, Schiffer András, úgy látja, ha tetten érhető, hogy szavaival Orbán Viktor konkrét bírói ítéleteket akarna meghiúsítani, akkor az ügyészségnek kezdeményeznie kell a miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését. A bíróság ítélete ugyanis mindenkire kötelező, még a kormányfőre is. Ha ezt Orbán nem tartaná be, akkor bűncselekményt követne el.

Az ügyvéd szerint, ha megragadható, hogy a konkrét bírósági ítélet végrehajtásával szemben intézkedik a mindenkori kormányfő, akkor felmerül a hivatali visszaélés gyanúja. Más a helyzet, ha a kormányfő nemzetközi bíróság döntésének elszabotálását jelenti be – ahogy az elítéltek kártérítésének esetében –, akkor az túlmutat emberi jogi kérdéseken. Ha ugyanis a végrehajtó hatalom feje nem tartja be a vállalt jogi normákat, akkor a befektetők elbizonytalanodhatnak. A nemzetközi bíróságok ítéletének elszabotálásával a kormányfő ugyanis azt üzeni, hogy a világcégekkel, vagy más államokkal kötött szerződéseket sem fogja betartani.

Schiffer szerint, a miniszterelnök jobban tenné, ha befogná a száját, ahelyett, hogy bírói ítéleteket kritizál, amivel példát ad más kormánypárti és ellenzéki politikusoknak is. A törvényhozónak nincs joga konkrét bírói ítéleteket bírálni – a bíráknak sincs törvényi lehetőségük politizálni.

HírKlikk


Megosztás

7 hozzászólás

 • PŐLGÁR says:

  SAJNOS , A NEVELTETÉSE NEM ARRA A FELFOGÁSRA ÉPÜL AMI IGAZI ÁLLAMFŐVÉ TETTE VOLNA ! SAJNOS ILYEN ELŐ
  DÖKET ,MÁR ISMEREK EGY PÁRAT !

 • GtCaT says:

  Akkor is senki volt, amikor valaki volt!

 • Ligája says:

  Végre nem nyalt a fideSS-nek!

 • Demokrara. says:

  Mègsem fog törtènni semmi ,mert Polt Pèter főügyèsz,szintèn fideszes.Ősszefèrhetetlen helyzet van.A fèkek ès ellensúlyok,nemműködnek.

 • Marika says:

  Schiffer Andrásnak igaza van, de Orbán évek óta szembemegy minden törvénnyel amit eddig még nem módosított, mert nem került az útjába. Megtehette? Nem! Megtette? Igen!. Sem emberélet, sem törvény nem állhat az útjában.

 • Géza says:

  Korrekt cikk

 • Géza says:

  Végre valaki nem populista habratyolásba kezd hanem közdérthetően tájékoztat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..



Hirdetés