Rózsa Endre szívügye az M-4-es, a mezőtúri kórház és a sörgyár Martfűn

Közzétéve ekkor: 2018 február 3. 10:05

Balra: Rózsa Endre, jobbra: Gőgös Zoltán

– Nagyon szívesen vállaltam, hogy én mutassam be a jelöltet, mert régóta ismerem, és a szocialista párt kiváló megyei frakcióvezetőjének tartom. Sok probléma megoldását képviselte következetesen és harcosan, és meggyőződésem, hogy megválasztása esetén nagyon sokat tehet és tesz országgyűlési képviselőként ezért a térségért – E szavakkal vezette fel Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese azt a február 1-jén Törökszentmiklóson tartott sajtótájékoztatót, amelyen Rózsa Endre, J-N-SZ megye 4. sz. választókerületének képviselőjelöltje ismertette programját.

Rózsa Endre, akit valójában nem kellett bemutatni, hiszen négy éve is ő indult a párt színeiben, öt pontba sűrítette az általa legfontosabbnak tartott feladatokat. Hangsúlyozta, hogy ezekről az ügyekről nem most kezd el beszélni, segítőivel esetenként évek óta mindent megtesznek megoldásuk érdekében, amit ellenzéki eszközökkel lehetséges.

Törökszentmiklóson lévén a sajtótájékoztató, elsőként s talán legfőbb célként hozta föl az M4-es ügyét, azt, hogy mielőbb épüljön fel az autóút Abony-Fegyvernek közötti szakasza. Gyalázatosnak tartotta, hogy három év óta áll az építkezés, hogy nap, mint nap szembesülni kell a félbehagyott munkálatok torzóival, hogy 60 milliárd forint adófizetői pénz ott rohad a földben. Úgy közlekedésbiztonsági, mint gazdasági szempontból létfontosságú volna, hogy a kormány régi ígéretét tartva elkészítse ezt a 29 kilométernyi szakaszt.

Vérlázítónak mondta, hogy e helyett a 2015-ben kirobbant Orbán-Simicska háború miatt évekre leállították a beruházást, s elképzelhetetlennek vélte, hogy normális országban egy ilyen törzsi háború miatt egy egész térség és átutazók tömege szenvedjen.

Másodikként a martfűi sörgyár esetéről beszélt. Arról, hogy a Heineken tavaly nyáron bejelentette, megszünteti a sörgyártást és a jövőben az eddiginél jóval kevesebb munkaerőt alkalmazva logisztikai központként működteti tovább a gyárat. Szerinte ebben nagyon komoly és mély felelőssége van a kormánynak, hiszen számtalan információ szólt arról, hogy a Heineken évek óta kérte a kormányt, hogy csökkentse a cider (almabor) jövedéki adóját, mondván, a sörgyártás mellett fő tevékenységükké kívánják gyártását tenni.

Nagyszabású terveik voltak, Magyarországon kívül több környező országot is el kívántak látni ezzel a termékkel. Helyette ott tartunk, hogy ezt a nagyszabású beruházást elveszítjük, mert a legújabb hírek szerint a világhírű cég Szlovákiában indítja be az eredetileg Martfűre tervezett termelést. Ráadásul a sörgyártást is megszüntette. 

Rózsa Endre külön szégyenletesnek tartotta, hogy a térségnek fideszes országgyűlési képviselője van, a témában illetékes miniszter a megyéből származik, mégsem tudtak semmilyen megoldást találni. Vagy inkább nem is akartak, hiszen tavaly a Csiki sör kontra Heineken kapcsán Boldog István országgyűlési képviselő saját Facebook-oldalán szólított fel a Heineken elleni bojkottra. Hihetetlen – mondta a képviselőjelölt -, hogy egy országgyűlési képviselő egy, a saját térségében működő, nem kevés munkaerőt foglalkoztató és nem kevés iparűzési adót fizető gyár ellen szólítson fel bojkottra. Nem lehet tudni, megfordítható-e a dolog, de ha lehetősége lesz rá, mindent megtesz, hogy azzá váljon.

Következőként arról esett szó, hogy nagyon fontos lenne a  45-ös út Kunszentmártont elkerülő szakaszának megépítése. Enélkül Hódmezővásárhely és Szentes felől óriási teherautó- és kamionforgalom zúdul a városra, aminek következtében a környéken lévő házak állaga folyamatosan romlik.

Égető és megoldandó feladatként merült fel a mezőtúri kórház ügye. Itt 2006-ban épült egy új kórházi szárny, azóta semmilyen fejlesztés nem történt. Sőt! 2010 óta csökkent az ágyszám, megszűnt az intenzív osztály, ami korábban részben közadakozásból épült fel, s megszűnt a sebészet, a sürgősségi is. Mindent meg kell tenni, hogy ez a három osztály újra beinduljon, mert a mezőtúri és környékbeli betegek szempontjából ezekre nagy szükség lenne.

Utolsóként, de nem utolsó sorban megemlítette Rózsa Endre a választókerület összekötő útjainak gyalázatos állapotát. Ismét szóba került Boldog István országgyűlési képviselő, aki korábban útügyi biztos volt, most fejlesztési biztosként emlegeti magát, az utak mégis szörnyű állapotban vannak.

– Sok közös ügyünk van országos és térségi szinten is- zárta a képviselőjelölt programismertetőjét – de a felsoroltak a legfontosabbak. Ha április 8-án bizalmat kapok a szavazóktól, mindent megteszek, hogy ezeket a gondokat mihamarabb kiküszöböljük.

Pásztor

Szemtől szembe

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés