Rózsa Endre szerint most nagyobb az esély a váltásra, mint négy éve

Közzétéve ekkor: 2018 február 12. 9:57

Rózsa Endre 2014-ben a szocialista párt országgyűlési képviselőjelöltjeként a fideszes és jobbikos induló mögött végzett. A harmadik hely nem törte le, sőt elszántabbá tette. Akkor sem tett keveset a sikerért, most még nagyobb elszántsággal veti magát a küzdelembe. Hitében erősíti, hogy most nagyobb esélyt lát az ellenzék győzelmére, a nyolc éve regnáló kormány leváltására, mint négy évvel ezelőtt.

– Mi a véleménye a baloldali összefogás, kivel, kivel nem, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt kérdéséről?

– Az MSZP régóta megfogalmazta, hogy a baloldali ellenzék közös listát, közös miniszterelnök-jelöltet állítson, közösen, mindenki által támogatott egyéni képviselőjelöltek legyenek. Pillanatnyilag nem úgy néz ki, hogy ez így lesz, de még van elég idő arra, hogy így legyen. Aki eddig nem jött a szövetségbe, még meggondolhatja magát, rá kell jönnie, hogy a kormányváltás csak közösen sikerülhet, külön-külön nem megy.

– Az LMP csatlakozására is lát reményt?

– Az egyéni jelöltek esetében igen. Arra nekik is rá kell jönniük, hogy önmagukban nem képesek megnyerni a választást, ha azonban belépnek a szövetségbe, az esélyes jelöltjeik javára visszalépünk. Úgy gondolom,ez sokkal nagyobb lehetőség számukra is, s ezen ők is el fognak még gondolkodni.

– Hogy élte meg, hogy az elmúlt évek folyamán nagyon sokat dolgozott, mégis sokáig kérdéses volt, ön vagy a DK jelöltje fog a választókerületben indulni?

– Ez nekem személyesen semmilyen problémát nem okozott, mert vallom, most nem az egyéni érdekek a fontosak, sokkal fontosabb a kormányváltás ügye. Ha úgy adódott volna, minden zokszó nélkül hátra lépek, s támogatom azt a jelöltet, aki az országos megállapodás értelmében megkapja ezt a körzetet.

– Mindenki más így gondolkodott?

– Azt nem állítom, hogy nem fordultak elő konfliktusok, de az érintettek általában felül tudtak emelkedni személyes érdekeiken. Több példa közül csak egy konkrét nevet említek: Korózs Lajos, az ismert szociálpolitikusunk, aki szerintem az egyik legjobb ezen a területen, sokéves tevékenysége ellenére gondolkodás nélkül tudomásul vette, hogy Egerben nem ő indul, mert ezt a helyet a DK  kapta meg. Sőt a helyébe lépettet egy közös sajtótájékoztatón ő maga ajánlotta támogatói figyelmébe. De visszaléptek jelöltjeink Mellár Tamás professzor, Magyar György ügyvéd vagy Kész Zoltán javára is.

– Sokaknak nem tetszett, hogy Karácsony Gergely, egy alig mérhető párt társelnöke lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

– Már rég nincs meg ez az ellenérzés. Véleményem szerint vele kapcsolatban mérvadó, az, hogy beérte Orbán Viktort a népszerűségben. Hogy széles körben elfogadott személyiség Szakértők szerint példátlan, hogy valaki ilyen rövid idő alatt ekkora ismertségi és népszerűség-növekedést könyvelhessen el. Nagyot nyertünk vele, s meggyőződésem, hogy az egész baloldali ellenzéknek fel kellene sorakozni mögötte.

– Visszatérve önre. A fideszes és jobbikos jelölt mögötti négy évvel ezelőtti harmadik hely nem vette el a kedvét?

– Természetesen három szereplő közt egy harmadik hellyel nem lehet elégedett az ember, de az eredmény nem tört le, inkább további munkára sarkallt. Alapjában az országos pártpreferenciák döntik el a választást, ez alól csak nagyon kevés kivétel van, a helyi jelöltek csupán néhány százalék pluszt tudnak elérni. Négy éve Fidesz, MSZP-Jobbik volt a sorrend, Kelet-Magyarországon pedig a Jobbik erősebb az országos átlagnál. Most annyival látom jobbnak a helyzetet, és ez némileg acélosít is, hogy többen akarnak kormányváltást, mint négy éve. többen elégedetlenek a fennálló viszonyokkal, s a baloldali ellenzék is ütőképesebb.

– Lassan kezdődik a kampány. Mit tervez tenni, hogy az eddiginél jobban megismerjék, mivel próbálja maga mellé állítani a választókat? Gondolom, tudja, az esélyek most sem egyenlőek. Talán még annyira sem, mint négy éve.

– Természetesen tisztában vagyok vele. Tudom, hogy a médiában nem tudom felvenni s küzdelmet a Fidesszel. De szerencsére vannak helyi televíziók, rádiók, sajtótermékek, amelyek korrektek, amelyekben a Fideszétől eltérő vélemények is megjelenhetnek. Ezt a lehetőséget az előttünk álló két hónapban maximálisan igyekszem kihasználni.

Nagyon fontosnak tartom a személyes jelenlétet, amit senki nem tud tőlem elvenni. Csapatommal már négy éve is 15 ezer háztartásba jutottam el, ezt most is megtesszük, ha lehet, még több helyre eljutunk, szórólapozunk, beszélgetünk, piacra,  forgalmas helyekre megyünk. Sok lakossági fórumot fogunk tartani, amelyekre országosan ismert politikusokat hívunk meg.

 – A február 1-jei sajtótájékoztatón öt pontban fogalmazta meg a legfontosabb feladatokat. Ezek egyike a martfűi sörgyár ügye volt, az, hogy a Heineken bejelentette a termelés leállítását. Azt mondta, ha önön fog múlni, igyekszik megfordítani a folyamatot. Lehetséges ez még?

Rózsa Endre szívügye az M-4-es, a mezőtúri kórház és a sörgyár Martfűn 

Rózsa Endre öt pontba sűrítette az általa legfontosabbnak tartott feladatokat. 

– Azt nem tudom, hogy április után lehet-e még fordítani (most még lehetne), de a dologról mindenképpen beszélni kell. Kell, mert megengedhetetlennek tartom, hogy a választókerület országgyűlési képviselője szólítson fel a Heineken bojkottjára. Egy országgyűlési képviselő számára semmilyen körülmények között nem tekinthető ellenségnek egy, a területén működő, sok embernek munkát adó, komoly iparűzési adót fizető vállalat. Abban, hogy a sörgyár beszüntette a termelést, neki meghatározó szerepe volt.

– A másik dolog, amiért évek óta harcol, az M4-es autóút Abony-Fegyvernek közötti szakaszának megépítése. Nem vált ez a küzdelem okafogyottá? Kósa Lajos és Fazekas Sándor miniszterek jelentették be Szolnokon, hogy hamarosan beindulnak a munkálatok. Lázár János ezt megerősítette.

– Nagyon szépen köszönjük. De az elmúlt években hány mérvadó politikus ígérte már ezt? Történt valami? Választási kampány van, a Fidesz szokás szerint megígéri a csillagot az égről, aztán minden marad a régiben. A szakasz befejezésének utolsó bemondott dátuma 2020. Nem kellene már jeleit látni az építkezésnek? Semmi nem mutat arra, hogy komolyan gondolnák az ígéretet.

– Röviden és tömören megfogalmazva, miket tenne a legnagyobb sürgősséggel az ellenzéki szövetség, ,ha sikerülne a kormányváltás? Égető, gyorsan megvalósítható dolgokra gondolok.

– Erre nem könnyű válaszolni, mert a feladatok komplexek, de megpróbálok. Visszatennénk az elvont pénzeket az egészségügybe, hogy fejlődhessen az eszközállomány, normálissá váljon a kórházak működése. 30-35 százalékkal azonnal emelnénk az egészségügy dolgozók bérét, hogy megállítsuk, esetleg visszafordítsuk az elvándorlást

Villámgyorsan visszaállítanánk a tankötelezettség 18 éves korhatárát, mert most a 16 évet elért gyerek képzettség és végzettség nélkül ott hagyhatja az iskolát. Mihez kezd ezután? Egyenes az út az olcsó életveszélyes drogokhoz, a bűnözéshez. Ingyenessé tennénk az első diploma megszerzését, hogy a szegény, de tehetséges fiatal ne legyen elzárva a tanulás lehetőségétől.

Indulásképpen a minimálbért nettó 100.000 forintra emelnénk, visszaállítanánk a többkulcsos adót, s a minimálbért ismét adómentessé tennénk. Jelentősen megemelnénk a közmunkabért, megnövelnénk a munkanélküli segély idejét, valódi átképzésekkel segítenénk a munka világába való visszatalálást.

Duplájára emelnénk a minimál nyugdíjat A 65 év feletti krónikus betegségben szenvedők számára ingyenessé tennénk a gyógyszereket, bizonyos szakmákban visszaállítanánk a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjat. 62 év felett csökkentett nyugdíj mellett  lehetővé tennénk a nyugdíjba menetelt

Az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentenénk, ami az alacsony jövedelműek számára nagy könnyebbséget jelentene. Természetesen lehetne még sok mindent mondani, de ennyit dióhéjban

– Az említettek megvalósítása mind pénzkérdés. Honnan lesz erre keret?

– Onnan, hogy mások lesznek a prioritások, mint most. Nem a stadionépítés, egy szűk kör mérhetetlen gazdagodása lesz az elsődleges. És volt szó a sávos adózásról. A kiemelt jövedelműeknek, a társadalmi igazságosságnak megfelelően nagyobb terhet kell vállalniuk

– Hogy mi valósulhat meg mindebből, eldől április nyolcadikán. Köszönöm a beszélgetést.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

2 hozzászólás

  • Imre says:

    Hogyhogy nem mérhető a Párbeszéd? Ne beszéljen már ilyen csacskaságokat. Még a felmérések szerint is 1-2% szavazótábor van minimum mögötte, amely 80-160 ezer választó képviseletét jelenti. Tudja, mi nem mérhető? A kormányon levő KDNP.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés