„Rohadt az államgépben valami”

Közzétéve ekkor: 2024 február 14. 8:59

 

Dr. Mérő László

Arany János Hamlet-fordításában így hangzik az a híres mondat, amely magyarul valamiért úgy vált szállóigévé, hogy „Valami bűzlik Dániában”. Aki akarja, ellenőrizheti: Arany Jánosé a pontos fordítás. Valamiért mégis így terjedt el, talán mert magyarul így ütősebb. De az is lehet, hogy mindkét változat tökéletes, csak nem ugyanakkor.

Amíg a finnyás orrúak azon fanyalognak, hogy úgy érzik, mindenütt bűzlik valami az országban, addig az uralkodók nyugodtan alhatnak. Kevés a finnyás orrú, nem igazán számítanak. Amikor a kevésbé finnyás orrúaknak is rossz érzésük támad, ők nem így fejezik ezt ki, hanem inkább Arany János szavaival, azaz úgy, ahogy Shakespeare eredetileg írta. Ezt látjuk most a kegyelem-ügyben, és azt láthattuk kicsiben néhány hónapja egy sokkal kisebb horderejű, de sokkal agilisabb tömeget megmozgató ügyben. Ez utóbbi miatt magamban Feröer-effektusnak neveztem el a jelenséget.

A keménymagos Fradi-szurkolók általában nem baloldali érzelműek. Igazából nem is nagyon érdekli őket a politika, csak akkor, ha negatívan érinti a Fradit. Nem különösebben finnyás orrúak, ami a finnyásak szerint penetráns bűz, az szerintük csak egy kis könnyen kiszellőztethető apróság. Jól emlékszem, amikor 1976-ban a Fradi bajnok lett, a szurkolók még a hagyományos Kádár-utálatukon is felülemelkedtek, és ezt skandálták végig a városon: Bajnok lett a Ferencváros, megengedte Kádár János.

Ha most épp az oroszok a jók, és egy orosz edzővel jól teljesít a Fradi, akkor a Fradi-szurkolókat nem nagyon zavarja 1956 emléke. De amikor megtörténik az, amiről úgy érzik, hogy semmiképp sem lett volna szabad megtörténnie, a Fradi tétmeccsen 3-0-ra kikap egy Feröer-szigeteki amatőrcsapattól, akkor egyszerre csak zúgni kezd a lelátón a „ruszkik haza!” Nem váltak hát a Fradi-szurkolók hirtelen oroszbaráttá, csak amíg nem éreztek súlyos rohadást, egy kis rossz illat nem zavarta őket túlzottan. Ilyen a futball, hol győzünk, hol vesztünk. Még az Andorra elleni vereséget is egy kisebb balhéval elviselték, de olyan nincs, nem lehet, hogy a Fradi pékektől és villanyszerelőktől így leszívjon. Ezt érezték is a nagyfőnökök, és az orosz edzőnek még aznap távoznia kellett, különben kitört volna a forradalom.

Úgy tűnik, a kegyelem-ügy valami hasonlót indított be, csak egy sokkal szélesebb kört érintő, nagyobb horderejű ügyben. Igen, létezik a Fradinál is sokkal szélesebb kör és nagyobb horderejű ügy! Ennek megfelelően a Fradi vezérszurkolóinak a szerepét most egy sokkal több embert elérő társaság vette fel: az internetes hangadók, vagy szép újmagyar szóval: inflenszerek. Akik eddig így együtt sohasem jelentek meg, és most pillanatok alatt összeszerveződtek. Van közöttük finnyásabb orrú, aki régóta átható bűzt érzékel, és van kevésbé finnyás orrú, aki csak most érzi úgy, hogy rohadt az államgépben valami. Két közös dolog van bennük: fiatalok, de nem túl fiatalok, és egyik pártnak sincsenek elkötelezve, akárcsak a Fradi vezérszurkolói. Lehet, hogy most lép színre, most alakul ki az új Magyarország?

Izgatottan várom a pénteki tüntetést a Hősök terén. Azért várom nagyon kíváncsian, mert a létező pártokhoz semmi köze, és ha valahol meg fog jelenni egy bármilyen pártlogó, azt elemi erejű felháborodás fogja elsöpörni. Ez a tüntetés nem a töketlen ellenzékről fog szólni, hanem a mindnyájunk szívében ott levő Fradiról: Magyarországról! Arról, hogy ami itt bűzlik, az nem pusztán Novák Katalintól vagy Varga Judittól van, hanem „rohadt az államgépben valami”. Ezért itt most nem elég csak az edzőt elzavarni.

Facebook


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés