Óriási bajban Magyarország, és ez a kormány és Orbán Viktor hibája – Matolcsy

Közzétéve ekkor: 2023 március 9. 9:02

György minden eddiginél erősebb beszéde a parlamentben: eljött a negatív gazdasági fordulat

Blikk-összeállítás  Blikk-összeállítás

A 2021-es évben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, „eleresztette az egyensúlyt”, és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén.

jegybankelnök azt mondta, meg kell előzni, hogy 2030-ban utódaink feltegyék a kérdést, hogy miért nem sikerült, hol és hogyan tévesztettek utat. „Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat, és ezt sajnos folytattuk 2022-ben” – mondta Matolcsy György.

Hozzátette, még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. Elvileg igen, mert megtették korábban többször is, de még most nem látható – értékelt.

Matolcsy György súlyos kritikát fogalmazott meg ma a parlamentben személyesen Orbán Viktor és a kormány ellen is.

Azt mondta, a 3,9 százalékos költségvetésihiány-cél inflációt fog gerjeszteni, a kamatkiadások a GDP 4,6 százalékára nőnek, ami egy csapdahelyzet szerinte. Azt mondta, a 2010-es évek hibái utolértek minket. Tovább rontottak a helyzeten az élelmiszer-ársapkák, a hazai élelmiszeripar termelékenysége az unióban a második legrosszabb, elmaradt az egészségügyi reform is. Matolcsy rámutatott, hogy hiába a kormányzati kommunikáció, már a háború előtt kezdetét vette a negatív gazdasági fordulat. Nem szabadott volna elereszteni a költségvetési hiány. Szerinte a lengyel kormány jobb munkát végez, mint a magyar, és fel kell tenni a kérdést, hogy miért vagyunk az Európai Unió utolsó öt országa között gazdasági szempontból. Portugália, Lengyelország már lehagyott minket, Románia nagyon közel van, Horvátország pedig ki fog lőni a jegybank elnöke szerint.

Az elmúlt évtized sikereiből és elhalasztott reformjaiból tíz következtetést kell levonni szerinte, ezeket azonban idő híján nem sorolta fel.

Személyesen Orbán Viktorhoz is intézett kritikát, amiből az derült ki, hogy a hibák egy része a gazdasági mérések eredményei ellenére meghozott döntések miatt következett be. Elmesélte, hogy a miniszterelnök egy magánbeszélgetésen azt mondta neki: „ha mérek, veszítek.” Matolcsy szerint azonban a helyzet az, hogy ha valaki nem mér, már veszített is.

Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? Nem, isten őrizz! Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

– jelentette ki a jegybankelnök, aki arra kérte a kormányt, segítse az MNB-t az infláció elleni küzdelemben, és hozzátette, bízik a kormánnyal való további együttműködésben is.


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés