Orbán: Amikor meglátogattam Putyint a háború előtt, már akkor láttam rajta,

Közzétéve ekkor: 2022 október 12. 9:46

hogy baj van

Molnár Réka

„Meg is kérdeztem az oroszok elnökét, hogy mit gondol az ukrán hadseregről. Azt mondta, hogy az ukrán hadsereg, az egy nagyon erős hadsereg.”

-így kezdte Orbán Viktor kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén az arról szóló beszédét, hogy milyen volt, amikor februárban moszkvai látogatást tett Putyinnál. A berlini beszélgetést a 444 vette fel.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben – Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Orbán úgy folytatta, a beszélgetésben Putyin azt mondta, az ukrán hadsereg egy „jól felszerelt hadsereg, amerikaiak és britek által kiképezve”. Azt is elmesélte, hogy Putyin úgy fogalmazott neki, hogy „az ukránok információt kapnak az amerikaiaktól”

„És az az ország egy nagyon erős ország. És világossá tette, hogy ő mindent meg fog tenni, hogy ez az ország sose csatlakozzon a NATO-hoz.”

A miniszterelnök úgy folytatta ezután:

„Láttam, hogy elszállt. Nem mondta, hogy háború lesz, nem mondta, hogy támadni fog, de láttam, hogy baj van.”

Mint Orbán kifejtette, ezután ő elment a NATO-hoz, itt jelentette, hogy „baj van. Mert az idő nem a mi oldalunkon van, hanem az oroszokén”. Végül az orosz-ukrán háború kitöréséről azt mondta:

Aztán amikor ez 24-én megtörtént, csak annyit mondtam, hogy az történt, amire számítottunk.”

Mint azt korábban megírtuk, Orbán arról is beszélt, hogy szerinte a nemzetközi vita túlságosan Putyinra koncentrál, de őt Putyin egyáltalán nem érdekli, „Magyarország és Európa érdekel, az, hogy mi a háború következménye ránk nézve”. Orbán egyértelművé tette azt is, hogy a magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az EU mond: ez egy agresszió, hiszen Oroszország megsértette a nemzetközi jogot.

Orbán beszélt emellett még arról is, hogy például „Biden túl messzire ment, Trump a béke reménye”. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés