Önkormányzat: A Quaestor-ügy történései

Közzétéve ekkor: 2015 május 8. 9:53

városháza1A március 26-i képviselő testületi ülésen felmerült, hogy a Quaestor–ügy kapcsán a történések feltárására vizsgálatot szükséges végezni, s ennek eredményéről tájékoztatni kell a testületet. A vizsgálat megtörtént, amely eredményének ismertetésére eredetileg zárt ülésen került volna sor, miután azonban a képviselők megszavazták, hogy erre nyílt ülés keretében kerüljön sor, mindenki számára hozzáférhető lett Markót Imre polgármester beszámolója. Ezt most érdemben semmin nem változtató, a megértést segítő apró változtatásokkal közöljük.

Előzmények

Egy befektetési tanácsadással megbízott cég javaslatára az önkormányzat 2013. március 22-én szerződést kötött a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Részvénytársasággal (továbbiakban: Quaestor) értékpapírszámla nyitására. A polgármester a képviselőtestület által kapott meghatalmazás alapján a kötvénykibocsátásból fel nem használt, valamint az adott költségvetési évben átmenetileg likvid pénzeszközeit fektette be.

 1. évben felhalmozási célra 893.385.517.-Ft, működési célra 389.110.084.-Ft összegű értékpapír vásárlására került sor, a pénzügyi műveletek eredménye (nyereség) pedig 7.472.836.-Ft lett.

Év végén az alábbi lekötött betéttel rendelkeztünk:

 • Felhalmozási célra: 103.343.358.-Ft állampapír kötvény, 29.957.399.-Ft quaestor kötvény
 • Működési célra: 189.110.143.-Ft állampapír kötvény
 1. évben felhalmozási célra 197.859.099.-Ft, működési célra 299.996.013.- Ft összegben került sorértékpapír vásárlásra a pénzügyi műveletek eredménye 12.888.551.-Ft lett.

Év végén felhalmozási célra fordítandó lekötött betétként 102.376.782.-Ft quaestor kötvénnyel rendelkeztünk, mely az alábbi időpontokban és feltételekkel került lekötésre.

tábl A táblázat adatai alapján 2015. évben március 6-ig 1.105.264.-Ft kamatbevétel realizálása sikerült.

A korábbi (2013. március 22-től) sikeresen bevált és alkalmazott eljárásnak megfelelően 2015. március 6-án is a 103.474.283.-Ft további 1 hónapra Quaestor kötvénybe történő lekötés meghosszabbítására került sor 4,9 %/360 hozam biztosítása mellett.

A média adott tájékoztatást arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Quaestornál feltárt szabálytalanságok nyomán 2015. március 10-én korlátozottan felfüggesztette az intézmény működését és hogy felügyeleti biztos vette át a befektetési vállalkozás irányítását.

 2015. március 11-én az önkormányzat levélben jelezte az alábbi szervek vezetőinek, hogy a Quaestor öncsődje miatt Törökszentmiklós Város befektetése veszélybe került. Levél címzettjei:

 • Kovács József igazgató a Magyar Államkincstár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága
 • Pogácsás Tibor államtitkár Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárság
 • Urbán Ildikó igazgató Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2015. március 13-án az önkormányzat levélben megkereste Szombati Zsigmond Zoltán felügyeleti biztost. Tájékoztatta befektetéséről és tájékoztatást kért arról, hogy az önkormányzatot érintően milyen lehetőségek alapján tud hozzájutni a város pénzéhez.

Válasz: A Quaestor engedélyét felfüggesztő és tevékenységét korlátozó Korlátozó végzés megtiltja, az új megbízások felvételét, utalási és transzfer megbízások teljesítését. Nem történt változás az érintett alszámlákon jóváírt értékpapírok állományát illetően. 2015.március 30-tól, megkezdik a nyilvántartásuk alapján összeállított egyenlegközlők megküldését a befektetők részére.

2015. március 19-én a Magyar Államkincstár JNSZM Igazgatósága közreműködésével a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkársága adatokat kért (pénzügyi szolgáltató, befektetés formája, összege, felhasználási célja) az esetleges kormányzati intézkedések előkészítéséhez. Az adatszolgáltatást az önkormányzat teljesítette.

 1. április 6-án az önkormányzat levélben jelezte Szombati Zsigmond Zoltán felügyeleti biztosnak, hogy április 6-ai értéknappal pénzeszköz követelése van a Quaestorral szemben, mivel a lekötés lejárt, és felvilágosítást kért arról, hogy milyen kilátásai vannak az ügy tekintetében, valamint szükséges-e egyéb intézkedést eszközölnie.
 1. április 10-én elektronikus úton megérkezett a Felügyeleti Biztos ellenjegyzése alapján kiállított egyenlegközlő levél, melyet az önkormányzat a pénzügyi nyilvántartásával leegyeztetett.
 1. április 14-én az önkormányzat válaszlevélben jelezte a Felügyeleti Biztosnak, hogy az egyenlegközlőn a 2015. március 31-én rögzített állapotot helyesen tükrözte. Felhívta a Felügyeleti Biztos figyelmét arra, hogy – ahogyan azt már korábban is jelezte – 2015. április 6-ai értéknappal a lekötés megszűnt és leveléhez mellékelte az aktuális bankszámla kivonatot, melyet a Quaestor pénzügyi tanácsadójától kapott 2015. április 14-én. Utóbbi szerint a Quaestor pénzügyi nyilvántartó rendszerében Törökszentmiklós Város bankszámlájának egyenlege: 103.918.653.-HUF.
 1. április 14-én az önkormányzat azonnali adatszolgáltatást teljesített a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárság felé. Elektronikusan minden az értékpapír befektetéssel kapcsolatos igazolás, dokumentum, a tranzakciókhoz kapcsolódó összes megbízás, egyenlegközlő, képviselő-testületi felhatalmazás elküldésre került.

Ugyan ezen a napon (2015. április 14-én) postai úton érkezett válasz a Felügyeleti Biztostól, melyben az alábbiakról tájékoztatott bennünket:

A Quaestor Értékpapír Zrt. nincs olyan helyzetben, hogy eleget tudjon tenni Városunk Önkormányzatával 2015. március 6-án kötött szerződésből eredő kötelezettségének.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján az alábbi tájékoztatás olvasható:

„Budapest, 2015. április 17. – Az MNB a mai napon visszavonta a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását. A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a vállalkozás jelentős összeggel nem tud elszámolni ügyfelei felé. A brókercég arra jogosult ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap, illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa mai határozatával döntött a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról, és kezdeményezte annak felszámolását. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el.

A jegybank azért döntött a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, mert a Quaestor Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Mint ismert, azután, hogy az MNB célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Quaestor Értékpapír Zrt. működésében, a jegybank 2015. március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki, illetve büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni. A kötvényvásárlási céllal nála befektető ügyfelek részére hamis visszaigazolást állított ki, mert a valóságban a kötvények jelentős részének szabályos megkeletkeztetésére nem került sor, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett.

A Quaestornál értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett, kártalanításra jogosult befektetőket az kárrendezést szabályozó – Országgyűlés által elfogadott – törvény értelmében a Befektető-védelmi Alap (BEVA), illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forint értékig.”

Az önkormányzat a napokban veszi fel a kapcsolatot egy gazdasági szakjogásszal annak érdekében, hogy az önkormányzat jogait, érdekeit a lehető legjobban tudja érvényesíteni a lefolytatandó felszámolási eljárás során.

Pásztor


Megosztás

2 hozzászólás

 • Szabó Istvánné says:

  Sajnos azóta, már 600 nap körül tartunk és még mindig nem jutottunk a jogos pénzünkhöz ! Ha a bennfentesek kivehették előbb és a bedőlés napján ,kamataival együtt, akkor mi miért nem kapjuk meg még mindig ????? Nem vagyunk mi sem másodrendű állampolgárok ! Főleg így a benfentes névsor ismeretében, ne játszanak velünk kettős mércét !!!

 • Kollár Gábor says:

  Privát befektetőként ismerem ezt az aljas történetet! Szomorú és felháborító, hogy eddig nem derítették ki azt sem, hogy hová tűnt a pénz. Ami ettől is szomorúbb, hogy a hatályos kártalanítási törvényt pofátlan módon nem hajtották végre. Holnap akarnak új törvényt elfogadni, ami a megkopott emberek ismételt meglopásáról szól. És akik nyakig benne voltak ill. Vannak csendben lapítanak….mintha semmi nem történt volna 32 ezer ember 220 milliárd forintjával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés