Nyáry Krisztián: „Még egyszer belerúgnak abba, akinek havi százezreket vesznek

Közzétéve ekkor: 2022 július 12. 16:53

ki a zsebéből”

Az irodalmár szerint indulati okokon kívül sok értelme nincs a kata eltörlésének, a bújtatott foglalkoztatásról szóló érv pedig hazugság.

“Vajon a szellemit utálják jobban vagy a szabadfoglalkozásút? Mert indulati okokon kívül túl sok értelmét nem látom a kata évközbeni eltörlésének

– írta a Facebookon Nyáry Krisztián író, irodalmár, kiadóvezető. Hozzátette: „A bújtatott foglalkoztatásról szóló érv hazugság. Azt ugyanis már megoldották azzal, hogy évi hárommillióra korlátozták az egy cégnek kiszámlázható összeget. Ha a havi 250 ezer is sok, akkor tovább csökkenthették volna.

“Azzal, hogy most lényegében adócsalónak minősítenek minden szellemi szabadfoglalkozásút, csak még egyszer belerúgnak abba, akinek most havi tíz- vagy százezreket vesznek ki a zsebéből.

Nyáry szerint ez az adónem épp a szellemi szabadfoglalkozásúaknak volt kitalálva: „Egy szabadúszó színész három színházban játszik, hat helyen szinkronizál, olykor forgat is. Egy író több folyóiratba ír, a könyvei után is így kapja az előre nem is kiszámítható honoráriumot, és szemmel alig látható összegért fellépéseket is vállal művelődési házakban, könyvtárakban. A műfordító, az újságíró, az operatőr, a grafikus, a fotós, a zenész is több helyre dolgozik.

“Azt már megszokták, hogy vagy van munka, vagy nem, de most azt sem tudják, hogy az elvégzett munkájukért hogy fogják megkapni a minden bizonnyal jóval kevesebb pénzt. Egy olyan gazdasági válság idején, amit főként az állam okozott. És mindezt bonyolítsák le megalázó másfél hónap alatt.

Nyáry szerint mindezek miatt sokan nem fogják tudni vállalni a munkát, kényszerből kft.-t alapítanak, vagy „megoldják okosba”. „Ebből nem lesz több bevétele az államnak, de legalább kibabrál azokkal, akik próbáltak a saját tehetségükből piaci körülmények között megélni.”

Azzal zárja posztját: „A lányomat, aki szintén sokfelé dolgozik, arra biztattam, hogy csináljon egyéni vállalkozást, mert így becsületes. Hülye voltam. Magántőkealapot kellett volna létrehoznom, ott továbbra is garantálva van az oligarchákra szabott kedvezményes adózás és a névtelenség.”

hvg.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés