Nem hisznek Orbán Viktor ígéreteinek, az EP nagy pártjai szerint igenis fel kell

Közzétéve ekkor: 2022 november 17. 17:14

függeszteni a magyar kohéziós támogatások egyharmadát

Halmai Katalin (Brüsszel)

Az Európai Parlament tárgyalódelegációja azt várja, hogy az Európai Bizottság (EB) a következő hetekben esedékes ülésén fenntartja korábbi javaslatát a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának felfüggesztésére, amit azután a pénzügyminiszterek tanácsa minősített többségi döntéssel jóváhagy. 

Az EB szeptember 18-án 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) befagyasztását indítványozta a kohéziós alapokból arra hivatkozva, hogy az országban súlyosan sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei.

A néppárti, szocialista, liberális és zöld képviselők — akik részt vettek az EU költségvetésének védelmét szolgáló jogállamisági rendelet kidolgozásában – úgy vélik, hogy

azok a korrupcióellenes intézkedések, amelyeket az Orbán-kormány megígért, illetve végrehajtott a befagyasztani javasolt brüsszeli támogatásokért , nem megfelelőek az orvosolni kívánt hiányosságok megszüntetésére. 

Szerintük az Európai Bizottság eleve nem használta ki a rendelkezésére álló lehetőségeket, amikor idén áprilisban elindította az eljárást Magyarországgal szemben. Nem foglalkozott a valódi jogállamisági problémákkal, például az igazságszolgáltatás vagy az ügyészség függetlenségének a tényleges helyreállításával, kizárólag a közbeszerzésekre és a korrupció elleni küzdelemre koncentrált. A magyar kormánnyal egyeztetett 17 intézkedés kevés ahhoz, hogy valódi változások történjenek Magyarországon. Hatásukat pedig csak hosszabb távon lehet értékelni, ezért sem lenne elfogadható, ha a biztosi testület a közeljövőben zöld utat adna a pénzek felszabadításának, vélekednek.

A négytagú tárgyalódelegáció értékelést adott a magyar korrupcióellenes csomag eddigi végrehajtásáról, jóllehet a 17 intézkedés teljesítésének határideje csak két nap múlva, november 19-én lejár. A képviselők szerint

az Orbán-kormány a 17-ből csak hármat teljesített teljeskörűen, és mindössze kettő felel meg a kitűzött célnak, míg nyolc egyáltalán nem.

Néhány példa a közzétett értékelésből: az Integritás Hatóság jogkörei gyengék, a korrupcióellenes munkacsoport feladatköre nem világos, a megreformált vagyonnyilatkozati rendszer tele van kiskapukkal, az ügyészségi döntések felülvizsgálatáról pedig a politikailag ellenőrzött bíróságok dönthetnek.

A képviselők csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, a javasolt támogatást vissza kell tartani és csak akkor folyósítani Magyarországnak, ha bizonyítható, hogy a reformok működnek, a korrupció visszaszorul, és megszűntek a visszaélésekhez vezető jogállami problémák. – Nincs értelme gyorsan lezárni az eljárást, a visszatartott pénz nem okoz fizetési problémákat Magyarországon – hangsúlyozták.

Bár az Európai Parlamentnek nincs beleszólása a döntéshozatalba, a Népszava kérdésére Moritz Körner német liberális és Daniel Freund német zöldpárti liberális EP-képviselő azt mondta, ha az Európai Bizottság pozitív értékelést adna a magyar kormány korrupcióellenes teljesítményről,

nem zárható ki, hogy politikai csoportjuk aláírásgyűjtést kezd az Ursula von der Leyen vezette testület elleni bizalmatlansági indítvány benyújtására. 

Körner nem tudta megjósolni, hogy a kezdeményezésnek mekkora támogatottsága lenne a frakciókban, de az szerinte az Európai  Bizottságnak nem érdeke, hogy rosszban legyen a képviselő-testülettel.

nepszava.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés