Nem enged az Európai Bizottság, fenntartja a javaslatot Magyarországnak szánt

Közzétéve ekkor: 2022 december 9. 22:17

pénz felfüggesztésére

Halmai Katalin (Brüsszel)

Az Európai Bizottság nem változtatott az álláspontján, továbbra is úgy ítéli meg, hogy Magyarországon komoly kockázatok fenyegetik az európai pénzek megfelelő felhasználását, ezért fenntartja a 7,5 milliárd euró felzárkóztatási támogatás befagyasztására tett javaslatát. Erről péntek délután levélben tájékoztatta a tagállami kormányokat, amelyek dönteni hivatottak az alapok visszatartásáról.

A brüsszeli végrehajtó testület először november végén értékelte az Orbán-kormány által november 19-ig megtett intézkedéseket, amelyek a pénzügyi szankció elkerülését szolgálták. Ekkor megállapította: a kabinet számos lépést tett a korrupció letörésére, de az ígéreteit nem teljesítette száz százalékosan. Ezért megismételte a tagállami pénzügyminisztereknek tett korábbi indítványát a Magyarországnak 2021-2027 között járó kohéziós támogatások egyharmadának, 7,5 milliárd eurónak (3000 millárd forintnak) a felfüggesztésére.

Néhány kormány azonban úgy ítélte meg – köztük a német, a francia és az olasz – , hogy még időt kell adni Magyarországnak a hátralevő vállalások teljesítésére, és azt kérték a biztosi testülettől, hogy frissítse fel az értékelését, minősítse azokat a jogszabályi és egyéb lépéseket, amelyeket az Orbán-kormány időközben tett.

A pénteken kiosztott bizonyítvány azonban lehangoló: a kabinetnek alig több mint egy kifogást sikerült leszerelnie a tucatnyiból.

Most az EU27-eken a sor, hogy döntsenek: helybenhagyják-e vagy módosítják a bizottsági javaslatot, esetleg pénzbüntetés nélkül lezárják a procedúrát. A határozathozatalt nehezíti, hogy Orbánék egy sor uniós dosszié lezárását akadályozzák, amit Brüsszelben nyíltan zsarolásnak neveznek.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés