Múzeum a törökszentmiklósi sörözőben

Közzétéve ekkor: 2015 június 6. 14:45

Zöld9

A labdarúgást lehet szeretni, és lehet nem szeretni. Igaz ez a magyar focira is azzal a kiegészítéssel, hogy mostanság – régóta? –  sokan,  és nem véletlenül azok közül sem rajonganak érte, akik a sportágért egyébként igen. Éppen ezért igen figyelemre méltó, ha valaki töretlen hűséggel kiáll mellette, ráadásul egy klub mellett tántoríthatatlanul.

Sanci

Sanci, akiben Fradi-szív dobog

És nemcsak érzelmeiben tart ki, hanem tesz is érte, évek munkájával maradandót alkot szeretett csapata hírnevének öregbítéséért. Mint ahogy teszi ezt Sánta Sándor –  ha Sancit írok, egészen biztosan többeknek ismerős  – a Zöld 9-es tulajdonosa. Vele beszélgettem.

Albert söröző, Fradi söröző, Zöld 9-es Melyik az igazi elnevezés? Melyik a hivatalos?

Sanci, Flóri és a régi jó barát, Papp József

Sanci, Flóri és a régi jó barát, Papp József

– Mind igazi, de a hivatalos, a bejegyzett így hangzik: Albert söröző és Zöld 9-es étterem. A Fradi söröző ezeknél több, átfogóbb és általánosabb, a törzsközönséget, a szurkolótábort is jelzi.

– Valamikor Róbert söröző volt, sokan ma is azt mondják, megyek a Robiba. Szó sem volt Fradiról, fociról. Mikor jött az ihlet, hogy itt minden zöld-fehér legyen?

 – Az első pillanatban, amikor 1998-ban átvettük az éttermet. Akkor rögtön Zöld 9-es is lett, első tennivalóink között volt, hogy a falra az emblémát felfessük. Már a Sanci büfé is FTC szentély volt a maga nemében. Onnan áthoztuk a képeket, tablókat, elkezdtünk velük dekorálni, s egyértelmű volt, az eddigi gyűjteményt tovább kell gyarapítani.

– Honnan ez a szerelem?

– Bennem gyerekkorom óta Fradi-szív dobog, már akkor kivágtam és gyűjtöttem a vonatkozó cikkeket. Albert Flórián pedig számomra a világ legjobb focistája volt, bálványoztam. Ha emlékszel, akkor is divat volt magunkat ennek vagy annak a játékosnak kinevezni, csak akkor nem Messik, Ronaldók, Buffonok akartunk lenni, hanem – nem véletlenül – Grosicsok, Csikarok, Puskások, stb. Én az első pillanatban Albert Flóri lettem, s amíg ki nem nőttem, az is maradtam.

De ahhoz, hogy ekkora, ritkaságokat is tartalmazó gyűjteményt összehozzál, a szerelemnél kicsit több is kellett.

tabló2– Így igaz. A nagy, minőségbeli lökést az adta, hogy régi jó barátom, Papp József, ma már nyugalmazott ezredes, aki  otthonosan mozgott a Fradi belső köreiben, a 90-es évek vége felé elvitt a Ferencváros székházába, megismertetett a klub akkori vezetésével, Albert Flórival, Rudas Feri bácsival, Nagy Bélával, a közismert Fradi-krónikással, gyakorlatilag mindenkivel, aki számított. Befogadtak, később többekkel örökös barátságom szövődött. Így volt ez egykori bálványommal, Flórival, akivel már akkor megbeszéltük, lejön ide. Erre rövidesen sor is került.

– Hány évbe telt, mire kialakult a mostani enteriőr, honnan szerezted a fotókat, relikviákat?

– Könnyű kiszámolni. A Robi megvásárlásának pillanatában kezdődött és gyakorlatilag – bár sosem fog – tavaly fejeződött be. Azaz 16 évbe telt. A relikviákat innen-onnan is gyűjtöttem, de főleg a Fradi berkeiből. Mint említettem, befogadtak, megismertek, s azóta is nagyon jó viszonyban vagyok a mindenkori játékosokkal, edzőkkel vezetőkkel. A legtöbb fotót, tárgyat tőlük kaptam. Itt jegyezném meg, hogy az étterem alsó részében levő bokszok a Ferencváros étteremből kerültek ide..

A magyar labdarúgás meghatározó alakjai fordultak meg itt. Kik is?

– Albert Flórival kezdem, a 92 éves Rudas Feri bácsi, Törőcsik Andris, Kű Lajos, Lipcsei Peti, Fenyvesi Máté, Juhász Pista, az olimpiai bajnokcsapat tagja, Novák Dezső, aki nem csak nagyszerű focista volt, de az ő edzősködése mellett ért el magyar csapat Európai viszonylatban is jegyzett sikert. A BL sikersorozatra gondolok, amikor a csoportkörből tovább jutottunk. Kár, hogy az akkori vezetőknek „köszönhetően” nem lett folytatás.

De volt itt Csank János, aki szövetségi kapitány is volt, a mostani elnök, Kubatov Gábor is. Elnézést attól – biztosan van ilyen –, akit kifelejtettem.

– Bekukkantanak a  Zöld 9-esbe időnként nagyobb társaságok is.

Montázs– Ha erre van mérkőzése a labdarúgó csapatnak, mindig megpihennek, megvacsoráznak nálunk, vendégül látjuk őket. Ez 2006, egy Békéscsaba elleni mérkőzés óta szinte törvényszerűen így történik. Az első találkozás óriási élmény volt nekik is, nekünk is, miklósi szurkolóknak. Helyi motorosokból álló konvoj ment a busz elé, ilyen díszkísérettel érkeztek a vendéglőhöz.

De voltak már itt nem egyszer a kézilabdás lányok is. Velük is volt egy érdekes eset: Kunhegyes ellen játszottak, a hazaiak meg akarták vendégelni őket, mire a lányok köszönték a gesztust, de közölték, várja őket saját éttermük Törökszentmiklóson. Erről jut eszembe egy újabb híresség, aki járt itt, igaz nem a focihoz kötődik. Németh András, a női csapat sikeredzője, akinek nevéhez kézilabdás aranykorszak fűződik.

– Nem esett szó arról, hogy lettetek Albert söröző.

– Először is leszögezem, hogy ez a világegyetem egyetlen hivatalos ilyen néven működő vendéglátó egysége, a története pedig a következő. A már említett Papp Jóska barátom öt évvel ezelőtt lett 65 éves. Szóltam Flórinak, jó lenne, ha lejönne egy közös ünneplésre, s a kérésnek ő örömmel eleget is tett. Tettünk egy látogatást a szenttamási kastélyba, ültettünk egy fát Joci kertjében, s zárásképp Flóri átkeresztelte saját nevére a sörözőt. Ezt jóváhagyta családja, halála után az Albert Alapítvány is.

– Ha jól tudom, az étterem egyben múzeum is . Hogyan vált azzá?

– Úgy, hogy Nagy Béla, a Hagyományőrző Egyesület elnöke,Rudas Feri bácsi, az Albert család és Springer Miklós, az FTC alapítójának unokája azzá nyilvánították. Ez nem hivatalos ugyan, de én büszke vagyok rá, mint ahogy arra is, hogy a maga nemében második ilyen múzeum az országban, Egyébként összesen kettő van belőlük. Az is muzeális jellegű, hogy a Zöld 9-es előtti fákat is Fradi hírességek ültették. Sorban haladva: Dragoner Attila, Lipcsei Peti, Albert Flórián, Novák Dezső, Nagy Béla, Fenyvesi Máté, Rudas Ferenc. Mára már szép fasort alkotnak.

– Vannak-e még jövőbeni tervek, vagy innen már nincs tovább?

terem

– Tervek, amíg él az ember, mindig vannak. Van egy régóta dédelgetett, az, hogy lehozzam ide, a városba az Albert Emlékgyűjteményt. Hogy mikor valósul meg,  nem tudom. Egyetlen alkalmas hely erre a városban a művelődési központ lenne, s nem egyszerű a dolog. A gyűjteményben egyedi, roppant értékes ritkaságok vannak – például az Aranylabda -, amely őrzéséhez biztonsági berendezés, őr kell. Egyszer már majdnem sikerült, de az akkori polgármester, Juhász Enikő az utolsó pillanatban valamiért kihátrált a dologból. A mostani városvezetéssel nem volna ilyen gond, de hát ők meg a mostani Ferencváros vezetése nem egy csapatban játszanak.

 – Hátha egyszer minden összejön. Addig is élvezd a bizalmat, szeretetet a Fradi nagy családjában Köszönöm a beszélgetést

Pásztor Gábor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés