Mozgássérültek kulturális seregszemléje Törökszentmiklóson

Közzétéve ekkor: 2017 május 15. 10:05

A törökszentmiklósi Kapocs Alapítvány  ötödik alkalommal rendezte meg a Mozgássérültek Megyei Kulturális Seregszemléjét az Ipolyi Kulturális Központban.

Mint Ladányi Istvánné, a Kapocs és a helyi MEOSZ-csoport elnöke elmondta,  a seregszemlére nem évente kerül sor, mert nem minden esztendőben sikerül az anyagi hátteret megteremteni. Az idén ez sikerült, mégsem jöttek be az előzetes számítások. A meghívásnak nem mindenki tudott eleget tenni, mert a meghirdetés után derült ki, hogy ugyanebben az időpontban más hasonló rendezvények is zajlottak. A legfontosabb volt a szolnoki Esély Nap, ami a megyeszékhelyi sorstársakat otthon tartotta. Máskor onnan 40-50-en is érkeznek, most az itteni létszám eleve ennyivel kevesebb volt, így „csak” 20-22 fellépővel és mintegy 70 vendéggel lehetett számolni.

Az, hogy a szokottnál kevesebben voltak, a megjelenteket kevéssé zavarta. Markót Imre polgármester és Ladányi Istvánné köszöntője után Bihari József, nemrég verseskötettel bemutatkozó törökszentmiklósi költő mondta el az alkalomra szóló saját versét, majd a seregszemlén fellépő mozgássérültek műsora következett. Elsőként a tiszaugi Szőke Tisza Fogyatékosok Otthona Szabadon Táncolók Tánccsoportja kerekesszékesei táncoltak. A műsorszám rendkívüli volt Nemcsak azért, mert hasonlót nem, vagy csak nagyon ritkán lehet látni a színpadon, hanem azért is, mert egészségesek és tolókocsisok csodálatos harmóniáját lehetett látni, s megindító volt a súlyosan sérültek öröme, hogy sikert arattak, s erre az időre feledhették sorsukat, bajukat.

A csoport megalakulásának körülményeiről, magáról a csoportról Fazekas Brigitta gondozót, a táncosok egyikét faggattuk:

– Azt, hogy honnan, kitől származott az ötlet , már meg nem tudom mondani. Az biztos, hogy 2015-ben alakultunk. Akkor ünnepeltük intézményünk fennállásának kerek évfordulóját  Valaki kitalálta, hogy csináljunk a tolókocsisokkal egy táncos műsorszámot, s akkora sikerünk volt, a mozgássérültek annyira élvezték a dolgot, hogy közösen úgy döntöttünk, csináljuk tovább. Azóta teljesen kinőttük magunkat.

– Milyen táncokat gyakoroltak be, hol, merre varázsolhatták már el a közönséget?

– Keringő, csárdás, sőt szamba van a repertoáron, külön tánca van a tolószékeseknek, egészségeseknek – ezek mi, a gondozók vagyunk – , mint ma is látható volt, vannak közös számok is. Felléptünk már Püspökladányban, Kenderesen, Kisújszálláson, Egerben és máshol is, de most hirtelen csak ezek jutnak eszembe.

Nem unják néha a próbákat, az utazást a tolószékesek?

– Egyáltalán nem. Minden percet élveznek, amit a tánccal tölthetnek, a fellépésnek, az ezzel járó utazásnak, ami számukra kirándulásnak számít, külön örülnek. Olyan ez a csapat, mint egy kis család, sok szeretetet adunk egymásnak, és kapunk is egymástól. Természetesen a csoport nem létezne segítség nélkül, s ezúton is szeretném megköszönni a támogatást Bódi Zoltánnénak, a felkészítő munkát Kósa István tanár úrnak és Bencsikné Oberna Brigittának, hogy önzetlenül varrja fellépő ruháinkat. –

Ezután a helyi Fogyatékosok Nappali Intézetéből Simon Ferenc gitárral magát kísérve többek között Kormorán dalt énekelt, Katona Piroska verset mondott, a törökszentmiklósi Kézenfogva Egyesület Kodály és Bartók feldolgozásokat énekelt.  A műsort  a rákóczifalvi  Baláti Zoltánné és a Kapocs Alapítvány elnöke, Ladányi Istvánné zárta versmondással.

A tiszaugiak mellett Rákóczifalva képviseltette magát öttagú delegátussal. Bolecsekné Ádám Mária, a kis csoport vezetője elmondta, hogy most ugyan csak ennyien jöttek el, de a MEOSZ  rákóczifalvi csoportjának közel 200 tagja van, közülük mintegy hetvenen aktívak. Igyekeznek tartani a kapcsolatokat, szinte minden hasonló rendezvényen ott vannak. Nagy örömmel érkeztek ide is, és nagyon jól érzik magukat.

A műsorszámokat Szilágyiné Polgár Anita, az „Ezerjó” Szentmiklós Táncegyüttes vezetője  – aki régóta szoros kapcsolatban van a Kapocs alapítvánnyal – értékelte, minden szereplő oklevelet kapott tőle. A seregszemlét közös ebéd, majd egy kiállítás zárta, amelyről külön írásunk olvasható majd.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés