Miklósiak is vannak a károsultak között

Közzétéve ekkor: 2015 október 9. 10:15

a„Immár két hónapja zajlik az ESZOSZ-ügy, a kormány pedig továbbra sem érzi fontosnak, hogy segítsen a becsapott embereken. Sokszor elmondtuk az országos és a megyei médiában, hogy ez az állapot tarthatatlan, a mai sajtótájékoztató is egy segélykiáltás a becsapottak nevében, mely a kormánynak és a kormánypárti országgyűlési képviselőknek szól.” Ezekkel a mondatokkal kezdte Rózsa Endre, az MSZP megyei frakcióvetője az eredetileg három megyére kiterjedő, mára viszont már országossá dagadó, több ezer embert szinte reménytelen helyzetbe sodró botránnyal kapcsolatos október 8-i, törökszentmiklósi sajtótájékoztatóját.

Dióhéjban

Az ESZOSZ – Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet – olyan programra vállalkozott, és pályázott pénzt a megvalósítására, amely három megyében (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár, Jász-Nagykun-Szolnok) közel 2900, alulképzett és szociálisan nehéz helyzetben lévő embert alkalmazott volna több évre, jellemzően fagyűjtésre a térség erdeiben, akiknek a közmunkás bérnél magasabb, bruttó 100-110 ezer forintos fizetést ígértek.

A társaság erre a projektre egy nagyon jelentős összeget – 2,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást. nyert el uniós forrásból. Az érintett három megye munkaügyi központjaihoz a cég azzal fordult, hogy keressenek neki munkaerőket. Ezt a munkaügyi központok meg is tették.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tavaly év végén írt alá támogatási szerződést az ESZOSZ-szal a “Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében” című projekt megvalósítására.

Az ESZOSZ a munkavállalókat fel is vette, a bért el is kezdték utalni, már a szabályok szerint előírt képzések idejére is. Az első egy-két havi bér óta azonban az érintettek nem kapták meg az esedékes pénzt, és most már nem is tudnak senkit elérni a szövetkezetnél. A cég felszívódott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felbontotta az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezettel (ESZOSZ) kötött támogatási szerződést. A károsultak négy hónapja nem kaptak fizetést az ESZOSZ-tól, s mivel a munkáltató a papírjaikat is visszatartja, úgy tetszik, munkaviszonyban állnak, így közmunkára és támogatásra sem jogosultak.

A kormány később vizsgálatot indított, amelynek során a Miniszterelnökség és az Emmi szabálytalanságokat tárt föl. 

A folytatásban először a felelősök körét firtatta, majd megfogalmazta, miért került súlyos helyzetbe több ezer ember. „… a szövetkezet a Fideszhez köthető, hiszen a Fidesz vezette Jászapáti önkormányzatának címére van bejegyezve. Bármilyen céget nem szokás bejegyezni egy önkormányzat címére, nem életszerű tehát, hogy a Fidesznek ne lenne köze az ügyhöz.

Annál is inkább köze van, mert a pályázatról a kiemelt pályázatokkal foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntött, melynek személyesen tagja Orbán Viktor és Lázár János.”

„Vannak  olyan ESZOSZ-károsultak, akik más munkahelyet hagytak ott az ESZOSZ ígérete miatt.

A 2,9 milliárd Ft-ból 1,3 milliárd Ft-ot már meg is kapott az ESZOSZ, ehhez képest 3-4 hónapja nem fizetik a munkásokat.

Akik nem kapnak családi pótlékot, azoknak hónapok óta nulla forint bevételük van.

Az elmaradt béreknél is nagyobb disznóság talán, hogy a szövetkezet legtöbb munkavállalójának a munkavállaláshoz szükséges papírokat sem adja ki, így a dolgozók nem tudnak másik munkahelyre elmenni, mert papíron foglalkoztatva vannak; és segélyhez sem jutnak emiatt.”

„Közben nyakukon a tél. Családok ezrei nem tudják, hogy télen miből fognak fűteni. Többeknél kikapcsolták már a gázt és a villanyt is a tartozások miatt. Sok károsult családnak komoly gondot okozott, hogy a tanévet elkezdhessék gyermekeik. Ezek az emberek dolgozni akarnak, és el akarják tartani a családjukat, miközben a szövetkezet a pénzükön ül.”

Mint kiderült, megyénk is erősen érintett az ügyben, s károsultak – a családtagokat is számítva – szép számmal akadnak Törökszentmiklóson is. „Drámai a helyzet megyénkben is, az ezret közelíti az érintettek száma, ami azt jelenti, hogy a családtagokkal együtt több ezer ember problémájáról beszélünk. Itt, Törökszentmiklóson is közel száz károsultról tudunk.

Az utóbbi hetekben Törökszentmiklósról, Tiszapüspökiből, Jászberényből, Kunhegyesről, Kunmadarasról, Tiszaburáról és Tiszaroffról keresték meg az MSZP-t segítséget kérve.”

S hogy miben tud segíteni a Szocialista Párt? „Hajdú-Bihar megyében immár közel 500-an tettek feljelentést az ESZOSZ ellen a munkaügyi bíróságon, és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is megkezdődött a keresetek benyújtása. Egyre többen döntenek itt is úgy, hogy jogi útra terelik az ügyet, mi pedig segítünk a munkaügyi perek elindításában.

A válság mielőbbi megoldásához az MSZP három kérést fogalmazott meg:

  1. Kérjük a kormányt, hogy részesítsék az összes károsultat átmeneti támogatásban, mely mindaddig biztosítja a megélhetésüket, amíg hozzá nem jutnak a fizetésükhöz. Ha a munkavállalók családjait számba vesszük, akkor a probléma legalább 10.000 embert érint az észak-alföldi régióban, ezen belül több ezret megyénkben.
  1. Kérjük a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjét, Boldog Istvánt, hogy haladéktalanul lépjen fel a kormánynál annak érdekében, hogy a munkavállalók mielőbb hozzájussanak az említett átmeneti támogatáshoz.         A tavalyi parlamenti választás napján a Fidesz nem volt rest az útalapot ellenőrizni némely törökszentmiklósi utcákban, most az ott élő emberek és még sokan mások kérik a segítségüket.           A Fidesz képviselője eddig hallgatott az ügyben, itt az ideje annak, hogy cselekedjen!
  1. A településeken tájékozódva azt láttuk, hogy alig van olyan önkormányzat, amelyik segítséget nyújtana a nehéz helyzetbe került családoknak. Egyetlen településen számoltak be arról, hogy 5000 Ft-os átmeneti segélyt kaptak. Arra kérjük az önkormányzatokat, hogy bár az elmúlt években kivéreztette őket a kormány, lehetőségeikhez mérten próbálják segíteni a károsultakat, mielőtt tömeges szociális katasztrófa történne.
Eljött a károsultak egy csoportja is

Eljött a károsultak egy csoportja is

A sajtótájékoztatón jelen volt Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő is, aki az első pillanattól kezdve felvállalta az ESZOSZ-károsultak ügyét, s nem kevés időt és energiát fordít az egyre szövevényesebb ügy hátterének felderítésére. Elmondta,  annál, hogy a program teljesen megbukott, az elmúlt napokban sokkal több is kiderült. Például az, hogy 26.000 hektár állami erdőterületet kellett volna a szövetkezet rendelkezésére bocsátani, s ezt az állami vállalást Fazekas Sándor agrárminiszter aláírásával szentesítette is. Ennek ellenére a négy szerződött erdőgazdaság közül három visszalépett. Milyen ellenérdekek mozogtak a háttérben, s kinek a felelőssége, hogy ez megtörténhetett? – tette fel a kérdést.

Figyelemre méltónak tartotta Lázár János azon minapi kijelentését, hogy ha az MSZP van hatalmon, az mszp-s, ha a Fidesz van hatalmon, a fideszes menedzsment lopja el az állami vállalatok pénzét. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy két napja került nyilvánosságra az a KEHI jelentés, amelyben az olvasható, hogy a 22 állami erdőgazdaságból hat vizsgált esetében kivétel nélkül az derült ki, hogy 50-80 milliárdos összegben lopták belőlük a közpénzt. Valószínűleg ezzel magyarázhatók a visszalépések, hiszen az érintetteknek a lebukás elkerülése érdekében nemigen lehetett számukra célszerű, hogy erdeiket rendelkezésre bocsássák.

Működiésben a jogsegély-szolgálat

Működiésben a jogsegélyszolgálat

Bangóné azzal fejezte be tájékoztatóját, hogy döbbenten áll az előtt, ami kiderült, ő és pártja vizsgálóbizottság felállítását fogja követelni, mind a 22 állami erdőgazdaság átvilágítására. És annak megállapítására, hogy miként történhetett mindez úgy, hogy egyetlen illetékesnek sem tűnt fel, vagy ha feltűnt, akkor hallgatott.

Most már egyértelműnek tűnik, hogy elkezdtek vizsgálni egy látszólag szokványos (sajnos) disznóságot, s beletenyereltek valamibe, ami ki tudja, hová, meddig vezet. Egy biztos: nem fogják hagyni, hogy sok máshoz hasonlóan ez az ügy is elsimuljon, megússzák a felelősök. Az esetet már az EU illetékes szervei tudomására hozták, s kérni fogják a vizsgálatot.

A sajtótájékoztatót követően a törökszentmiklósi károsultak tájékoztatót kaptak az ügy jelenlegi állásáról, a további teendőkről, majd leadták a korábbi útmutatás segítségével kitöltött  munkaügyi bíróságra beadandó kereseteket, amelyeket, amelyeket az MSZP összegyűjtve, együtt ad majd be.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés