„Miénk itt a … ház”

Közzétéve ekkor: 2014 november 30. 17:10
Szabó Ferencné megnyitja a gálaestet, Négyxesiné Derecskei Edina konferál, Szabó Ferencné és dr. Szecsi Istvánné ajándékot ad át a szereplőknek    ina

Szabó Ferencné megnyitja a gálaestet, Négyesiné Derecskei Edina konferál, Szabó Ferencné és dr.Szecsei Istvánné ajándékot ad át a szereplőknek

Ezt a némileg módosított LGT által sikerre vitt Adamis Anna sort tette szlogenné, és hirdeti az Ipolyi Kulturális Központ vezetősége és dolgozói stábja immár három éve. Ezzel is azt akarják jelezni, hogy az intézmény nem öncélú, hanem a benne helyet kapó közösségeké, a város lakosságáé. Igyekeznek olyan programokat szervezni és kínálni, amelyek a legkisebbektől a nyugdíjasokig minden réteghez, korosztályig eljutnak, megszólítják és megérintk azokat.

A fenti célokat szolgálta a november 29-én az itt otthonra találó csoportok, klubok és egyesületek gálaműsora is, amelyet Szabó Ferencné igazgató Teréz anya következő gondolataival nyitott meg: „Ossz szeretetet, bárhová mész: Legfőképpen a saját házadban … ügyelj rá, hogy mindenki jobb érzésekkel és boldogabban távozzék tőled, mint ahogyan jött.” Elnézve a zsúfolásig telt színházterem közönségét, az életük első fellépésére lehetőséget kapó gyerekek lámpalázzal kevert örömét, a rutinos „öreg rókák” lelkes előadását, úgy tűnt, ezen az estén a fenti gondolatok megvalósultak, a szereplők és nézők érzelmileg egyaránt többel mentek el, mint amennyivel érkeztek. A krónikai hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy ebben szerepe volt Négyesiné Derecskei Edina apró kis tájékoztatókat nyújtó, soros fellépőkre, műsorszámokra ráhangoló konferansziéjának, s annak, hogy az intézmény vezetői elismerő gesztusként minden fellépőnek, minden csoport vezetőjének apró ajándékokkal kedveskedtek

balElsőként a működését alig bő fél éve kezdő Júlia Balett csoportjai léptek színpadra. A4-6 évesek a Pillangók táncát mutatták be, a 7-11 évesek pedig a Raymonda című balettből adtak elő egy kis Etűdöt.

DSCF3037A Miklós Néptáncegyüttes óvodás korosztályát is két csoport képviselte, a legapróbbak számára még a csoportos munka is újdonságot jelent. Vezetőik célja elsősorban a művészeti ág megszerettetése, az alapelemek megtaníttatása, a mozgáskoordináció és ritmusérzék fejlesztése. Ők természetesen nem táncoltak, egy téli ünnepkörhöz kapcsolódó Fonóbeli játékot mutattak be.

DSCF3047A Vadrózsák Citeraegyüttes gyermek csoportja (1) az idén ősszel kezdett működni, a mostani volt a legelső bemutatkozásuk a közönség előtt. Maga a Vadrózsák Citeraegyüttes (2) 1986-ban alakult, a KÓTA (Kórusok Országos Találkozója) népzenei minősítő rendszerében három alkalommal arany minősítést kapott. Az utóbbi időben újszerű feldolgozásokkal is próbálkoznak, fellépéseik alkalmával a citera mellett más hangszereket is megszólaltatnak. Most a gitár és furulya kapott szerepet a közismert Magyarország c. dal előadásakor.

DSCF3085Az Almásy János Nyugdíjas Klub (1) 1985-ben alakult, ma 148 tagja van. A tagok érdeklődése szerteágazó, aktívan vesznek részt megyén belüli és kívüli rendezvényeken. Most Búzavirág Népdalkörük mutatkozott be két népdalcsokorral. A Törökszentmiklósi Népdalkör (2) 2012-ben ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját. Évente 18-20 alkalommal lépnek fel, szívesen látott vendégek mindenütt. A Népzenei Együttesek Minősítő Hangversenyein minden alkalommal Arany fokozatú minősítést érnek el, tízszer kapták meg a KÓTA Arany Páva kitüntető címét. Pro Urbe és Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjasok.

DSCF3065A Zsigray Julianna Színjátszó Kör két éve alakult, ezalatt négy megyében húsz alkalommal léptek közönség elé. A mostani alkalommal új darabot adtak elő, amelynek azonban sajnos sem a szerzőjét, sem a címét nem ismertük meg, műfaját sem igazán sikerült megállapítani.

DSCF3132A Miklós Néptáncegyüttes 1973-ban alakult, azóta mindig a város művelődési házában működött és működik. Tagjai azt tartják a legfontosabbnak, hogy tevékenységük által a gazdag magyar néptánc és népzene hagyomány valamennyi ágát megismertessék és továbbadhassák a gyermekek és fiatalok számára. Megbecsülésüket jelzi, hogy a város Pro Urbe díjjal tüntette ki őket. A mai estén egy kalotaszegi asszonyfarsang koreográfiát adtak elő.

DSCF2990Az est folyamán az előcsarnokban az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület két asztalon kiállított termékeit tekinthették meg az érdeklődők, akinek megtetszett valami, akár meg is vásárolhatta.

DSCF3002A zsúfolásig telt színházterem közönsége nem bánta meg, hogy a gálaestre szánta estéjét

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés