Mi lesz veled, Befogad-lak?

Közzétéve ekkor: 2017 január 29. 9:55

Lassan egy éve lesz, hogy utoljára egy cikkben szó esett a Befogad-lak  Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítványról. /Kutya(egy)helyzet Törökszentmiklóson/ Az írás aktualitását az adta, hogy  az önkormányzat és az alapítvány közös megegyezéssel felbontották azt a megbízási szerződést, amit két évvel előtte , 2014-ben kötöttek.

A mostani hely a VEGYTEK területén

A mostani hely a VEGYTEK területén

A szerződésbontás oka az volt, hogy az alapítvány már nem tudta ellátni az együttműködési megállapodás azon sarkalatos pontját, hogy telephelyén biztosítsa a befogott kóbor ebek elhelyezését, a róluk való szakszerű gondoskodást. Nem tudta, mert míg a megállapodás megkötésekor 20-25 eb volt a telepen, a megszüntetéskor már 150. Minden zsúfolásig megtelt, a kennelek, az udvar, még az eredetileg éléskamrának szánt helyiség is. Oda már egyetlen eb sem fért, a telep bővítésére pedig nem volt lehetőség.

A lépés azért vált elkerülhetetlenné, mert a „telt ház” miatt elszaporodtak a városban a kóbor kutyák, a lakosság köreiben félelmet okoztak. Mivel az önkormányzathoz nagyon sok panasz érkezett, sürgősen lépni kellett, s egy gyömrői vállalkozóval gyepmesteri megbízási szerződés köttetett, amelyben az vállalta, hogy a kóbor jószágokat befogja, és elszállítja a városból. Hogy feladatát mikor és hogyan látja el, nem ismeretes, de tény, hogy azóta csapatostól kószáló ebeket nem látni a városban, s erre vonatkozó panaszról sem lehet hallani.

Akkor úgy tűnt, a Befogad-lak körül nyugvópontra kerültek a dolgok, de az ügyre egy kicsit is rálátók tudták, hogy ez a nyugalom csak látszólagos. Minden érintett tisztában volt azzal, hogy a  kutyások helye a VEGYTEK területén csupán ideiglenes, csak idő kérdése, mikor merül fel a kérdés sürgősen megoldandó problémaként.

Cseretelek a térképen

Cseretelek a térképen

Ez az idő január 26-án jött el, amikor az önkormányzati ülés egyik napirendi pontja szerint a képviselőknek dönteniük kellett (volna) az alapítvány jövőbeni sorsáról. Az írásos előterjesztés rögzítette, hogy a VEGYTEK  területén üzemelő Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvánnyal kapcsolatosan több alkalommal felmerült, hogy ez a megoldás egyik fél részéről sem megfelelő. Az alapítvány számára azért, mert a telepet bővíteni nem lehet, hiába szeretnének több gazdátlan ebet befogadni, nem tudnak, az önkormányzat pedig szeretné felszabadítani a helyet, a VEGYTEK telephelyét kármentesíteni, s így talán nagyobb esélye lenne, .hogy értékesíteni tudja.

Az önkormányzat úgy gondolta megoldani a problémát, hogy keres egy olyan, város tulajdonában lévő ingatlant, amely az alapítványnak megfelelő. Az előterjesztés szerint ezt meg is találta a Béla király és Radnóti út sarkán található 6942 hrsz-ú beépítetlen telekben, amely közművesítését, víz és árammal való ellátását a város magára vállalná. Az előterjesztés rögzíti, hogy az alapítvány elfogadná az ingatlant.

A terület ismeretében a legutolsó mondat nem kis értetlenségre ad okot. Mint a fotókon is látszik, a telket teljes egészében hatalmas földhegyek borítják, amelyek valószínűleg tíz-tizenegy éve,a város csatornázásakor kerültek oda, azóta megsüppedtek, megülepedtek, kő keménységűek lettek. A hó jótékonyan eltakarja az odahordott szemétdombokat, az embermagasságot is meghaladó gazt. Csak a terep rendezése, a földhegyek elhordása komoly anyagi-és erőráfordítást igényelne, s ezután is csak egy üres földterület maradna. Hogy tudta ezt az alapítvány elfogadni?

Így néz ki a cseretelek

Így néz ki a cseretelek

Mint kiderült, sehogy. Kovács Klaudia, az alapítvány elnöke meghallgatása során elmondta, ők csupán azért tárgyalnak, mert így is, úgy is menniük kell mostani helyükről. Tavaly merült fel először, hogy a VEGYTEK területéről menniük kell, mert az önkormányzat korszerűsíteni akarja azt. Ők maradni szeretnének, mert sem anyagi, sem emberi erőforrásuk nincs arra, hogy belátható időn belül felépítsenek az üres telken egy olyan korszerű menhelyet, amely a jelenlegi jogszabályoknak megfelel. Megjegyezte, hogy az önkormányzat nagyon jól tudja, éves költségvetésük szűkösen a kutyák etetésére, gondozására, orvosi ellátására elég. beruházásra, pláne ekkorára nincs pénzük, s ekkora összeg megpályázására sincs esély.

Markót Imre polgármester megjegyezte, a fentiek úgy hangzottak, mintha az önkormányzat kitessékelné mostani helyéről az alapítványt, pedig nem erről van szó. Hanem arról, hogy a környezetvédelmi hatóság utasítására ebben az évben 81 millió forintot kellene fordítani a VEGYTEK kármentesítésére, s a beavatkozási terület megegyezik az alapítvány telephelyével. Nem tudni, a kötelezettség teljesítését meddig lehet halogatni. Ez az érvelés helytálló, s lehet, hogy valóban úgy gondolta, nem cél a kutyások mindenároni kipaterolása, de az előterjesztés szövege egyértelműen ezt sugallta,  s Szabó Péter képviselő is megfogalmazta, ez a határozat  arról szólna, menjetek csak oda a menhelyesek, aztán majd lesz valami.

Szabó Péter azt is megfogalmazta, az önkormányzat a telekadományozással semmit nem segít, hiszen az alapítvány önerőből nem tud mit kezdeni vele. A megoldást tovább kell keresni, s olyat kell találni, amely lehetővé teszi az alapítvány további folyamatos tevékenységét.  Javasolta a döntés elhalasztását.

Hogy az ötlet kitalálásakor, az előterjesztés megfogalmazásakor az illetékesek közül kinek, mi volt a szándéka, nem lehet tudni, de a képviselők nem vállalták fel a döntés ódiumát, a napirendi pontról határozat nem született. Ezzel pillanatnyilag elvonultak a viharfelhők az alapítvány feje fölül. A kérdés csak az, meddig. Hogy nem véglegesen, az biztos

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés