Mi lesz a nem vírusos betegekkel, ha végképp leáll a betegellátás?

Közzétéve ekkor: 2020 április 10. 11:51

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elrendelte, hogy nyolc napon belül a fekvőbetegeket ellátó összes közfinanszírozású gyógyító intézményben az ágyak minimum 60 százalékát, 60 ezer ágy közül 36 ezret kell felszabadítani koronavírussal fertőzöttek ellátására.

Ez elméletileg  – mert az valószínűtlen, hogy minden ágy foglalt lenne – azt jelenti, hogy azokat a betegeket, akik a 36 ezer ágy egyikében fekszenek, át kell helyezni máshova. De mivel nincs hová, jó részüket  valószínűleg haza kell küldeni.

Mi lesz velük?  És mi lesz azzal a sok-sok beteggel, akik a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradnak? A szakértők szerint súlyos következményei, a járulékos egészségkárosodások, sőt  halálesetek lehetnek,  ha a járványügyi veszélyhelyzet miatt még sokáig szünetelnek a járóbeteg-ellátások, a szűrővizsgálatok és az orvos-beteg találkozók.

A járvány nemcsak a fertőzötteknek és családtagjaiknak jelent komoly próbatételt, hanem azoknak is, akik más egészségügyi problémával keresnék fel orvosukat. A veszély miatt műtétek maradnak el, szűrővizsgálatok álltak le, sok rákbeteg is kénytelen azzal szembesülni, hogy előre nem látott ideig csak telefonon konzultálhat kezelőorvosával.

Mivel Kásler Miklós miniszter rendelete a 65 évnél idősebb egészségügyi dolgozókat visszavonta a közvetlen ellátásból, az elmúlt hetekben egyes helyeken háziorvosi rendeléseket kellett megszüntetni, ami miatt a többi orvos terhelése  megnőtt. Áll ez a sürgősségi osztályokra is, ahol jelentősen megnövekedett a várakozási idő.

Van olyan egészségügyi szolgálat, ahol egyes napokon egyáltalán nincs már rendelés, szakrendeléseken csak heti egyszer, néhány órában tudják fogadni a betegeket. A közelmúltban a Nyírő Gyula Kórház Addiktológai Osztálya bejelentette, hogy átmenetileg nem tud új pácienseket fogadni. De a fertőzés miatt komplett osztályokat kellett lezárni a Budai Irgalmasrendi Kórházban is.

Számos  ellátást halasztanak el, csak a sürgős és egészséget veszélyeztető vagy tartós károsodást eredményező beavatkozásokat végzik el. De elvégzik-e? Ki dönti el, hogy sürgős-e a beavatkozás ha nincs kivizsgálás? Lehet, hogy ma még egy betegség nem igényel azonnali ellátást, de holnap már igen.

A HVG-nek nyilatkozó Lantos Gabriella egészségügyi szakértő szerint nagyon eltúlzott az egészségügyi ellátás jelenlegi korlátozása. Attól tart, hogy a halálesetek száma nem a koronavírus, hanem a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása következtében fog nőni. Sommásan így fogalmazott:

    „Ma tulajdonképpen haldokolni kell ahhoz, hogy egészségügyi ellátáshoz jusson az ember”

Különösen aggódik a rákosok, a stroke betegek, a cukorbetegség különböző szövődményeivel és az érproblémákkal küzdők miatt. De szerinte a legnagyobb baj a nem rehabilitált amputáltakkal lehet, akiket a családtagjaik nem tudnak úgy kezelni, mint az egészségügyi dolgozók kórházi körülmények között.

Több szakértő úgy gondolja, a jelenlegi halálozási szám egyáltalán nem indokolja a jelenlegi korlátozást,  hogy a koronavírus megelőzése érdekében aránytalan sérelmet szenved más betegek megfelelő ellátáshoz való joga. Szerintük sokkal hasznosabb lenne, ha szakemberek folyamatosan elemeznék a betegszámok alakulását, és ez alapján döntenének az aktuális intézkedésekről. Ehhez azonban rengeteget kellene tesztelni, hogy lehessen tudni, mekkora a lakosság átfertőzöttsége.

Szemtől Szembe


Megosztás

2 hozzászólás

  • Logan says:

    Ez egy hozzá nem értő hazug diletàns emberek gyülekezete , remélem fellelőségre lesznek vonva.Népírtás folyik ebben az orszàgban.Senki semmit nem tesz! Fidesz az elmult 10 évben loptak, csaltak , hazudtak.Remélem ez az orbàn a Cauescu sorsàra jut , és kedves oligarhài!!!

  • Matahari says:

    Igen ssjnos ez magyarország haljanak az emberek meg,ezt akarják! Kiderült pajzsmirigy beteg vagyok lehet előrehaladott és nem kezelnek! Még gyógyszert sem kapok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés