Megújul a bartai iskola? Új tornacsarnok Miklóson

Közzétéve ekkor: 2016 május 27. 10:25

A május 23-i rendkívüli, ill. 26-i rendes képviselő-testületi ülésen a képviselők többek között döntöttek egy, a bartai iskola felújítását lehetővé tevő pályázat benyújtásáról, illetve a városban épülendő új tornacsarnok helyszínének kijelöléséről.

Pályázat a bartai iskola felújítására

iskola_2013 májusában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő . az egykori bartapusztai iskolát ingyenesen az önkormányzat tulajdonába adta át. Az ingyenes tulajdonba kerülésnek több feltétele volt, többek között az épületben kulturális, közművelődési tevékenység támogatása, múzeum létrehozása. Sajnos az épület jelenleg is igen rossz statikai állapotban van, a hozzá tartozó raktár részt  életveszélyessé kellett nyilvánítani. Ahhoz, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő által előírt elvárásoknak az önkormányzat megfeleljen, az épületet fel kell újítania. A tulajdonba kerülés óta az önkormányzat folyamatosan kereste a forrásokat az épület felújítására, azonban eddig csak saját erőből tudott kisebb javításokat elvégezni.

Az idén pályázni lehet a vidéki térségekben található, településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójának és energetikai fejlesztésének megvalósítására. Az önkormányzat  e pályázat keretében kívánja megvalósítani az egykori általános iskola épületének felújítását. A támogatási kérelem benyújtása több ütemben lehetséges, a pályázatok első ütemben  2016.07.29-ig nyújthatók be. A beruházás megvalósítására rendelkezésre álló időtartam a Támogatói Okirat aláírásától számított 24 hónap.

A pályázati kiírás keretében az önkormányzat meg kívánja valósítani a főépület homlokzatának felújítását, a tetőhéjazat javítását, esetleges cseréjét, a nyílászárók cseréjére is sor kerülne. Az épület jellegének megőrzése érdekében nincsenek tervben energetikai fejlesztések, és egy toldalék épületrész elbontásával helyre állítható az eredeti típusterv szerint megvalósított tanyasi iskola. A fejlesztés keretében a kerítés, és az udvar rendezésére is lehetőség nyílik, bár erre igen szűkös keretet biztosít a pályázat. Ezen kívül megoldásra vár az épület vízellátása, és szennyvízelvezetése is, amit az önkormányzat szeretne ezen pályázatból megoldani.

Az épület igen rossz, leromlott állapota az igényelhető maximális támogatási összeg – 50 millió forint – megpályázását indokolja. Az épület felmérése és a rekonstrukció tervezése folyamatban van. A szükséges saját forrás összege 5 600 000 forint, amelyet a megvalósítás ütemében kell biztosítani a fejlesztés megvalósításához Áttekintve a felhívás feltételeit, megállapítható lett, hogy az lehetőséget biztosít a pályázat benyújtására, és ezzel a korábban megfogalmazott elképzelések szerint az épület felújítására, és közösségi, közművelődési funkcióra való alkalmassá tételére.

A képviselő-testület az előterjesztést támogatta, a fejlesztés megvalósításának fedezetét az alábbiak szerint biztosítja:

stat

 Új tornacsarnok Törökszentmiklóson

látvány tervA Magyar Kézilabda Szövetség 2015. november 27-én megtartott rendkívüli küldöttgyűlésen dr. Kocsis Máté elnök bejelentést tett arról a 60 helyszínről, ahol a kormány új kézilabda munkacsarnokot épít. Ezen települések között szerepel városunk is. A Magyar Kézilabda Szövetség 2016 márciusában levélben kereste meg önkormányzatot, melyben tájékoztatta azt a tervezett beruházásról, és mielőbbi döntést vár a tekintetben, hogy mely helyszínen valósítható meg a tervezett csarnok.

A megvalósítandó csarnok ún. „C” típusú tornateremnek felel meg, amely egy szabvány kézilabda pálya, szertár, orvosi szoba, és 2-2 öltöző blokk számára biztosítana elhelyezést. A kézilabda csarnok építéséhez az önkormányzatnak területet kell biztosítani.

Az új csarnok alapvetően a kézilabda utánpótlást kell, hogy szolgálja, de lehetőséget biztosíthat napközben a testnevelési órák tartására is. Erre tekintettel több megvalósítási helyszín felmerült, amely helyszíneken történő megvalósítás előnyei és hátrányai is mérlegelésre kerültek.

A csarnok, mint tornaterem is tud működni reggel 8 és 14 óra között, míg a délutáni időszakban 14 órától 21 óráig a különböző kézilabda csapatok, korcsoportok edzésének adna helyt. Ezzel a kihasználtsággal már gazdaságosabban lehetne üzemeltetni a csarnokot, és a közoktatási intézményeknél problémát jelentő tornaterem hiány is enyhíthető lenne. Vizsgálva, hogy mely iskoláknál jelent gondot a mindennapos testnevelés, két helyszín merült fel. Egyrészről a Hunyadi Iskola, másrészről a Pánthy Iskola.

A Hunyadi Iskola esetében a tornacsarnok építéséhez szükséges hely nem áll rendelkezésre, így ha ott szeretne a város építeni, ingatlanokat kellene vásárolni, épületeket lebontani, ami jelentős idő ráfordítás, és még jelentősebb pénzügyi kiadást jelentene, amit az önkormányzatnak kellene vállalni. Az elhelyezési változatok alapján 4 – 6 ingatlant érintő vásárlás, vagy kisajátítás és bontás esetén a plusz kiadás 50 – 70 millió forintot is elérheti.

Költséghatékonyabb lenne a Pánthy Iskola jelenlegi sport udvarán megépíteni a csarnokot. Az építéshez önálló ingatlan kialakítható lenne, és az iskola számára is tudna biztosítani szolgáltatást, míg a délutáni időszakban a kézilabda sport számára adna megfelelő helyszínt.

A fejlesztés javasolt helyszíne az önkormányzat tulajdona, de az ingatlanon lévő iskolát jelenleg az Egri Főegyházmegye (továbbiakban: Katolikus Egyház) üzemelteti. Az oktatáshoz szükséges a sportudvar, így meg kellene állapodni az ingatlan megosztásáról, és a majdani üzemeltetés feltételeiről. Vizsgálva az épület elhelyezésének lehetőségét, ezen feltétel mellett csak a Vasvári utcai telekhatáron lenne elhelyezhető a csarnok, így azonban semmilyen kiszolgáló létesítmény (pl.: parkoló, stb.) már nem építhető meg az ingatlanon, ami megnehezíti a tornacsarnok használatát, és időszakonként akadályozhatja a közlekedést.

Tovább vizsgálva az elhelyezés lehetőségét, felmerült a Galambos-tó területe is. A helyszín belvízjárta, veszélyeztetett terület. A volt tó területén keresztbe több belvíz csatorna fut, amely kiváltása jelentős kiadással járna. Azt is figyelembe kell venni, hogy a közelmúltban feltöltött területen való építésnél az alapozási költségek – a talajmechanikai vizsgálatok eredményeinek ismeretében – jelentősen növelhetik a beruházás kiadásait. Az elhelyezés kijelölésekor figyelembe kell venni a terület kialakult használati módját, a további fejlesztések (színpad, játszótér, stb.) irányát, helyigényét is. A megnövekedő forgalom és parkolási igény további fejlesztéseket vonhat maga után az Alatkai út – Tópart utca – Fertő út csomópontban – felvetődhet körforgalom kialakítása -, a Vásárhelyi Pál utca Fertő út találkozásában, valamint az Alatkai út – Vásárhelyi Pál utca kereszteződésében.

Felmerült még az elhelyezés lehetősége a strand környezetében, a városi sporttelepen és körzetében. Az eddigiek alapján a legkedvezőbb helyszín telepítés szempontjából, bár itt már nem biztosítható maradéktalanul a napközbeni igénybevétel, mivel az érintett intézményektől nagy a távolság.

Ezen túl vizsgáltuk annak lehetőségét, hogy a sportteleppel szemben kapjon helyet a létesítmény, amihez infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtani.

A Városi sporttelepen való elhelyezésnél is több változat került vizsgálatra, amelyeknél fontos szempont, hogy a meglévő infrastruktúrát ne érintse – ne legyen szükséges meglévő pályát, létesítményt pótolni-, illetve az, hogy ha a megvalósításhoz önálló telek alakítás válik szükségessé, az is megoldható legyen, de így is be tudjon kapcsolódni a sporttelep mindennapi életébe. Mindezekre tekintettel a Puskás Ferenc utcai telekhatárnál, a jelenlegi bejárattól jobbra és balra találhatóak olyan helyek, ahol a legoptimálisabb az elhelyezés. A képviselőknek végül két lehetséges helyszín között kellett döntenie, a Pánthy Iskola és a Városi Sporttelep között, s ők egyhangúlag az utóbbi mellett tették le voksukat.

 Pásztor

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés