Mégsem marad el a számonkérés?

Közzétéve ekkor: 2014 december 17. 8:30

Az idén júliusban kétrészes cikkben tudósítottuk olvasóinkat azokról a Kengyel, Tiszabő, Tiszapüspöki, Tiszatenyő és Törökszentmiklós társulásával létrejött KSZSZK-ban (Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ) történt döbbenetes csalásokról, súlyos visszaélésekről, amelyeket a Magyar Államkincstár vizsgálati jegyzőkönyve és egy több hónapig tartó, az intézmény egészét átvilágító könyvvizsgálói jelentés tártak fel.

Ezekből kiderült, hogy az akkori igazgató és a gazdaságvezető szinte minden törvényességre fittyet hányva, évekig saját hitbizományként működtették az intézményt, az alkalmazottakat hatalmi szóval hamisításra kényszerítették. Cáfolhatatlan dokumentumok bizonyították, hogy mindent eluralt a korrupció, évekig gátlástalanul folyt az állami pénzek saját zsebbe való tömködése, a törvények és szabályok kijátszása, megkerülése.

Králik Aranka és dr. Juhász Enikő

Králik Aranka és dr. Juhász Enikő

De kiderült az is, hogy mindez azért történhetett meg, mert a gazdaságos és hatékony működés lehetőségének teljes körű vizsgálatára soha nem került sor, a tervezés alapelveit soha nem kérte számon az intézmény vezetésén a Társulás. A költségvetések és beszámolók elkészítése megtörtént, de annak közgazdasági tartalmát nem kontrollálták, kontrolláltatták. A Kistérségi Társulás, amelynek joga s egyben kötelessége lett volna az ellenőrzés, elszámoltatás, a törvényesség biztosítása, nem hogy nem élt jogával és kötelezettségével, hanem a később leírandó visszásságok lelepleződésekor mindent megtett a szőnyeg alá söprés érdekében, a visszaélések eltussolására. A Társulás elnöke Törökszentmiklós akkori polgármestere, dr. Juhász Enikő volt, aki köztudottan baráti kapcsolatot ápolt Králik Arankával, az intézmény vezetőjével.

A végeredmény az lett, hogy az Államkincstár – miután a tények alapján bebizonyosodott, hogy az állami pénzek jogosulatlan megszerzése céljából évekig szisztematikusan és az egész intézményre kiterjedően folyt az adatok meghamisítása – megállapította, hogy a KSZSZK 51 046 550 Ft –ot jogosulatlanul vett fel, ezért a Törökszentmiklós Térsége Többcélú Kistérségi Társulást annak kamatostuli visszafizetésére kötelezte.

A visszafizetés igen érdekes módon történt. Az önkormányzat egyedi működési problémák kezelésére, a pénzügyi feszültségek enyhítésére kiegészítő támogatást igényelt. A támogatás a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter együttes döntése alapján akár vissza nem térítendő is lehetett. S mit ad az ég! Az ítészek kegyesek voltak a fideszes vezetésű városhoz, a Belügyminisztérium meg is adta a kért támogatást, amiből a csalásból adódó fizetési kötelezettséget teljesíteni lehetett. Az állam adott pénzt, hogy az önkormányzat fizethessen az önkormányzatnak

Bár még két hasonló tartozás megfizetése a következő két évre aktuális volt – az Államkincstár ugyanis három évre vonatkozóan vizsgálódott, s három évre vonatkozóan állapította meg a csalást – úgy tűnt, nem lesz gond, mert ha az illetékesek egyszer már segítettek, miért ne segítenének a következőkben is.

felszólítás.Úgy tűnt tehát, nem lesz gond. Dr. Juhász Enikő azt mondta ugyan akkoriban: „mindannyiunk elemi érdeke, hogy a KSZSZK-ban történt szabálytalanságokat maradéktalanul feltárják. Aki hibát követett el, a büntetést maradéktalanul kapja meg. Erről a testületet tájékoztatni fogják” – biztosra lehetett venni, ebből semmi nem lesz. Cikksorozatunkat azzal zártuk, sem a jegyzőkönyvből, sem máshonnan nem derült ki, hová lett végül is, kinél vagy kiknél landolt az 51 millió forint. S ha eddig nem tudtuk meg, nagy valószínűséggel már soha nem is fogjuk megtudni. Mikor kerül sor a felelősök számonkérésére? Valószínűleg soha.

Most úgy tűnik, nem először és nem is utoljára, tévedtünk. Mert mégis lett gond. Az az aprócska, hogy az őszi önkormányzati választásokon nem dr. Juhász Enikő és fideszes csapata győzött. A választók akaratából jobbikos képviselői többségű önkormányzat alakult, amely nem akar és valószínűleg nem is tudna „egyedi működési problémák kezelésére” kiegészítő támogatásért a belügyminiszterhez és a nemzetgazdasági miniszterhez fordulni.

A Magyar Államkincstár határozata viszont megérkezett, amelyben 45 793 260 Ft plusz ennek kamatai, azaz bő 50 millió kifizetésére szólította fel az önkormányzatot a 2012. évben jogtalanul felvett állami támogatások miatt. Jövőre pedig menetrendszerűen érkezik a harmadik cech hasonló értékben.

Ezt a békát azonban az új képviselő-testület nem hajlandó szó nélkül lenyelni. A város honlapján december 12-i dátummal a következő írás olvasható: „a napokban érkezett egy levél az önkormányzathoz a Magyar Államkincstártól, melyben 45,7 millió forint visszafizetését követeli a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központtól. A 2012-es év átvizsgálása során ugyanis olyan visszaéléseket tapasztalt a MÁK, ami miatt az abban az évben igénybevett normatíva teljes összegét vissza kell utalni. (A KSZSZK vezetője 2013 első félévében hagyta el posztját, így várhatóan még 2015-ben is fizetnie kell a városnak az előző vezetés hibás döntései miatt.)
Markót Imre polgármester megteszi a szükséges jogi intézkedéseket, hogy a feltételezhetően hűtlen kezelésért felelős vezető(k) bíróság elé kerüljenek és feleljenek tetteikért.”

Igaz, semmilyen aláírás nem szerepel a bejegyzés alatt, de abból kiindulva, hogy azóta sem törölték, hitelesnek tartjuk. Ha pedig hiteles, mégis van remény, hogy a felelősök tetteikről a bíróság előtt adjanak számot, s bűneikért feleljenek.

Pásztor

(Azok számára, akik annak idején nem olvasták, és kíváncsiak, vagy emlékezetüket fel kívánják frissíteni! A júliusban, témával kapcsolatosan írt cikkek linkjei alul, a hozzászólásoknál találhatók. – szerk.)


Megosztás

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés