Megoldódnak végre a csapadékvíz-gondok a Vásárhelyi úton és környékén

Közzétéve ekkor: 2018 június 15. 10:00

Évtizedek óta sok keserűséget okozott a Vásárhelyi, Templom, illetve azokba torkolló utcákban lakóknak a csapadékvíz elvezetésének megoldatlansága, az, hogy  időnként, egy-egy nagy esőzés után jóformán csak csónakkal vagy térdig vízben gázolva lehetett közlekedni a környéken, megközelíteni a lakóházakat. Úgy tűnik, most egy év leforgása alatt  megszűnnek az áldatlan állapotok, mert az önkormányzat európai uniós támogatást nyert a csapadékcsatorna-hálózat fejlesztésére. Az érdeklődők csütörtökön, lakossági fórumon  ismerhették meg a beruházás lebonyolításának menetét, s kaptak tájékoztatót a kivitelezéssel járó várható, elkerülhetetlen kellemetlenségekről

Előzmények

Törökszentmiklóson a sík domborzati viszonyok miatt a csapadékvíz lefolyása mindig is lassú volt, s ez időnként és helyenként belvízveszélyessé tette a területet. A várost a ’70-es években sújtotta jelentősebb belvíz, akkor nagy léptekkel elkezdődött az elvezető rendszerek kiépítése, ami a ’80-as években  többnyire meg is valósult, hiszen a  belterület kb. 75 %-át mentesítette. A 2010-es évek elején tapasztalható csapadékosabb időjárású évek (2010., 2014.) ismét felhívták a figyelmet a maradék 25 %-on a vízelvezetés hiányosságaira.

A vízkár-veszélyeztetettség szempontjából a legkritikusabb terület a Vásárhelyi-Alatkai utcák térségét magában foglaló ún. Bicskás tavi öblözet. Ennek vizei a Szajoli-1 belvízcsatornába (Tinóka-ér) kerülnek bevezetésre, de a terület olyan mély, hogy csak szivattyúsan lehet azokat a befogadóba átemelni. A csapadékvizek eredetileg két tóba, a Bicskás és Galambos tavakba gyűltek össze, s ezek a jelenleginél többször nagyobb területű vízgyűjtők régen az ide lefolyó vizeket be tudták fogadni. A város ezen részének beépítése, a tavak folyamatos feltöltése viszont azt eredményezte, hogy nagyobb esőzések után a lényegesen megkisebbedett tavak gyorsan megteltek vízzel,  rendszeresen veszélyeztették a környező területeket, s a térségben egyre nagyobb belvízkárok alakultak ki a ’90-es években.

Az elmúlt 10 évben két alkalommal, 2006-ban és 2014-ben következett be olyan mértékű elöntés a Bicskás tó vízgyűjtőterületén, amely anyagi károkat okozott, és szükségessé tette a külső beavatkozást. 2006. február és március között a csapadékos időjárás és a hirtelen hóolvadás következtében Törökszentmiklós több pontján kritikus belvízhelyzet alakult ki, a jelenlegi beruházással érintett területen belül a Vásárhelyi Pál úton és a Hock János utcában kellett beavatkozni (szivattyúzás, árokmélyítés). 2014 szeptemberében szintén kritikus helyzet állt elő a terület több utcájában: a Mészáros L., Templom, Hock J., Báthori, Bartók B., Kölcsey F. utcák területén álló házak előtt több helyen homokzsákokkal kellett védeni a lakóingatlanokat, valamint szivattyúkkal kellett átemelni a területről a lefolyásra képtelen vizeket.

Ám ezek az azonnali intézkedések csak a  káresemények elhárítására voltak alkalmasak, a rendszerszintű problémák megoldására nem. Ilyen rendszerszintű problémát jelent az, hogy az érintett terület lejtési viszonyai nem teszik lehetővé az elvezető csatornák optimális lejtésének kialakítását, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék vízkár nélküli elvezetését.

A nyertes pályázat lehetővé teszi a megoldást

A „Törökszentmiklós csapadékcsatorna-hálózat fejlesztése” című, európai uniós támogatással megvalósuló projekt legfőbb célja a város belterületi csapadékvíz elvezetési rendszerének további fejlesztése, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése.

A csatorna a piactértől indul, a Vásárhelyi utcán, majd a Templom utcán haladva a Bicskás tóba csatlakozik, s a csapadékvíz  az átemelő segítségével a Szajol-I. befogadóba távozik. Tervezett csatornahossz: 1.265 m.

Szakaszok:

  • Szajol I. és a Bicskás tó közötti szakaszon zárt csatorna (~130 m)
  • Bicskás tavi szakasz (földmedrű tározó)
  • Templom utca – Vásárhelyi utca között zárt csatorna kialakítása (~410 m)
  • Vásárhelyi utca a piacig: zárt csatorna kialakítása (~725 m)

A tervezett zárt csatornáknál a felszíni vizek összegyűjtésére betonlapokkal burkolt folyókák kerülnek kiépítésre, melyek a zárt csatornák aknáiba vezetik a csapadékvizet. A bevezetést víznyelőrácsos aknafedlapok biztosítják. A kapubejárókban monolit beton burkolat épül, melyben kialakításra kerül a folyóka profilja. A kapubejárók helyét a kivitelezés megkezdése előtt az ingatlantulajdonosok bevonásával kell meghatározni.

A csatorna a Templom utcában a közművek elhelyezkedése miatt a jelenlegi vízvezeték nyomvonalán épül, melyhez a vízvezetéket át kell helyezni – emiatt a gépkocsi közlekedés akadályozott lesz -, a Vásárhelyi utcában pedig végig a meglévő csatorna nyomvonalán halad. A Bartók Béla utcától a Piacérig épülő csatorna aknáiba bekötik a Vásárhelyi úton meglévő víznyelőaknákat, ezen a szakaszon ezzel biztosítjuk a felszíni vizek bevezetését a tervezett zárt csatornába.

A Bicskás tavi tározó a meglévő nádas  kikotrásával kerül kialakításra, tározókapacitása megnő, mintegy 4800 m3 lesz. Innen a terepszintből adódóan a csapadékvizek csak szivattyús átemeléssel juttathatók be a   Szajoli-I belvízcsatornába. Ehhez egy átemelő épült az Alatkai út mellett az 1970-es években. A csapadékvíz bevezetés az átemelőbe jelenleg a bevezető csőméret és a feltehető csőfeliszapoltság miatt erősen korlátozott. Emiatt az átemelő nincs kihasználva, az átemelő csak kis leterheltséggel üzemel. Az átemelőbe jelenleg 3 db szivattyú van beépítve, amelyek minimum 40 évesek. Ezek cseréjére sor kerül, korszerű, búvárszivattyúk beépítésével javítható az átemelő hatékonysága.

A műszaki és kivitelezési tervek elkészültek, a közműegyeztetések, közbeszerzési eljárások lezajlottak, a munkaterületet áprilisban átvette a kivitelező, amely májusban már meg is kezdte az előkészítő munkákat. A tervek szerint a munkának jövő nyár elejére be kell fejeződnie. A műszaki átadás-átvételre 2019. 07. hónapban kerül sor. A kivitelezés ütemét természetesen jelentősen befolyásolhatja az időjárás. Csapadékos időszak és folyamatos belvízterhelés esetén a kivitelezés lelassulhat, a tervezett ütemezés optimális időjárási körülmények mellett tartható. Az önkormányzat ígérete szerint folyamatos lesz a lakossági tájékoztatás.

A fotók 2014-ben készültek

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés