Marhát nem, de embert lehet szállítani

Közzétéve ekkor: 2019 augusztus 12. 10:37

Pásztor

Több mint 300 BKV-buszon nem működik a klímaberendezés a másodfokú hőségriasztás ellenére, s  akár 40 fok is lehet az utastérben – olvasható a Közlekedő Tömeg Facebook-oldalán. Ez a hiányosság a közlekedési vállalat légkondicionálóval ellátott járműveinek több mint harmadát érinti. Ezt a hőmérővel végzett helyszíni ellenőrzéseink, és az általunk üzemeltetett hibabejelentő felület, a Tudatos Közlekedő adatai támasztják alá.

Forróbb napokon akár 50 hibás klímára vonatkozó bejelentés érkezik a Tudatos Közlekedőre, ezeket 24 órán belül továbbítjuk a BKK részére. A Zrt. azonban láthatóan nem törődik a bejelentésekkel, pedig nem egyszer 35 fok feletti fülledt hőség tapasztalható a buszok fedélzetén. A vasárnap délután két nagy forgalmú dél-pesti vonalon időpontot, járatot, rendszámot rögzítő műszeres mérések egyes járatokon 34-38 fok feletti hőmérsékletet regisztráltak, akkor, amikor a külső hőmérséklet 32 fok volt. 

Ebben az esetben a BKK közszolgáltatási szerződése alapján a járműveket 26 fokra kellett volna hűteni.

Az EU rendelete alapján ekkora melegben szarvasmarhákat például már tilos lenne szállítani, melynek megszegéséért súlyos büntetés járhatna.

Ilyen hőségben a közlekedők jelentős egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, amit csak tovább növel a buszok fülledt, forró levegője. De nemcsak az utasok, hanem a buszvezetők is komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen nekik gyakran egész nap elviselhetetlen melegben kell dolgozniuk. Ez csökkent koncentrációhoz, a figyelem tompulásához, és akár balesetveszélyes helyzetekhez is vezethet.

A BKV azt állítja, hogy a klímaberendezések napközben romlanak el, de ez nem fedi a valóságot: számos buszról rendszeresen érkezik panaszbejelentés az utasoktól, mely azt bizonyítja, hogy jellemzően meg sem javítják a járművek klímáit. Azt is állítja, hogy az elromlott klimájú buszokat azonnal lecserélik egy másikra, de a tények nem ezt igazolják.

Embereknek így is jó, örüljenek, hogy egyáltalán van tömegközlekedés.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés