Már több mint másfélszer akkora a magyar infláció, mint az EU második

Közzétéve ekkor: 2023 május 17. 12:39

legnagyobbja

Az EU 18 tagállamában már most egy számjegyű az infláció, 15 százalék fölött egyetlen országban jár: Magyarországon. Itt viszont rögtön 24,5 százalékot mért az Eurostat.

Ahogy tavaly november óta minden hónapban, úgy áprilisban is Magyarországé volt az EU 27 tagállama közül a legnagyobb infláció. Most viszont egy újabb lélektani határt sikerült átlépni: ezúttal már több mint másfélszer nagyobb a mi inflációnk az unió második legnagyobbjánál, a lettországinál. A KSH szerint 24 százalék a magyar mutató, az Eurostat egy kicsit más módszertannal 24,5 százalékot hozott ki – eközben Lettországban 15 százalékosra csökkent a drágulás üteme. Az EU egészében 8,1 százalékosra lassult az infláció az egy hónappal korábbi 8,3-ról.

Ugyan a kontinens középső és keleti részén tényleg magasabb az infláció, mint máshol, jól látszik, hogy mostanra Magyarország ebből a mezőnyből is kiszállt, és egész más szinteken jár az inflációnk, mint bárki másé.

A magyar kormány lépten-nyomon hangoztatja, hogy az év végére egy számjegyűre szeretné levinni az inflációt. Ez az EU 27 tagállamából 18-nak már sikerült, Ciprus, Spanyolország, Belgium és Luxemburg pedig már eljutott abba a 2-4 százalékos tartományba is, amely az MNB hivatalos célja.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés