Már két szippantás is halálos a mátrai csodagázból

Közzétéve ekkor: 2020 június 29. 9:59

A Mátra vulkáni eredetének köszönhetően gyógyító erejű gáz szivárog fel az Egertől harminc kilométerre fekvő Mátraderecskén. A több mint egy kilométeres mélységből érkező gyógygáz több halálesetet is okozott a faluban, ám mióta intézményesült keretek között használják, a palóc település a magyarországi érbetegek zarándokhelyévé nőtte ki magát.

A gáz, a mofetta lényegében főleg szén-dioxidból álló vulkáni kigőzölgés, amely a bőrön át képes a véráramba jutni, majd ott gyógyító hatást kiváltani. Erős értágító hatással rendelkezik, amely óriási segítség azoknak, akik érrendszeri betegségekben, magas vérnyomástól vagy cukorbetegségben – pontosabban annak érszövődményeivel – szenvednek.

„Rengeteg olyan betegünk van, aki a mofettának köszönhetően tudta a lábát megmenteni az amputálástól” –

mondja  Szőnyiné Tóth Zsuzsanna, az intézet vezetője, majd azt is hozzáteszi: hasonlóan látványos eredménynek számít az érrendszeri megbetegedéseket kísérő bőrbetegségek gyógyulása is. 

KÜLÖNÖSEN FONTOS EZ ABBAN AZ ORSZÁGBAN, AHOL ÉVENTE HÁROMSZOR ANNYI LÁBAT AMPUTÁLNAK, MINT BÁRHOL MÁSUTT EURÓPÁBAN.

Hogy hatásos-e a kezelés?

“Én ugyan semmilyen érzékelhető hatásra nem számítottam, röpke 25 perc mégis elég volt arra, hogy látványos eredménnyel hagyjam el a mofetta épületét. Meglehetősen magas vérnyomással (150/89) és pulzusszámmal (97) léptem be a medencébe,a kezelést követő kontrollmérésnél már sokkal barátságosabb számokat mutatott a kijelző: a vérnyomásom 129/79-re, a pulzusom 68-ra csökkent.

írja a cikk szerzője.

Tovább az Index-re 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés