Majdnem harmincszázalékos élelmiszer-inflációt mértek Magyarországon

Közzétéve ekkor: 2022 július 7. 10:28

Bereznay István  

Csaknem harmincszázalékos lehet a drágulás az élelmiszereknél az egy évvel ezelőttihez képest a g7.hu mérése szerint.

A portál évek óta végez méréseket a legnagyobb üzletláncokban (Aldi, Lidl, Penny Market, Tesco). Általánosságban azt tapasztalták, hogy szinte termékenként ugyanolyan mértékben mozognak az árak.

Mostani, 2022. június 30-i mérésükben kicsit mást tapasztaltak, ugyanis üzletlánconként eltért, hogy az egyes termékek mennyivel drágultak. A 42 termék, amelyet a mérésben néztek, 

ÖSSZESEN 29,4 SZÁZALÉKKAL DRÁGULT AZ EGY ÉVVEL EZELŐTTI ADATOKHOZ KÉPEST.

A pékáruknál például két olyan üzletlánc is volt, ahol drasztikus, 26–30 százalékos áremelést tapasztaltak, és nem is az egy évvel ezelőtti, hanem a május végi árakhoz képest. (A másik két üzletláncnál viszont ugyanez nem volt még látható.) Emellett a portál megjegyezte, hogy ha a 42 termék közül mindegyiket ott vásárolná meg a fogyasztó, ahol a legolcsóbb, több mint kilenc százalékot spórolhatna (persze ehhez mind a négy üzletet végig kellene járni, ami nem életszerű). 

G7 cikkében hangsúlyozták azt is, hogy mindez egy szubjektív, nem hivatalos mérés eredménye. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb ennél valamivel alacsonyabb élelmiszer-inflációról számolt be.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés