Lopják a valóságot

Közzétéve ekkor: 2013 március 2. 20:21

Fizetett hallgatásÚgy véltem célszerű várni az ordító disznóságot követően, mert nem bölcs dolog pusztán indulatból szólni. Mint azt már minden, a közügyek iránt picit is érdeklődő miklósi polgár tudja, a legutóbbi testületi ülés tv-felvételéből, nevezetesen a költségvetési napirendi pont tárgyalásából „elloptak” egy darabot. A tv-közvetítés szolgáltatóját utasították, hogy a fenti napirendi pont felvételeiből törölje ki a megrendelőnek nem tetsző dolgokat, kozmetikázzák a közösség tájékoztatására szánt híranyagot. Persze nem szólva a megvágás tényéről, azt a látszatot keltve, mintha a felvételen látottak felelnének meg a tényszerű valóságnak. Ez a csalás egy fordulópont az egyébként is féloldalú kincstári tájékoztatás újkori történetében. Az ellenzéket és annak hangját, Dr Juhász Enikő már régen kitakaríttatta az önkormányzati finanszírozású újságból, valamint a szintén közpénzből finanszírozott rádió és tv műsorokból. Még ezen is túllépve, közpénzből fizetett bértollnok és „kommunikációs szakember” fényezi a személyiségét a fenti médiumokban. Azonban ez sem volt elég, a megmaradt egyetlen helyet, ahol még hallani lehetett az ellenzék hangját, az önkormányzati tv-közvetítést, azt is ellenzékmentessé kívánja tenni. Főnöke Orbán Viktor elhíresült mondását – miszerint, a Ház ellenzék nélkül is működik – abszolút komolyan véve hajtja azt végre. Elzavarni persze nem tudja az ellenzéket az önkormányzati testületből, de elnémítani azt a rendelkezésére álló hatalmi eszközökkel megtudja, és meg is akarja valósítani. Ez hát a ma demokratizmusa! Fogd be a szád, ha nem azt mondod, amit mi akarunk. Ez a rendszer váltás lényege fidesz módra! Nem ezt a némaságra ítéltséget szerettük volna 89-ben magunk mögött hagyni? Nem a szólásszabadság jogának újbóli visszaszerzéséről szólt a rendszerváltás üzenete. Szomorú belegondolni, hogy nem sokkal március 15.-e, előtt ismét követelnünk kell a nevezetes tizenkét pont egy részét. Felidézném ezeket a régi-új követeléseket:

„1. Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
6. Közös teherviselés.”

(Megjegyzés: Ez utóbbi két pont ugyan nem tárgya mostani írásomnak, de a teljesség igényét érvényre juttatva, úgy gondolom itt a helyük, e tárgyakban csorbát szenvedett jogaink okán keletkezett követelésünknek is.)

A napirend valós tárgyalásakor álszent kritikaként szóltak az ellenzék költségvetési tárgyú szerepvállalásáról. (Nem konstruktív, csak élből elutasító!!)Nézzük mennyire is állja ki az igazság próbáját a kritika:

A fidesz kormányzást megelőzően a költségvetési rendelet megalkotását előkészítő egyeztetés sorozat képviselő nyilvános volt. Azaz az egyeztetési folyamatról készített időrendet megismertették az összes képviselővel, így azokon bármelyikünk részt tudott venni, vagyis tanúja lehetett a rendelettervezett megalapozásának. Ezt a jogukat az ellenzék képviselő már nem gyakorolhatják, ebből kirekesztésre kerültek.
A költségvetés tárgyalásakor is, összesen két alkalommal szólhat egy képviselő, noha a dolog bonyolultsága ennél jóval többet tenne indokolttá. Az ellenzék „kordában tartására” alkotta meg a fideszes többség az SZMSZ-nek ezt a „nagyon is kíváncsiak vagyunk a véleményetekre” típusú korlátozó jellegű szabályozását.
Aki figyelemmel kísérte az eddigi közvetítéseket (Azokat még nem vágták meg!) az láthatta, hogy módosító, jobbító javaslataink hány százalékát fogadta be többség, mennyire is sikeresek azok. Általában a „Nem támogatom!”, lakonikus rövidségű polgármesteri utasítás szokott ezen kezdeményezések vége lenni.

Meglátásom szerint nem tartalmi igény fogalmozódott meg a fideszes felvetésben, csak cizellálni/díszíteni akarták az ellen megszólalásaival a napirend jegyzőkönyvét. Melyről később elmondhatták volna, megvitattuk és döntöttünk.

(Megjegyzés: A költségvetési sikerről ( Lásd a Törökszentmiklósi Hír(nélküli)lap legújabb számát!) egy későbbi blogban kifejtem a véleményemet4)

Visszautalva a címre, felhívom a kedves olvasók figyelmét a valóság terén uralkodó botrányos közbiztonságra. A jelenlegi hatalom szűnni nem akaró mohósággal lopja ezt az értéket. Az ellopott valóságot másolatokkal, illúziókkal, elhallgatásokkal, féligazságokkal próbálja pótolni. Ezek az eszközök nem a közösségért dolgozó közszolga eszköztárába tartoznak, sokkal inkább a bűvészébe. Na persze a bűvész legalább őszinte!
Emlékezzenek a szakma híresnek jó képviselőjének Rodolfonak szavaira:
„Figyeljék a kezemet, mert csalok!”

A helyi politika jelenlegi fideszes bűvészei már nem figyelmeztetnek, csak csalnak!

„A féligazság nem az igazság fele, még csak nem is a hazugság fele, hanem olyasvalami, amiben az igazságból mákszemnyi sincsen – fenékig hazugság.”

Czakó Gábor Csaba író, publicista

 

Serfőző István


Megosztás

3 hozzászólás

 • Boldogh Katalin says:

  Tisztelt Arisztotelész!
  Hogyne van, Törökszentmiklós Vezetésének és főleg” polgárainak”, már csak ez az egy tennivalója volt, hogy kinevezzen egyet és máris minden oké minden fronton. Mostmár egy pózolóval több van.

 • Arisztotelesz says:

  Ahogyan járom a várost, tapasztalom, hogy a polgármester-asszonyt elzavarnák a francba, a pereputtyával együtt: mi több, gyűlölködéssel beszélnek róla. Aki kételkedik, szólítsa meg az embereket, ők elmondják. Valószínű azért, mert abszolút hiteltelen, erőszakos, autokrata, és nem markáns személyiség. Magam kizártnak tartom, hogy egyáltalán induljon, mert ő is érzi, meg a felettesei is, kinullázódott, nincs tovább prófétálkoskodás…Ha meg indul, vereségre számíthat…/ Megjegyzés: elmaradtam a közéleti tájékozottságomban: van kommunikációs igazgató?/

 • Boldogh Katalin says:

  Tisztelt Serfóző Úr! Örülök, hogy ezt valaki le merte írni. Néha-néha belenézek az ilyenfajta adásokba és mindig is volt bizonyíték nélküli sanda gyanúm, hogy ez bizti, hogy így van, nincs ebben semmi ferdítés? Hiszen nem ülök ott az Ülésteremben, csak itthon szeretnék tájékozódni hírekről, aktualitásokról. A helyi újságban nincs más, csak fotóalbum, arra meg már rég nem vagyok kíváncsi, persze érdekelnek a jó dolgok is, de azokhoz vajmi kevés köze van annak, aki mégis pózol egyet az újságban egyenes derékkal és friss frizurával. De akkor már ebben sem lehet hinni, persze van már egy kommunikációs igazgatónk is, aki gondolom ez ügyben is ellátja tanáccsal városunk első asszonyát. Remélem ennek is vége szakad egyszer ennek az” aranykornak.” Tudom itt a lehetőség a kezünkbe 2014.04.06. Ez ügyben csak annyit tudok tenni, hogy a környezetemben lévőeket biztatom a szavazásra, hiszen gyerekeink jövője a tét. Nem kicsi. Tisztelettel Katalin.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés