LMP: A kormány hallgasson Müller Cecíliára, és áfacsökkentéssel

Közzétéve ekkor: 2020 november 21. 18:45

tegye elérhetővé a gyümölcsfogyasztást!

Az élelmiszerárak a koronaví-rus, az időjárás és a nemzetközi piacokat sújtó folyamatok miatt hónapok óta emelkednek, különösen igaz ez a gyümölcsök és az alapvető élelmiszerek áraira. A szakem- berek szerint ez a trend előreláthatólag a jövő év közepéig folytatódni is fog, így a tisztifőorvos által is javasolt napi gyümölcsfogyasztás mindenki számára elérhetővé tételében a kormánynak is cselekednie kell.

Csárdi Antal az  ugytudjuk.hu-hoz eljutatott friss közleményében úgy fogalmaz:

Kósa Lajos, a Fidesz képviselője az Országgyűlés pénteki plenáris ülésén kijelentette, hogy megítélése szerint a szódavíz alapvető élelmiszernek számít. Az LMP szívesen belevenné a szikvizet az alapvető élelmiszerek sorába, ha a Fidesz ugyanezt megtenné a magyar zöldségek és gyümölcsök esetében.

Az országgyűlési képviselő megjegyzi, készek együttműködni a kormánnyal az alapvető élelmiszerek áfa csökkentésében, azért, hogy minden magyar család elérhető áron jusson hozzá az egészséges almához, krumplihoz, hagymához, és egyéb terményekhez, hogy ezek fogyasztásával is erősítse immunrendszerét, ami járványhelyzetben különösen fontos.

„A kormány hallgasson Müller Cecília tisztifőorvos szavaira is, aki napi három almát tanácsol fejenként járványhelyzetben elfogyasztani. A kormányon a sor, hogy ezt az áfacsökkentéssel elérhetővé tegye a magyar emberek számára.”

Az LMP még augusztusban kezdeményezte, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját a jelenlegi 27 százalékról.

A globális élelmiszerárak az ötödik egymást követő hónapja drágulnak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint – élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal.  Az InfoRádiónak nyilatkozó Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője szerint a jövő év közepéig még itthon is biztosan növekedni fognak. (Ezzel egyébként összhangban áll a Magyar Nemzeti Bank júniusi tanulmánya is.)

A Központi Statisztikai Hivatal júliusban közzétett adatai szerint a tavalyhoz képest átlagosan 7,8 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, de egyes termékek esetében a 10-20 százalékos drágulás sem volt ritka.

Mérce


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés