Lemondásos költségvetés

Közzétéve ekkor: 2019 február 28. 14:05

Pásztor Gábor

A város éves költségvetésének elkészítése sosem volt egyszerű feladat. Az idei év ebből a szempontból kifejezetten nehéznek bizonyult, mert évről évre szűkül az önkormányzat mozgástere, s most jutott el oda, hogy nincs tovább hová lépnie. Ennek alapvetően két oka van. Az egyik az építőipari árrobbanás, amely következtében a már elnyert, akkor még 100 %-os támogatottságú uniós fejlesztési források a kivitelezés idejére messze nem fedezik a megvalósítást, s a hiányzó részt az önkormányzatnak saját erőből kell pótolnia.

A másik –fontosabb – ok a kormány által kötelezővé tett béremelések, amelyeket az állami normatíva nem követ, a hiányt ez esetben is az önkormányzatnak kell fedeznie. Azt a pénzt, amit az állami költségvetésnek kellene adnia, ugyancsak az önkormányzatnak  kell máshonnan elvonnia.

Mindezek miatt sok lemondás és többszöri tárgyalás után jutottak el a tervezet elkészítői és a képviselő-testület a költségvetési egyensúly, a bevételi és kiadási oldal egyenlegének megteremtéséig. Mivel a képviselők a helyi adókat nem akarták növelni, sem újakat bevezetni, ez csak egy módon volt lehetséges; az eredeti beruházási és felújítási elképzelések jó részéről le kellett mondani.

Most még sikerült elérni, hogy mindezek ellenére a város fejlődjön és szépüljön, csak nem olyan mértékben, mint ahogy azt a döntéshozók szerették,  a lakosok pedig feltételezhetően elvárták volna. Hogy a jövő mit hoz – említettük, hogy nincs már hova lépni, a város a megfelelő központi források híján felélte tartalékait -, a tendenciákat látva talán jobb bele sem gondolni.

A tények kedvéért leírjuk, hogy a 2019. évi költségvetési bevétel 5.554.788.807 Ft, mely 11,57%-kal alacsonyabb az előző évi eredeti előirányzattól, de a mostani tudósításunk eltér a hagyományostól. Kiemeltük a legfontosabb, illetve a lakosságot közvetlenül érintő megoldásra váró feladatokat,  szerettük volna láttatni, melyek voltak az elképzelések, s ezekből fedezet híján mi valósulhat meg.

Bára a közhatalmi bevételek, a város saját bevételei kis mértékben évről évre folyamatosan növekednek, ami az iparűzési adónak, a jelen lévő nagy cégeknek köszönhető, ez a növekedés a központi források okozta hiányok pótlására koránt sem elegendő.  A helyi adók mértéke öt év alatt eggyel – a bevétel szempontjából jelentéktelen -, az idegenforgalmi adóval nőtt, az adók mértéke azonban nem változott. A kommunális adó  mértéke adótárgyanként  évi 9.800 forint, az építményadó 1.500 m2-t meghaladó alapterület esetén 600 Ft/ m2/év, 500 m2-t meghaladó alapterület esetén, 400 Ft/ m2/év, 500 m2 meg nem haladó alapterület esetén: 220 Ft/ m2/év ma is. Az iparűzési adó és az időközben bevezetett idegenforgalmi adó mértéke sem változott.

A bevételekből a táblázatban szereplő felújításokra futotta, de jutott még saját erőből beruházásokra, a pályázatokhoz szükséges önerő biztosítására is.

Sor kerül a közvilágítás korszerűsítése LED-es technológiával, 30 db. közterületi hulladékgyűjtő beszerzésére és kihelyezésére, az önkormányzati utak kátyúzási munkáihoz új kátyúzó berendezés beszerzésére.

Beszerez az önkormányzat egy sószóró felépítményt, befejeződnek a  Pusztaszúri erdőtelepítés munkálatai és a  Szőlőhátulja dűlőn, valamint az Alatkai dűlőn a hiányzó szakaszok útalapjának kiépítése is. Kerítés épül a piacnál, a trafóház átépítése miatt a Vegyteknél, befejeződnek  a rekortán pálya kiegészítő munkálatai (kerítés, bejáró, áramlekötés), megtörténnek a szakállasi, útszabályozással kapcsolatos kisajátítások, lezárul az ottani ivóvízhálózat kiépítésére.

Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztések

2017 novemberében megkezdődött a város keleti részén, majd Óballán, Surjányban és Szakállason is elkezdődött a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése. A kivitelezés munkák a terveknek megfelelően folytatódnak 2019 tavaszán, felújításra kerül több városi csatornaszakasz, befejeződhetnek a kistelepülési gerincépítések, és a kistelepüléseket a szennyvízteleppel összekötő távvezeték építés is. Még ebben az évben elindulhat az új bővített rendszer féléves próbaüzeme.

A pályázat keretében a Vásárhelyi Pál utcai burkolt csatorna épül át zárt csatornává, illetve egy tehermentesítő ág épült ki a Templom utcában a Bicskás-tóig. Várhatóan a nyár közepére megvalósulhat a tervezett fejlesztés.

Projekt keretében a volt VEGYTEK telephelyen egy új csarnok építésére kerül sor. Megújul a belső csapadék vízelvezetés rendszere, a térvilágítás, a szükséges mértékben bővítené az önkormányzat a parkolóhelyek számát. Tervben szerepel az irodaépület, a porta,illetve a volt laborépület energetikai felújítása, átalakul a régi laborépület, amelyben öltözők, szociális helyiségek kerülnek kialakításra, így a telephely biztosítana kulturált tisztálkodási, és öltözési lehetőséget az ott dolgozóknak. A tervezett fejlesztés megvalósítására 2020 májusáig kerül sor.

Pályázat segítségével megújul a piac, s a Vásárhelyi Pál utcai zöldfelület is felújításra kerülne. A  tervezett fejlesztést a lehető legrövidebb idő alatt, a piac üzemét lehető legkevésbé zavarva tervezi megvalósítani az önkormányzat még ebben az  évben.

Az elmúlt évben a volt PIRAMIS központ területének rehabilitációjára támogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzat. Ennek keretében megújult volna a pinceszint, illetve szerkezetkész állapotú, tovább fejlesztésre alkalmas lehetne az ingatlan. A fejlesztés eredményeként a garázsszinten kialakulna egy parkoló, s az óvoda központ itt kaphatna elhelyezést. A támogatási kérelem elbírálásáról még nem érkezett értesítés.

Kiemelt tervezési feladatok

A város az újratelepítésének 300. évfordulójára készül. Ehhez kapcsolódóan több kiemelt terület fejlesztésére szeretne az önkormányzat sort keríteni. Ezen tervezési feladatok legfontosabbjai a következők lennének:

1.Az Alatkai úti közterület rendezés tervezése (a volt Galambos tó terület rendezésével)

A Galambos-park területén létesítendő közösségi tűzhely és kemence, valamint az építmény környezetében pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas terület tervezése. Beépítési javaslat készítése az Alatkai út Kossuth Lajos utca és Vásárhelyi Pál utca közötti – teljes területét magában foglaló – szakaszára.

2.A városközpont rendezés tervei (Városház udvar, Kollégium udvar, Kossuth utca rendezés terve)

A megújult Városháza udvarának rendezése, a több funkciót magába foglaló rendeltetésének kialakításának tervezése. Az udvar rendezvényteret, parkoló felületet, zöldterületet valamint közlekedési – gépjármű, gyalogos – útvonalhálózatot integráló terület lenne. Az egykori Királyi Járásbíróság – jelenleg kollégiumként üzemelő – épületének és környezetének felújítási, átalakítási terveinek elkészítése. Az épület homlokzatainak felújítása, falszigetelésének korszerűsítése valamint az udvar rendezése is a tervdokumentáció része. Beépítési javaslat készítése a Kossuth Lajos utca Almásy út és a Mentőállomás közötti – páros oldalon található– szakaszára és a kapcsoló zöldfelületekre vonatkozóan.

3.Az Almásy út rendezésének koncepcionális terve

Javaslatok a településképhez való illeszkedés biztosítására, a településképi szempontból meghatározó utcakép megvalósítása, megőrzése érdekében. Az építmények anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására, a közlekedési, parkoló és zöldfelületek – általában a közterület – kialakításának módjára és a sajátos építményfajták – pl. buszvárók, köztérbútorok – elhelyezésének módjára vonatkozó elképzelések ismertetése.

4.A Hunyadi tér rendezésének koncepcionális terve

A kialakult építménycsoport környezetének átalakítása, közlekedési, parkolási, zöldterületi, közműhálózati és csapadékvíz-elvezető rendszert érintő dokumentáció elkészítése a köztéri alkotások – Mindszenty szobor és emlékhely, illetve Országzászló Emlékmű megóvásával és városképbe illesztésével.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés