Látszat költségvetés látszat eredményei

Közzétéve ekkor: 2012 március 11. 20:12

Kútba hányt pénzEgy csoda csak addig lehet csoda, amíg ki nem derül róla, hogy mégsem az.
Jodi Lynn Picoult       amerikai írónő

Aki elveszíti a kapcsolatát a valósággal, előbb-utóbb hibát hibára halmoz.
Ungváry Rudolf         magyar író és mérnök

A legfőbb veszély, ami politikusra leselkedik, az a valóságvesztés.
Tóta W. Árpád           magyar újságíró, publicista és kritikus

Okos emberek szép gondolataival kezdem írásomat, mert az utána következő mondanivaló már nem szép, sőt bátran kimondható, kifejezetten csúnya, gyomorforgató! 

Amikor a város költségvetésének írásban kiadott előterjesztését február elején a kezembe vettem és áttanulmányoztam, elgondolkodtam mitévő legyek. A tartalma okán választhattam két lehetőség közül: Az egyik, hogy időt energiát nem kímélve ízekre szedem ezt a lélektelen szakmaiatlan szemétcsomót, a másik, hogy hagyom a fenébe, hiszen bármit mondok is javító szándékkal az önkormányzati ülésen, vagy az azt megelőző Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsági ülésen, az úgyis süket fülekre talál és figyelembe sem veszik az elmondottakat. Ez utóbbi mellett döntöttem, hiszen az első alternatívával próbálkozva az előző években mindig masszív elutasításra találtak a Fideszes többség részéről az aktuális költségvetéssel foglalkozó elemzéseim. Elhatározásomnak megfelelően – a testületi ülésen és azt követően nagy nyilvánosság előtt –  nem is foglalkoztam a tervezettel, egyszerűen nemmel szavaztam annak rendeletté válásakor. Kérdezhetik tőlem, ha már egyszer így döntöttem, akkor most miért is koptatom a számítógépem billentyűit e témakörben. A kérdés jogos!
Szombaton – mint gondolom Önök is – a postaládámba dobva megleltem a Törökszentmiklósi Királyi Semmitmondó márciusi/1. számát. Ennek címlapján, lehet mondani már hagyományosan ott mosolygott a polgármester asszony, éppen emiatt ezen már nem is lepődtem meg, de mivel mondhatni képviselőként kötelességem elolvasni az önkormányzat (?????) lapját, hát mit mondjak, megtelt a hócipőm a költségvetést sokadszorra alaptalanul dicsérő szólamoktól.

Úgy döntöttem megmutatom mi van a szőnyeg alatt, a függöny mögött!

Mondatonként lehetne a közzétett írást kontrázni még sem ezt teszem, hiszen felesleges ezzel Önöket és magamat is fárasztani, inkább a veretesnek beállított kulcsszavakat és elveket venném nagyító alá.
„A tervezet megalkotásánál arra törekedtünk, hogy Törökszentmiklós város működése biztonságos legyen. Értem ezalatt az intézmények, az óvodák, iskolák, a szociális ellátó rendszer működtetését, és a működés színvonalának megőrzését. Emellett szeretnénk befejezni az elkezdett beruházásokat, és további fejlesztéseket tervezünk. Tehát biztonság és fejlődés. Ez a két kulcsszava a költségvetésünknek”
„A költségvetés ésszerű tervezését az fejezi ki leginkább, hogy az önkormányzat a korábbi éveknél jelentősebb tartalékot épített a költségvetésbe, korábban soha ennyit egyetlen költségvetési rendeletébe sem tervezett.” (Dr. Juhász Enikő)

Ez nagyon szép, de nézzünk most már a dolgok mögé, szembesüljünk a valósággal!

Az, hogy lényegében nem kapunk több pénzt az állami költségvetésből mint 2010-ben, már nem is teszem szóvá, hiszen biztosan az „emútnyócév”, a „csontvázak és szekrények” volna csak a válasz. (A választáskor ígért Fideszes gazdasági csodáról mélyen hallgatnak!)

– Soha egyetlen egy költségvetési rendelet nem vett még el ennyi pénzt a város lakóitól, vállalkozóitól, mint ez a mostani. Vagyis a város vállalkozói, alkalmazottai és lakossága izzadja ki magából a fentebb dicsért jelentős tartalékot.

– Ebben az évben új adót vezettek be , az építmény adót, ez a vállalkozóknak 32 millió Ft-ra „fáj” átutaláskor.

– Szinten tartották a tavaly 2 %-ra emelt iparűzési adót, amely 455 millió Ft-tal terheli a vállalkozók pénztárcáját.

– Szintén „eredmény”, hogy az elmúlt évben a szemétdíjból kiemelt – egyértelműen többletteherként megjelenő – kommunális adót nem megemelten fizetheti a lakosság, 85 millió Ft-ot adva ezzel is a „közösbe”.

– A 460 főnyi városi közalkalmazott cafetériáját teljes egészében elvették és ezzel az intézkedéssel „megtakarítottak” 40 millió Ft-ot. Furcsa világ az, ahol több pénzzel támogatják a szórakozást mint a munkát.

– A Víz és Csatornamű kft.-nek, a korábbi években elkészült szennyvízcsatorna hálózat használatáért 124 millió Ft bérleti díjat kell fizetnie az önkormányzatnak, a szolgáltató ezt a kiadást beépítette a díjaiba, amit Önök fizetnek ki hónapról-hónapra.

– Az intézmények dologi kiadásait (bér és járulékai, fűtés, víz és csatornadíj, elektromos energia stb.) egyik helyen a 2009-es, a másik helyen a 2010-es összegben tervezték meg.

– Az intézményi saját bevételek részben túltervezték, illetve annak költségvonzatát nem vették figyelembe. Még olyan intézménynek is jelentős többlet bevételt kellene produkálni, amelyiknek ehhez gyakorlatilag nincs is semmilyen mozgástere, lehetősége pl. Iskola Konyha.

– Teljes súlyukkal beléptek a rendszerbe az elmúlt évek fejlesztéseiként megjelenő pénzdarálók, az új Művelődési Ház és a Strand. (Jövőre lesz még több is.)
A Strand esetében a jegybevételt az önkormányzatnak 61 millió Ft-tal kell pótolnia, hogy nullszaldós legyen. Feltételezve, hogy idén is legalább annyian mennek ki a Strandra mint tavaly, minden egyes belépő 1750 Ft önkormányzati támogatásban részesül.
Az új Művelődési Ház 88 millió Ft-ot kap saját bevételei mellé, mert így „lesz” egyensúlyban a költségvetése. Minden egy forint bevétele mellé, pluszban még négy forint önkormányzati pénz kell a működéshez.

– A tavalyról maradt fizetési kötelezettségünknek (munkabérhitel és folyószámlahitel kb. 190 millió Ft), még ebben a hónapban eleget kell tenni. Vagyis a tavalyi teher átütemeződött erre az évre.

– A kötvény kibocsájtás adósságszolgálata ebben az évben jelentkezik teljes összegben (tőke+kamatok), melynek összege 206 millió Ft. A kötvényforrások ebben az évben elfogynak, így jövőre már csak a törlesztésre és a meglévő önkormányzati vagyon felújítására marad pénz, vagyis fejlesztési helyben járás következik két évtizedig. Ha a kamat, vagy az árfolyam kondíciók romlanak, lehet hogy elég sem lesz!

– Fejlesztések sok kis apró tételből állnak, a nagyok pedig régóta cipelt projektek, melyek pénzügyileg még napjainkig sem zárultak le. Az újak: a kerékpárút építése, a külterületi utak egy részének rekonstrukciója, több belterületi út leburkolása, kármentesítés a VEGYTEK-ben. A régiek: a pénzügyileg lezáratlan Kölcsey és Székács rekonstrukció, a Kossuth tér, a régi és az új Művelődési Ház, az Ipari Park fejlesztése és a Termálvizes projekt. Az újakat az utolsó fejlesztési pénzmorzsák finanszírozzák, a régiek pedig botrányos körülmények között minden létező átadási határidőt lekésnek. Itt van a VEGYTEK értékesítése, az ebből befolyó pénz nélkül, a Termál vizes projekt be sem fejezhető, a hálózat kiépítésére és az érintett intézmények fűtésrendszerének rekonstrukciójára még a pályázatot sem tudják kiírni a hiányzó forrás miatt.

– Az egy külön probléma, hogy mire a közoktatási intézményeket bekapcsolják a hálózatba, azok állami fenntartásba kerülnek (H.i.: 2013. január 01.). Vagyis nem tudni magára vagy az államra költi a város a saját pénzét, úgy negyed milliárd forint értékben.

– Az államháztartási törvény a gördülő tervezés kötelezettségét is előírja, hogy ne csak egy évben gondolkodva döntsenek a jövőt is érintő költségvetési tételekről az önkormányzatok. Városunk önkormányzata, a Fideszben szokásos Ctrl+C és Ctrl+V megoldással küzdötte le a problémát, ezzel több év gondját is elvetve pillanatok alatt.

Sorolhatnék még több tételt, de már unalmas lenne. Aki a fentiekből nem látja, hogy szemfényvesztésnek vagyunk tanúi, annak hiába hoznék még fel húsz másik dolgot a költségvetésből, akkor sem látná, vagy nem akarná látni a nyilvánvalót.

Hol itt a biztonságos intézményi működés, amire hivatkozott városunk első embere? Meglátásom szerint sehol, a papír mindent elbírt, nem visított fel egyszer sem, amikor egy megalapozatlan hülye számokat írtak rá. A valóság azért más szokott lenni, mert az árak nőnek, a gáz-, a víz-, és a villanyórák nem szoktak lassabban forogni, csak azért mert valaki úgy szeretné, a bevételek nem keletkeznek a semmiből, a hülyeségből pedig nem lesz okosság akár hányszor is ismételik azt meg. Hol itt a töretlen fejlődés, a fejlesztések átgondolt víziót megtestesítő láncolata?
Meglátásom szerint sehol, a papír mindent elbírt, nem visított fel egyszer sem, amikor egy megalapozatlan hülye számokat írtak rá.  Csettintésre csak a mesében változik négylovas hintóvá a tök, a gazdaságban csodák már pedig nincsenek! Itt csak az őszinteségre, az összefogásra és a kifogástalan szakmaiságra alapozott körültekintő döntések vezetnek eredményre, azok is csak hosszas kitartó munkával.
Eladósodtunk húsz évre, adósságot hagyunk utódainkra és mit nyertünk általa. A fejlesztések egy részét egyházaknak ajándékoztuk, a másik részét államosítja a kormány, lehet hogy nekünk csak a törlesztő részletek sárga csekkjei maradnak? Mi mindenre került elköltésre az a sok-sok milliárd forint, aminek a törökszentmiklósiak életminőségét kellett volna javítani?

 

„Csak egy megbocsáthatatlan bűnt ismerek: ha rosszak vagyunk azokhoz, akiket ránk bíztak.”

Martin Andersen Nexö          dán író

 

Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés