Küzdelem az illegális szemétlerakás ellen

Közzétéve ekkor: 2019 április 18. 9:58

Pásztor

Ez év január végén az illegális hulladékképződés visszaszorítására hulladékgazdálkodási tervet fogadott el a képviselő-testület. Mivel nem valószínű, hogy sokan böngészgetnék az üléseken megszületett határozatokat, a minap a T1TV riportot sugárzott Barna Tündével, a polgármesteri hivatal környezetgazdálkodási referensével és Libor Imre jegyzővel. Ennek során közösen ismertették a nézőkkel magát a tervet, s beszámoltak a város képét rontó, lakosságot irritáló és nem utolsó sorban a városnak sokba kerülő illegális szemétlerakás elleni küzdelemről.

Rögtön az interjú elején megdöbbentő számmal szembesülhettünk: éves szinten mintegy 380 tonna hulladékot raknak le ismeretlenek, első sorban a város külső részein, aminek eltakarítása több mint tízmillió forintba kerül, s ezek nagyságrendje folyamatosan nő. Ezt az összeget hasznosabb célokra, pl. útjavításra is fel lehetne használni, ráadásul az időben fel nem fedezett és el nem szállított szemét egészségügyi problémákat, betegségek elterjedését, patkányok elszaporodását okozhatja.

Az kiderült, hogy az önkormányzatnak nem a büntetés a célja, sőt, ha szükséges, anyagilag segítséget is nyújt, de ha muszáj, keményebb, akár húsbavágó eszközökhöz is nyúl. A szemét elleni harc első és leghatékonyabb eszközeként megalakult az úgynevezett”hulladékkommandó”, amelynek fő feladata az elkövetők felderítése, a tettenérés, annak reményében, hogy a bekövetkező retorziók (pénzbüntetések, stb.) visszatartsák a szemetüktől való megszabadulás számukra legkényelmesebb és legkönnyebb útját választókat.

Az egyeztetés már megvolt azokkal a személyekkel és szervezetekkel, amelyekkel az önkormányzat elsősorban együtt kíván működni, a rendőrséget, polgárőrséget sikerült bevonni a munkába, amelyben a polgármesteri hivatal illetékes szervezetei – közterület felügyelőség, mezőőri szolgálat- természetszerűleg részt vesznek. A későbbiekben remélhetőleg a segíteni tudó és akaró civil szervezetek is bekapcsolódnak a kommandó tevékenységébe, ami várhatóan májusban már be is indul.

Utcáról utcára haladva már folyik azon háztatások feltérképezése, amelyek nem rendelkeznek hulladékszállítási szerződéssel, s kötelezni fogják őket ennek megkötésére a kommunális szolgáltatóval. Az előzetes becslések szerint közel 1000 háztartásról van szó- óriási szám – , de Libor Imre reményei szerint a feladatot hamarosan sikerül befejezni. Felmerül a költői kérdés, vajon ez az ezer háztartás hová teszi keletkezett hulladékát. A válaszon nem sokáig kell töprengni.

A szerződéssel nem rendelkezők először felszólítást kapnak a polgármesteri hivataltól, hogy kössék meg azt, s akik a felszólításnak eleget tesznek, jogkövetkezmények nélkül megtehetik ezt. Akik a felhívást eleresztik a fülük mellett, pénzbírságot kapnak. Ez magánszemélynél 300.000, jogi személy esetén 2.000.000 forintig terjedhet. A bírság többször is kiszabható, gyakorlatilag mindaddig, amíg az érintett kötelezettségének eleget nem tesz.

A felderítést az önkormányzat, mivel minden utca végén, minden fa mögött nem állhat ellenőr, a térfigyelő kamerarendszer bővítésével, éjjellátó, mozgásérzékelő kamerák beszerzésével is segíti. Segíti azzal is, hogy érdekeltségi jutalmat vagy ajándékot tűz ki azon bejelentők számára, akik bizonyítékkal, fényképpel, videofelvétellel, rendszámfelírással tudnak szolgálni a felderítést végző hatóságnak, rendőrségnek vagy polgármesteri hivatalnak. A jutalom a bejelentés nagyságrendjétől függően akár a 30.000 Ft-ot is elérheti.

Mint volt róla szó, nem a büntetés a legfőbb cél. Bár korábban felmerült, hogy ez igazságtalan lenne az erre a célra saját erejükből anyagiakat áldozókkal szemben, mivel az illegális szemétlerakás megszűntetése közös érdek, az arra szociálisan rászorulók számára az önkormányzat a hulladékgyűjtő edényeket térítésmentesen biztosítja.  Mivel a tapasztalatok szerint az építési törmeléket is több helyen lerakják illegálisan, ennek elkerülése érdekében tervben van egy olyan helyi átvevőhely létesítése, ahol az ilyen jellegű hulladékot le lehet adni, s így még a kétpói lerakóig sem kell elmenni.

A terv kidolgozói a lakosság fokozatos szemléletváltozását remélik a média bevonásától, amelyen keresztül rendszeresen tájékoztatják a lakosságot a felmerülő problémáktól, a jogokról és kötelességekről. Népszerűsíteni fogják a hulladékudvart, informálni fogják a város polgárait az ott folyó tevékenységről, pl. arról, miután erre már van lehetőség, le lehet ott adni a veszélyes hulladékot is.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés