Kormányhivatali dolgozók és idősotthonok vezetői fosztottak ki gondozottakat

Közzétéve ekkor: 2020 május 20. 19:46

Eddig 11 ember hallgattak ki gyanúsítottként, hat személyt letartóztattak.

Időskorú gondozottak ingó- és ingatlanvagyonának áron aluli megszerzése érdekében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket, ezt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Keresztes Imre azt írta, hogy az időskorú gondozottak hatósági ügyeinek intézése során – kormányzati szolgálati jogviszonyban álló – gyámügyi szakügyintézők a hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, valamint más magánszemélyekkel együttműködve korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak vagyonának áron aluli megszerzése érdekében.

“A hivatásos gondnokok több esetben az idősek rájuk bízott vagyonának egy részét saját céljaikra fordították, amit a kormányhivatali alkalmazottak határozatban jóváhagytak.

Egyes idős embereket pedig azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő – esetenként irreálisan magas összegből – az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza az eljáró gondnok és a kormányhivatalnokok.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség március elején és e hét keddjén több helyszínen házkutatást hajtott végre. Házkutatás volt egyebek mellett a hivatalos személyek szolgálati helyén, valamint a terheltek lakó- és tartózkodási helyén.

“A bűncselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, lopott ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos más bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. A főügyész közlése szerint a nyomozó ügyészség eddig 11 embert hallgatott ki gyanúsítottként, hatan letartóztatásban vannak, ketten bűnügyi felügyelet alatt állnak közülük.

hvg


Megosztás

3 hozzászólás

 • Sari says:

  Ez mar reg igy van .vègre hogy valaki csinàl valamit! Begyogyszerezik őket hogy halgasanak .Igy a hivatalbòl kirendelt gyàmok közűl egy sem tud elszamolni a gondozottak pènzèvel!

 • Névtelen says:

  Aljas gazemberek, legutolsó amit idősekel tettek

  • Pety says:

   minden poszton “van az a pénz”
   A pénz nem boldogít (ha ninvd) felül írja a morált, az erkölcsöt, a becsületet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés