Kétszáz órát dolgoztak, mégis alig több mint 100 ezer forint az ápolók fizetése

Közzétéve ekkor: 2020 május 22. 7:50

a János kórház Covid-osztályán

Kővé dermedt, amikor meglátta az áprilisi fizetéséről kapott SMS-t az a 24.hu-nak nyilatkozó ápoló, aki a Szent János Kórház Covid-osztályán dolgozik. Az intézmény százezer forintot alig meghaladó összeget utalt át munkájáért, miközben több mint kétszáz órát dolgozott a koronavírussal fertőzött betegek között, talpig védőfelszerelésben.

Az ápolót azért is döbbentette meg az összeg, mert kollégáihoz hasonlóan számított az ígért 180 százalékos bérre, amit egyelőre nem kaptak meg. Úgy tudjuk, az áprilisi munkáért járó fizetések az osztályon nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

A legrosszabbul azok jártak, akiknek márciusban két hetet karanténban kellett tölteniük. A lapunknak nyilatkozó ápolót március 13-án küldték karanténba, miután az osztályra egy fertőzött beteg került. Azt az ígéretet kapta, hogy 100 százalékos táppénz jár az önhibáján kívül kialakult helyzetért, és a májusi utaláskor derült ki, hogy nem 100, csak 60 százalék jár nekik, megdöbbentően alacsony összeg érkezett a számlájukra.

Az ápoló arról számolt be, hogy a hasonlóan alacsony fizetést kapó kollégái között nagy a felháborodás. Remélték, hogy  elutalják majd nekik a pótlékokat, de ez nem történt meg, így sokan nehéz helyzetbe kerültek a hó vége felé.

“Pedig már csak azért is megérdemelnénk a nagyobb fizetést, mert egész nap a védőfelszerelésben dolgozunk, ami nem egyszerű

– fakadt ki az ápoló, aki elmondta, a maszkon kívül védőszemüveget, az egész arcot védő pajzsot, két kesztyűt és overallt viselnek az osztályon, ahol a dolgozók nemcsak a jövő havi, reményeik szerint a pótlékokkal és a 180 százalékos bérrel megnövelt fizetést várják, hanem a korábban beígért bruttó 500 ezer forintos juttatást is. 

Tovább a 24.hu-ra


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés