Képviselő-testületi ülés 2014. november 26.

Közzétéve ekkor: 2014 november 27. 14:14

testület——bizottságok külsősökkel való kiegészítése – iparűzési adó, építményadó módosítása – utcanévcsere – pénzbeli helyett tűzifa támogatás———-

Az önkormányzat az ülés elejére Közmeghallgatást hirdetett meg, amelyen mindössze négyen kértek szót. Javaslat hangzott el egy parkoló kialakítására a Rákóczi úti nyugdíjas otthon elé, egy, a Lidl és Spar áruházak közötti gyalogos átjáró kiépítésére, az utcasarkokon hiányzó utcanév táblák pótlására, és megfogalmazódott egy kérés a lakosság élethelyzetére való odafigyelésre vonatkozóan is.

A képviselő-testület október 27-én és november 7-ei ülésén megválasztotta a három szakbizottság elnökeit és tagjait, a mostani ülésen pedig a nem testületi tagokkal egészítették ki azokat.
A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságba:
Kozák Mihály államháztartási szakon regisztrált mérlegképes könyvelőt, Tekse András építészt
Az Oktatási és Kulturális Bizottságba:
Kálmán Andrea szaktanárt, felnőttképzési koordinátort, Kecskés Ferencné pedagógust, néptánc pedagógust, Kovács Györgyné pedagógust
A Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottságba:
Dr. Bartáné Molnár Edit szociális igazgatás-szervezőt, Kiss Orsolya fejlesztő-terápiás munkatársat
szavazták meg a képviselők.
Az előterjesztésben eredetileg szerepelt Szőke András okleveles építőmérnök is a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság listáján, de az ő delegálását a napirend tárgyalásakor összeférhetetlenség címén Markót Imre polgármester már nem javasolta. Indoklás, képviselői kérdés erre vonatkozóan nem hangzott el, így az összeférhetetlenség mibenlétére nem derült fény.

Mivel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2014. június 5-ei hatállyal a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-t jelölte ki 6 hónapos időtartamra a teljes városi közműrendszer üzemeltetőjének, szükségessé vált a 2014. január 1. – június 4. közötti időszakra járó üzemeltetési díj mértékének felülvizsgálata. Az önkormányzat a Törökszentmiklós Térségi Víz- Csatornamű Kft által fizetendő bérleti díj mértékét az idei, törtévi időszakra összesen nettó 25.000.000,- Ft-ban állapította meg, azzal, hogy a fizetési kötelezettség teljesítésére 6 havi egyenlő részletekben legyen lehetőség. A javaslat Szabó Péter tartózkodása mellett tíz igen szavazattal elfogadásra került.

Módosult az iparűzési adóra vonatkozó rendelet. A módosítás célja, hogy a helyi adókról szóló törvény biztosította lehetőségeken belül támogassa a városunkban adót fizető kisvállalkozókat, vállalkozásokat. A kedvezmény, amely 2015.január 1-jétől lesz érvényesíthető, mintegy 650 adóalanyt érint. Ettől az időponttól azok a Törökszentmiklós város illetékességi területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozók/vállalkozások, akiknek/amelyeknek a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot, a 2 %-os iparűzési adó összegéből 30 %-os adókedvezményre lesznek jogosultak. Serfőző István kifejtette , hogy a 30%-os kedvezmény – lévén évi maximum 15 000 FT-ról szó – inkább gesztus, semmint érdemleges értékű, és javasolta a 100%-os
kedvezmény megadását, de indítványát egy igen (Serfőző István), három tartózkodás (Fejes Ferenc, Kovács László, Szabó Péter) és hét nem mellett leszavazta a testület.

Mivel a támogatás jellegű bevételek folyamatosan csökkennek, egyre nagyobb hangsúly helyeződik az önkormányzat saját bevételeire, ezen belül a helyi adóbevételre. Hogy az önkormányzat által ellátott feladatok, biztosított közszolgáltatások és a lakosság, a gazdasági szervezetek számára is fontos városműködtetési feladatok forrását biztosítani lehessen, szükségessé vált az építményadóra vonatkozó rendelet módosítása, annak új elemmel való kiegészítése. A rendeletmódosítás úgy kíván az önkormányzatnak többletbevételt biztosítani, hogy a vállalkozási célt szolgáló építmények magánszemély tulajdonosait, illetve kis-közép vállalkozásokat ne terhelje az adó mértékének növelése.
A termelő tevékenységet szolgáló építmények ( raktár, üvegház, műhely, szerviz, üzem, üzemcsarnok, pince, hűtőház, gyár)esetén a korábbi adótételek nem változtak:
a) amennyiben a hasznos alapterület 20.000 m2 feletti, az adó évi mértéke 400,-Ft/m2
b) 10.000-20.000 m2 között hasznos alapterület esetén 300,-Ft/m2
c) 10.000 m2 alatti hasznos alapterület esetén 220,-Ft/m2
A kereskedelmi tevékenység céljára szolgáló építmények (üzlet, bolt, ABC, üzletház, borozó, söröző, büfé, cukrászda, kávézó, étterem, vendéglő, presszó, szálloda, hotel, panzió, vendégház, vadászház, rendelő, kórház, gyógyszertár) esetében az adólépcső a jövő évtől egy új, 1500m2-es kategóriával bővül.
a) 1.500m2-t meghaladó alapterület esetén: 600,-Ft/m2
b) 500m2-t meghaladó alapterület esetén: 400,-Ft/m2
c) 500 m2 meg nem haladó alapterület esetén 220,-Ft/m2

Határozat született egy utcanév-módosításra is. Az önkormányzati törvény 2013. január 1-én életbelépő módosítása kötelezővé tette azon közterületek nevének megváltoztatását, melyek a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekkel kapcsolatos elnevezéseket viselik. A törvényi előírásnak eleget téve a Fürst Sándor, Hámán Kató, Rózsa Ferenc, Úttörő, Zalka Máté utcák átnevezése már tavaly megtörtént. A Fürst Sándor utca Bartai út, a Hámán Kató utca Herman Ottó utca, a Rózsa Ferenc utca Tóth Sándor utca, az Úttörő utca Kertész utca, a Zalka Máté utca Vadai Ferenc utca elnevezésekre változott.
Miután a Magyar Tudományos Akadémia illetékes bizottsága korrigálta Gorkijjal kapcsolatos álláspontját, és Gorkijt is a nem javasoltak közé sorolta, a képviselő-testület határozatot hozott a Gorkij utca átnevezéséről. A szakmai bizottság javaslata alapján az utca a jövőben Tisza István nevét fogja viselni. Az utcanév táblák elkészíttetésének, kihelyezésének költségei az önkormányzatot terhelik, a közterület-név átnevezés miatt szükségessé váló hatósági igazolványok, pl. a személyi igazolvány, vállalkozói igazolvány és forgalmi engedélyek cseréjére vonatkozó hatósági eljárások illetékmentesek.
A szavazás előtt a névcseréről vita alakult ki. Tisza István vitatott személyisége miatt Serfőző István azt javasolta, legyen az új név simán Tisza (mint folyó), Szabó Péter és Kovács László pedig a kérdés elnapolását vetette fel, mondván, hallgattassék meg az utca lakossága is. ( az utcanévcseréről bővebben Megfontolt utcanévcsere? címmel a Szemtől Szembe újságban a hozzászólásokban található http://www.serfozoistvan.hu/szemtolszembe/megfontolt-utcanevcsere linkre klikkelve olvashat) A képviselők többsége a módosító javaslatokat elvetette, s végül tíz igen szavazattal Serfőző István tartózkodása mellett az eredeti előterjesztést fogadta el.

Módosult a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendelet is, amely a polgármesteri hatáskörbe tartozó rendkívüli élethelyzet fennállása esetén adható pénzbeli támogatás nyújtására adott lehetőséget. A változás értelmében a rászorult háztartások pénzbeli támogatását tűzifa támogatás váltja fel, legfeljebb 5 mázsa tűzifa/háztartás mértékben. Az a háztartás, amelynek lakásfenntartási támogatást állapítottak meg, nem részesülhet benne.
Szabó Péter az öt mázsa tűzifát jelentéktelen mértékűnek tartotta, s javasolta, hogy a polgármester továbbra is vállalja fel a pénzügyi támogatás megítélésének eldöntését, de a képviselők többsége elvetette a felvetést.

Pásztor


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés