Kell -e Magyarországnak akkumulátorgyártás mindenáron?

Közzétéve ekkor: 2023 augusztus 31. 10:50

A kisnyugdíjas utánanézett.

Mi is a gond az akkumulátorgyártással? Kezdjük talán az alapagyagokkal! A lítium alkálifém, az akkumulátorgyártás legfontosabb alapanyaga. Ez az alapanyag Európában kétféle módon fordul elő: bányászható kőzetekben és vesztünkre geotermikus lelőhelyeken / Németország és Magyarország/. A világon több helyen folyik lítium bányászat; Kínában, Chilében, Argentínában. Van, ahol kőzetekből, és van, ahol vízből nyerik párologtatással. A geotermikus kitermelés hátránya többek közt, hogy lítium-karbonátot eredményez, amit át kell még alakítani lítium-hidroxiddá, ami ugye plusz költség.

Nálunk termálvízből nyerik a lítiumot, ami több okból is tragikus. Még ha vissza is kerül majd a víz a földbe, akkor is hatalmas nagy a veszteség, és környezeti károkat fog okozni. A termálvízből hiányozni fog a lítium! A visszatáplálásnál nincs meg az infrastruktúra, hogy a termálvíz hőjét is felhasználják. Így számunkra ez egyrészt azért káros, mert így nem használjuk ki a hőt, másrészt az ilyen mértékű termálvíz kitermelés kiszárítja a talajt. A klímaváltozás, az aszály miatt a homokhátság már elsivatagosodott. Az Alföldet sújtó aszályok miatt a mezőgazdaság megy tönkre. Ez emeli az élelmiszer árakat és az inflációt is.

Legjobb termőföldjeinket veszítjük végleg el, tönkre tesszük az élővilágot és a vízkészletet. Mindezt annak a jegyében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsájtását a klímasemlegességet elérjük. Közben nem gondolunk arra, mivel nincs megoldva a méreganyagok feldolgozása, nagyobb kárt okozunk, mint ami jelenleg van. Teljesen a fosszilis energiát kicserélni nem lehet. Tessék elképzelni, hogy a teherautók, repülőgépek akkumulátorral mennek. Abszurd. Tehát maradni fog a gázolaj és a benzin is, ha tetszik, ha nem.

Magyarország nem víz nagyhatalom! A 19. századi vízszabályozás miatt jelenleg az országon átfolyik a víz 95 %-a. Nem fogjuk fel. Nincsenek víztárolóink, pedig nagyon nagy szükség lenne rájuk. De nemcsak víz kell, hanem energia és a gyártáshoz szükséges egyéb alapanyagok, amikkel mi szintén nem rendelkezünk.

Az akkumulátorgyártás nem egy kifizetődő iparág. A nagy világcégek, mint a Sony, Panasonic, Samsung is menekülnek, mert nem termelnek hasznot. a Sony például el is adta érdekeltségeit. Nekünk sem lesz hasznunk, hiszen az itt gyártott autókba beépítésre kerülő akkumulátorok a világcégek hasznát növelik. Ők adják el a kocsikat.

Mi pedig adjuk a megvásárolt drága energiát, a termőföldeket, a termálvizeinket, támogatjuk a beruházásokat pénzzel és még adókedvezményekkel is. Otthont adunk az idetelepülő külföldi vendégmunkásoknak. Magyar munkavállaló nemigen lesz. Rengeteg vízre van szükség a gyártáshoz, a vizet át kell alakítani ioncserélt vízre, a párologtatáshoz gőz kell, plusz hűteni kell a gépeket Mindez rendkívül vízigényes, és nagyon tiszta vízre van szükség! Az eljárás miatt nagyon kevés víz kerül vissza a természetbe, vagy megy a csatornákba.

Nálunk sajnos környezetvédelem csak papíron van. Példa erre a gödi gyár, ahonnan mintát venni nem lehetett 2016 óta. A mintavételre kialakított kutat be is temették.

Szóval nagyon nagy a baj.

A lakossággal nem egyeztetett a kormány, ráadásul 2020-tól az önkormányzatoktól is elvették az építési ügyekbe való döntés jogát! Így a települések vezetői tehetetlenek!

Hab a tortán, hogy Szijjártó tegnap is úgy nyilatkozott, hogy aki az akkumulátorgyárak ellen szót emel az nemzetellenes!

Kérem, döntse el mindenki maga, ki a nemzetellenes, a kormány és Szijjártó, vagy azok, akik elkeseredve nézik, hogyan teszik tönkre az országot, veszik el a földjeinket, mérgezik meg az itt élőket!

Források: Qubit, Portfolió, Napi. hu, Infóstart, Vllanyautósok, Wikipédia

 

Rosta Ágnes, a felháborodott kisnyugdíjas

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés