Kegyelembotrány: Mind több próbálkozást látni Varga Judit felelősségének

Közzétéve ekkor: 2024 február 10. 12:58

elkenésére

Névtelenséget kérő források magyarázzák Varga Judit bizonyítványát, hivatalosan azonban mindenféle tisztázástól elzárkóznak. Úgy tűnik, a Miniszterelnökségen is óvatosan lavíroznak, így náluk sem látszik, kit akarnak megvédeni, esetleg kit áldoznak be a kegyelembotrányban.

A hét közepén juttattak el először a hvg.hu-hoz olyan információkat igazságügyi források, amelyek szerint tavaly áprilisban Varga Judit tárcavezetőként nem javasolta a köztársasági elnöknek K. Endre kegyelmi kérvényének pozitív elbírálását.

Amióta ugyanis kiderült, hogy Novák Katalin államfő a pápalátogatás alkalmával gyakorlatilag tisztára mosta a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt igazgatóját fedező férfi múltját, többször is felvetődött Varga Judit felelőssége is az ügyben (miután ő ellenjegyezte az elnöki döntést).

Hiszen akkor ő volt az igazságügyi miniszter, a kegyelmi kérvények pedig először minden esetben a tárcánál landolnak. Itt a kegyelmi főosztály foglalja össze és terjeszti fel azokat a Sándor-palotába, vagy kegyelmi javaslattal, vagy anélkül.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott állítással – vagyis, hogy Varga nem támogatta a kegyelemet – nyomban szembesítettük a tárcát, kérdéseinkre azonban annak ellenére sem kaptunk választ, hogy először ígéretet kaptunk rá.

Kerestük magát Varga Juditot és a Sándor-palotát is, de ők sem reagáltak megkeresésünkre.

Ennek nyomán úgy döntöttünk, hogy nem közöljük az értesülést, amelynek hitelességét most sem tudjuk állítani. Még akkor sem, ha péntek délelőtt a Mi Hazánkhoz köthető Magyar Jelen beszámolt róla – „az ügyre rálátó szakértői információkra hivatkozva”.

Az viszont beszédes, hogy az említett cikk megjelenése után nem sokkal egy újabb, az igazságügyi minisztérium működésére közelről rálátó – és a hét közepén már hozzánk fordulótól független – forrás jelentkezett, aki ismét csak határozottan állította, hogy K. Endre kegyelmi kérvénye úgy jutott el a Sándor-palotába, hogy azt nem támogatta az IM.

„Meg tudom erősíteni, nem javasolták a kegyelmet” – jelentette ki, szigorúan ragaszkodva neve titokban tartásához.

Tegyük hozzá, hogy ha mindez valóban így is történt, ahogy már utaltunk rá, Varga Juditnak még lett volna még egy lehetősége, hogy megakadályozza az államfői döntést, ehhez annyit kellett volna tennie, hogy nem jegyzi azt ellen.

Hogy miért nem tett így, az máig nem világos (ezt is próbáltuk tőle megkérdezni), az általunk megkérdezett szakértők arra hivatkoztak, hogy ez rendkívül ritka – lényegében csak egyszer fordult elő, Dávid Ibolya esetében, aki Göncz Árpád egyik indítványát nem hagyta jóvá. Ehhez képest a szokásjog az, hogy a kormánynak „tiszteletben kell tartania a köztársasági elnök döntését”. Ugyanez az érv került elő egyébként Sopronbánfalván is, ahol Orbán Balázs nyilatkozott az ügyről.

Varga Judit szerepe azért is kiemelten fontos, mert eddig úgy lehetett tudni, hogy fontos szerepet szánnak neki: a Magyar Nemzet tavaly szellőztette meg, hogy ő lehet a Fidesz EP-listavezetője, amit Varga szereplései is alátámasztanak.

Ha megválasztják, nem egyszerű európai parlamenti képviselő lesz, hanem neki kell majd vezetnie a tárgyalásokat a Fidesz belépéséről valamelyik európai pártcsaládba, utolsó hírek szerint ez a konzervatív ECR lehet. Európai színtérre azonban csak botrányok nélkül lehet megérkezni.

A kialakult botrány valószínűleg erre is hatással volt. A Fidesz-elnökségnek ugyanis Gulyás Gergely ígérete szerint a héten kellett volna döntenie az EP-lista végleges jelöltjeiről, ez azonban a eddig nem történt meg – emlékeztetett a 444.hu.

Ugyancsak a 444.hu állította azt „a miniszterelnök közvetlen munkatársára” hivatkozva, hogy Orbán nem fogadta el Novák magyarázatát a döntéséről. Érdekesség, hogy a forrásuk kizárólag az államfő felelősségéről beszélt, Vargát meg sem említik. Azt, hogy tudatos Varga-mosdatás zajlik több fronton, vagy az IM-es források egy a miniszterelnökségtől független akciót indítottak volt főnökük tisztázására, egyelőre nem tudni.

De beszállt Varga volt férje, Magyar Péter jogász is, aki egy Facebook-kommentben azt írta, „a mostani eset végtelenül egyszerű, született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni.”

Mindenesetre a hvg.hu információi szerint a héten telefonos közvélemény-kutatással mérték azt is, hogy a pedofilügyben elítélt K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem mennyit rontott Novák mellett Varga megítélésén.

Olvasónkat a Call Expresstől hívták fel csütörtökön, és többek között azt kérdezték tőle:

  • Hallott-e arról, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie a kegyelmi döntést?

  • Ön szerint Varga Judit igazságügy miniszterként felelősnek tekinthető, vagy nem az ügyben?

Egyúttal azt is monitorozták, Nováknak le kell-e mondania. Nem sokkal a hívás után Orbán Viktor előállt az alkotmánymódosítással.

hvg.hu


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés