Kapják fel a vizet !

Közzétéve ekkor: 2011 december 18. 14:06

viz3/ Mottó: Van aminek az aktualitása sosem múlik el./

A hét közepén, nagy paksamétában megérkezett a jövő hét pénteki testületi ülés anyaga. Régi motorosként tudtam, hogy a közszolgáltatások ( víz, szemét, stb.) és a helyi adók változtatásának anyaga van benne többek között. Kilapozva és átolvasva, rácsodálkoztam a 2012. évi víz- és csatornadíj emelést tartalmazó előterjesztésre. Hiszen nem múlt el pár napja, amikor Bánhidy Péter  a Magyar Víziközmű Szövetség társelnöke adott tájékoztatást egy december 9.-én benyújtott  fideszes törvényjavaslatról – amelyet újsütetű szokásként azonnal tárgysorozatba vett a parlament – ami a víziközmű-szolgáltatás újraszabályozását kívánja fülkeforradalmian új alapokra helyezni.

E szerint 2014-től a víz- és a csatornadíjat az illetékes miniszter állapítja majd meg rendeletben. Addig pedig legfeljebb 2,56 százalékkal emelhetné meg a nettó díjat a vízközmű-szolgáltató. A 2,56 százalékos emelés, az áfahatással együtt 4,2 százalékos növekedést jelentene a fogyasztói árban, ami a költségvetési tervezetben szereplő inflációval egyezik meg.

Örültem az újsághírnek, mert mérsékelt terhet jelentett volna a lakosságnak egy ilyen mértékű emelés és 2014 még messze van.

A mi városvezetőink, vagy nem olvasták a fenti híreket, vagy nem tudtak valami okból azonosulni az abban foglaltakkal. Nem tudni tehát miért, de az előterjesztésben 13,7 %-os víz- és csatornadíj emelést javasolnak 2012-re a testületnek. Természetesen nem kell aggódnunk amiatt, hogy az emelés ismétlődően nagy mértéke meggátolja annak megszavazását a többség részéről.

Emiatt célszerű kinek-kinek számolgatni, mennyivel mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia, ha megérkezik a soros számla. A kényszerű matekolás alapadataként plusz 106 forint/m3 a figyelembe veendő szám. Ez egy havi tíz köbméter vizet felhasználó családnál, évi majd nem tizenháromezer forintos többlet kiadást jelent csak ebben a rovatban. Tavaly, ez az akkori 28,3 %-os emeléssel húsz és félezer forintos költségnövekedést okozott – az előbbi fogyasztási szintet alapul véve – a háztartásoknál.

Két év alatt, a szolgáltatások jellemzően párhuzamos igénybevétele mellett, 46 %-al emelkedett a díj és ez a többlet elvitt egy átlagos család kasszájából több mint harmincháromezer forintot.

Nem folytatnám a megkezdett gondolatokat, mert nem illendő mindazokat a szavakat papírra vetni, amik most a nyelvemre tolulnak.

Egy graffiti bölcsen, tömören és stílszerűen összefoglalja a kialakult helyzetet.

 

„Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.”

Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés